Newsweek: Το “άτρωτο και ανίκητο” όπλο του Πούτιν- Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία τα πυρηνικά πυραυλικά συστήματα Avangard

ΗΡωσία υιοθέτησε ένα άλλο «θανατηφόρο» οπλικό σύστημα Avangard.Ο ίδιος ο  Πούτιν πριν από τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι το Avangard είναι «απολύτως άτρωτο σε κάθε μέσο αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας»  και το συνέκρινε με «μετεωρίτη» και «βολίδα».

Η έκδοση Newsweek , ανέφερε ότι ένα άλλο σύνταγμα με το  Avangard ανέλαβε καθήκοντα μάχης στην περιοχή του Όρενμπουργκ, καθώς επίσης ότι,  θεωρεί αυτό το σύστημα ως «το ανίκητο όπλο του Βλαντιμίρ ΠούτινΕίναι  μια υπερηχητική κεφαλή ολίσθησης εξοπλισμένη με ειδική κεφαλή (δηλαδή πυρηνικό όπλο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η εγκατάσταση μιας συμβατικής κεφαλής», αναφέρει.

Ως όπλο με πύραυλο, το Avangard φέρεται στο απόγειό του με έναν βαλλιστικό πύραυλο. Μετά την επιτάχυνση σε ένα υποτροχιακό απόγειο περίπου 100 km, το όχημα ολίσθησης χωρίζεται από τον πύραυλο του. Στη συνέχεια πετά προς τον στόχο του μέσα από την ατμόσφαιρα.

Το Avangard επιταχύνεται σε υπερηχητική ταχύτητα από τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο υγρού προωθητικού  UR-100N UTTKh ( SS-19 Stiletto σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ ), με εμβέλεια βολής άνω των 10.000 km. Στο μέλλον, ο μεταφορέας του προϊόντος Avangard θα είναι το πιο πρόσφατο ICBM RS-28 Sarmat βαριάς κατηγορίας.

Μετά τον διαχωρισμό από το τελευταίο στάδιο του πυραύλου UR-100N UTTKh, η κεφαλή ολίσθησης εκτελεί μια ανεξάρτητη πτήση. Ο σχεδιασμός και τα υλικά της θήκης Avangard,  επιτρέπουν να αντέχει σε θερμοκρασίες έως 1600 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιοχές έως και 2000 βαθμούς. Ταυτόχρονα, διατηρούνται σταθερά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά και η δυνατότητα σταθερού ελέγχου σε ολόκληρη τη διαδρομή πτήσης.

Η κεφαλή ολίσθησης, έχει υπερηχητική ταχύτητα πτήσης (σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, πολύ μεγαλύτερη από το M – 25) και την ικανότητα να εκτελεί ενεργητικούς ελιγμούς στην κατεύθυνση και το ύψος.

Ο ελιγμός του, είναι αυτό που κάνει το σύστημα Avangard ένα άτρωτο όπλο, ενάντια σε οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Το θέμα είναι ότι, το ραντάρ βολής του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, έχοντας εντοπίσει την κεφαλή του ICBM, δένει την τροχιά κατά μήκος πολλών σημείων.

Το ψηφιακό σύστημα υπολογιστή του συστήματος υπολογίζει την τροχιά πτήσης της μονάδας, υπολογίζει την πληγείσα περιοχή και καθορίζει το σημείο συνάντησης με το αντιπυραυλικό σύστημα  που έχει εκτοξεύσει πύραυλο εναντίον του.

Δηλαδή, όλη η λειτουργία του συστήματος πυραυλικής άμυνας (και ιδιαίτερα του ψηφιακού υπολογιστικού συγκροτήματος), βασίζεται στην υπόθεση της ευθύγραμμης και ομοιόμορφης κίνησης της κεφαλής. Σε γενικές γραμμές, αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση απόκρουσης χτυπήματος από κλασικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Οι κεφαλές τους, δεν εκτελούν κανένα ελιγμό στο τελικό στάδιο της διαδρομής πτήσης.

Αλλά εάν, μετά τον καθορισμό της διαδρομής πτήσης της κεφαλής και την προέκταση της τροχιάς, τον καθορισμό των ορίων της πληγείσας περιοχής και του σημείου συνάντησης του πυραύλου που εκτοξεύθηκε εναντίον του , η κεφαλή αρχίσει να ελίσσεται, επιπλέον, τότε η αστοχία σε αυτή την περίπτωση είναι εγγυημένη με 100 τοις εκατό πιθανότητα.

Και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει «αντίδοτο» για αυτά τα χαρακτηριστικά του Avangard. Το αν η αρχή της κινητικής αναχαίτισης και η υπέρυθρη κεφαλή αντιπυραυλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (για παράδειγμα, τύπου THAAD), θα βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση δεν είναι επίσης εντελώς προφανές.

Μια παρόμοια αρχή χρησιμοποιείται στο  αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας GMD (Ground-Based Midcourse Defense, Ground-based antisile Defense system with interception on the March). Αυτή η πυραυλική άμυνα, χρησιμοποιεί έναν εξωατμοσφαιρικό κινητικό αναχαιτιστή τύπου EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle). Και πάλι, με ενεργητικούς ελιγμούς της κεφαλής σχεδιασμού Avangard, η αποτυχία της επιστροφής του EKV και η επακόλουθη απώλεια του αντιπυραυλικού είναι περισσότερο από πιθανή.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση