Ο νεοδιορισμένος αρχηγός Εθνικής Ασφάλειας του Νετανιάχου θέλει προληπτικά πλήγματα στο Ιράν

Οεισερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε αυτή την εβδομάδα ένα μεγάλο γεράκι κατά του Ιράν να ηγηθεί του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ υπό τη νέα κυβέρνηση.

Ο Τζάτσι Χανέγκμπι είναι βετεράνος βουλευτής του Λικούντ και μακροχρόνιος σύμμαχος του Νετανιάχου, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν εάν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, γνωστή ως JCPOA.

Στην πιο πρόσφατη απειλή του, ο Χανέγκμπι είπε ότι ο Νετανιάχου θα διατάξει επίθεση στο Ιράν εάν οι ΗΠΑ δεν εξασφαλίσουν μια νέα πυρηνική συμφωνία ή δεν αναλάβουν οι ίδιες στρατιωτική δράση. Είπε στο κανάλι 12 του Ισραήλ τον Νοέμβριο ότι σε αυτή την κατάσταση, ο Νετανιάχου «θα ενεργήσει, κατά την εκτίμησή μου, για να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν».

Το 2020, ο Χανέγκμπι, ο οποίος ήταν υπουργός εποικισμών εκείνη την εποχή, προειδοποίησε ότι εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν κέρδιζε τις εκλογές και επιστρέψει στο JCPOA, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Έκανε μια παρόμοια απειλή μετά την εκλογή του Μπάιντεν.

Η νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου θα αναλάβει σύντομα καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εκτινάσσονται στα ύψη. Από τότε που οι διαπραγματεύσεις για το JCPOA κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν την εκστρατεία κυρώσεων κατά του Ιράν.

Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε πρόσφατα στη νέα του Επιθεώρηση Πυρηνικής Θέσης ότι το Ιράν δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ συνεχίζουν να διαφημίζουν την απειλή ούτως ή άλλως.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν πραγματοποίησαν πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα τον Νοέμβριο, οι οποίες προσομοίωσαν επιθέσεις στο Ιράν.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση