ΕΠΙΒΙΩΣΗ 9 Ιαν 2023 - 12:35

Η μέθοδος Heimlich

Η μέθοδος Heimlich

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό, όταν ένα ξένο σώμα φράξει την αναπνευστική τους οδό. Σε μια τέτοια περίπτωση μόλις τέσσερα λεπτά χωρίς οξυγόνο είναι αρκετά για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη. Για αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Δημιουργός της μεθόδου Heimlich είναι ο Αμερικανός χειρουργός Henry Heimlich. Ο οποίος επινόησε τον χειρισμό για να αξιοποιήσει τον αέρα που βρίσκεται στους πνεύμονες προκειμένου να ελευθερώσει την αναπνευστική οδό.

Ο χειρισμός Heimlich μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τέσσερα απλά βήματα.

1. Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για περιστατικό πνιγμού. Το θύμα δεν μπορεί να μιλήσει. Έχει την έκφραση του πανικού και δεν μπορεί να αναπνεύσει.

2. Ερχόμαστε από πίσω του και κυκλώνουμε τα χέρια μας γύρω από το σώμα του θύματος στο ύψος του στομάχου. Το ένα μας χέρι το σφίγγουμε σε γροθιά με τον αντίχειρα προς το σώμα. Τοποθετούμε τη γροθιά μας κάτω από το θώρακα και πάνω από τον αφαλό του θύματος. Ενώ με το άλλο χέρι πιάνουμε σφιχτά την γροθιά μας.

3. Στην συνέχεια σφίγγουμε προς τα μέσα και πάνω σαν να θέλουμε να τον σηκώσουμε στον αέρα. Επαναλαμβάνουμε πέντε φορές αυτή την κίνηση μέχρι να αποβάλει το θύμα το ξένο σώμα από το λαιμό του. Αν αυτό δεν γίνει δίνουμε πέντε χτυπήματα στην πλάτη για να διευκολύνουμε την διαδικασία και επαναλαμβάνουμε 5 λαβές και 5 χτυπήματα αν χρειαστεί. Η πίεση που θα ασκήσουμε εξαρτάται από τον σωματότυπο του πάσχοντα και την ηλικία.

4. Σταματάμε αφού βεβαιωθούμε ότι το θύμα αναπνέει κανονικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση καλούμε το 166 για περαιτέρω βοήθεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η λαβή Heimlich δεν εφαρμόζεται σε εγκύους και παιδιά κάτω του ενός έτους.

.https://www.epiviosi.gr/i-methodos-heimlich/

Αφήστε μια απάντηση