Δυτικοί Ειδικοί: Ο ρωσικός Iskander θα “ξεφτιλίσει” τους Patriot των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ρωσική σελίδα PolitRussia, ρωσικά πυραυλικά συστήματα, όπως ο Iskander, θα μπορούσαν να ζημιώσουν την αμερικανική φήμη.

Πιο Συγκεκριμένα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να μεταφέρουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία, ως μέρος του επόμενου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον προς το Κίεβο. Η PolitRussia τώρα, επικαλούμενη Αμερικανούς ειδικούς, αναφέρει πως αυτά τα συστήματα μάχης επιδεικνύουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα, την οποία και η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί. Οι αμερικανικές αναφορές φαίνεται να έγιναν από την σελίδα Military Watch, με την PolitRussia να μεταφέρει τα δυτικά λεγόμενα στο δικό της κοινό.

“Ενώ ο αριθμός συστημάτων Patriot που θα παραδοθεί δεν έχει ανακοινωθεί, το συνολικό πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας είναι αξίας 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που συνεπάγεται πως δεν θα παραδοθούν σε μεγάλη ποσότητα,” φαίνεται να γράφει η αμερικανική δημοσίευση.

Το αμυντικό σύστημα Patriot θεωρείται ένα κρίσιμης σημασίας στοιχείο για την Ουκρανία, αν και η ρωσική σελίδα αμφισβητεί αυτήν την άποψη. Η Military Watch από την άλλη αναφέρει πως δεδομένης της μικρής παραγωγής, τα πυραυλικά συστήματα δεν θα αποτελέσουν ισάξιους αντικαταστάτες των συστημάτων S-300 που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός. Επιπλέον, ακόμη και πριν την μεταφορά, τα συστήματα αυτά φαίνεται να έχουν δεχθεί κριτική και ποικίλες αμφισβητήσεις σχετικά με την ικανότητά τους να αποκρούουν αποτελεσματικά μαζικές εχθρικές επιθέσεις.

Τα Ψεύτικα Δεδομένα-Διαφήμιση των Patriot

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην μάχη στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, κατά τον οποίο αντιμετώπισε κυρίως σοβιετικούς πυραύλους R-17. Ο πύραυλος ξεκίνησε να υπηρετεί το 1964 και κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ‘1990 βρίσκονταν πολύ μπροστά από τα σύγχρονα πρότυπα της εποχής, αναφέρει η ρωσική σελίδα. Ως αποτέλεσμα, η δράση του Patriot προωθούνταν ως πετυχημένη από τον αμερικανικό στρατό. Ωστόσο, η PolitRussia αναφέρει πως τα μετέπειτα συμπεράσματα δεν ήταν τόσο θετικά.

Το πυραυλικό σύστημα Patriot δεν είχε την εντυπωσιακή επιτυχία που διαφήμιζε ο αμερικανικός τύπος στον Πόλεμο του Κόλπου. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως οι Patriot χτύπησαν λίγους πυραύλους Scud B από το Ιράκ. Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για αυτές τις μάχες. Τα πλήθη και το Κογκρέσο είχαν παραπλανηθεί από τους κατηγορηματικούς ισχυρισμούς επιτυχίας της αμερικανικής διοίκησης, φαίνεται να καταλήγουν οι δυτικοί ειδικοί.

Για αυτό και η αμερικανική σελίδα φαίνεται να πιστεύει πως οι Patriot ίσως δυσκολευτούν να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους, ειδικά τύπου Iskander, αφού αυτοί εκτελούν ελιγμούς κατά την πτήση τους. Εάν δεν καταφέρουν να τους αναχαιτίσουν, η PolitRussia είναι βέβαιη πως η αμερικανική φήμη θα δεχθεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση