Πώς η Τουρκία μπορεί τελικά να αγοράσει τα F16 από τις ΗΠΑ – Τι λέει το State Department, εμφανής η ικανοποίηση Cavusoglu

Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες αλλά σε οντότητες τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και εάν αυτές απαγορεύουν την πώληση F-16 στην Τουρκία.
Οι υπάρχουσες κύρωσες του νόμου CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση, διευκρινίζει το State Department.

Η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.
Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Πώς μπορεί να αγοράσει τα αεροσκάφη η Τουρκία

Με αυτό το δεδομένο, ο εκπρόσωπος του State Department υποστήριξε ότι οι κυρώσεις CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή. Στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας».
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κατέφθασε στην Ουάσιγκτον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας», η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Πεντάγωνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες

Στην απάντηση του για το εάν οι υπάρχουσες κυρώσεις CAATSA καλύπτουν μια ενδεχόμενη αμυντική συναλλαγή για τα F-16, ο εκπρόσωπος είπε ότι «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB.
(Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»).
Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».

Αισιόδοξος ο Cavusoglu

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu  κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Anthnony Blinken.
Εκτίμησε πως τελικά η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F – 16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.
Κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Biden.
Σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών τονίζονται τα εξής: Συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F16.
Επίσης συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και δόθηκε σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των καναλιών επικοινωνίας

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση