ΚΡΑΤΙΚΗ ψηφιακή ταυτότητα – Ταχείς οι εξελίξεις στην Ευρώπη για να έρθει το «ΧΑΡΑΓΜΑ»

Τι ανακοίνωσε η Σουηδία, στην οποία κυκλοφορούν ήδη στην αγορά τα τσιπάκια

Μεγάλη κινητικότητα και ενώ φτάσαμε πλέον στα Χριστούγεννα για την ηλεκτρονική ταυτότητα, η οποία αργότερα θα μπορεί ενδεχομένως να εμφυτεύεται. Το ΕΛ σας έχει ενημερώσει εγκαίρως για την προώθηση στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως του εν λόγω πρότζεκτ (ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, χώρας που έχει βάλει ήδη στην αγορά τα τσιπάκια που εμφυτεύονται στο χέρι, έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και για την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού.

«Είναι προφανές ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση και να αναλάβει τον έλεγχο για τη διασφάλιση της ασφαλούς ταυτοποίησης», είπε ο Έρικ Σλότνερ, υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Σουηδίας, στο newswire TT.

«Μπορείς να το συγκρίνεις με διαβατήριο ή άδεια οδήγησης, που και τα δύο είναι σήμερα κρατικές αρμοδιότητες. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουν ως αρκετά αυτονόητο».

Με πρόσχημα λοιπόν την ασφάλεια οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την απόλυτη προώθηση της ψηφιακής ταυτότητας, η οποία θα μπορεί να είναι προφανώς και πορτοφόλι.

Η Σουηδία είναι επί του παρόντος μία από τις τέσσερις μόνο χώρες, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ρουμανία, των οποίων τα ηλεκτρονικά συστήματα ταυτοποίησης, BankID και Freja Plus, φτάνουν μόνο το τρίτο επίπεδο στο σύστημα της ΕΕ.

Η έρευνα θα εξετάσει επίσης τον «ψηφιακό αποκλεισμό» και εάν χρειάζονται ειδικές λύσεις για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Slottner είπε ότι ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως το Swish, πιθανότατα θα απαιτούσε από όλα τα κράτη μέλη να έχουν το τέταρτο επίπεδο διαδικτυακής ασφάλειας και είπε ότι στόχος του ήταν όλοι στη Σουηδία να έχουν πρόσβαση σε τέτοια αναγνώριση. 

«Όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ιδανικά όλοι στη Σουηδία, θα πρέπει να μπορούν να έχουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση», είπε στο ΤΤ.

Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, υποστήριξε τις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μιας κρατικής ψηφιακής ταυτότητας, αλλά είπε ότι αυτό δεν χρειάζεται να αντικαταστήσει τα δύο κύρια υπάρχοντα συστήματα, το BankID, το οποίο ανήκει στις μεγάλες τράπεζες της Σουηδίας και το Freja, το οποίο διαχειρίζεται εισηγμένη εταιρεία.

photo unsplash

el.gr

Αφήστε μια απάντηση