Το «φάντασμα» των Leopard και οι πιέσεις στην Ελλάδα – Οι Ουκρανικές μονάδες για τα δυτικά τανκς και το γερμανικό «Nein»
Όλα δείχνουν ελληνική εμπλοκή, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην Αθήνα να παραχωρήσει εκείνη τα γερμανικά τανκς στο καθεστώς του Κιέβου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας
Πλούσιο παρασκήνιο αλλά και έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα, που θα σηματοδοτήσει τη βαθύτερη πολεμική εμπλοκή της φαίνεται πως έχει το θέμα της προμήθειας των δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Ενώ η σύνοδος του Ramstein της Γερμανίας στις 20/1/2022 δεν κατέληξε σε απόφαση για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard και των αμερικανικών Abrams M1 στην Ουκρανία, όλα δείχνουν ελληνική εμπλοκή, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην Αθήνα να παραχωρήσει εκείνη τα γερμανικά τανκς στο καθεστώς του Κιέβου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας.

Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επίμονα από την Ελλάδα να παραχωρήσει δύο με τρία άρματα μάχης με σκοπό να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο, το οποίο δεν συναινεί στην εξαγωγή Leopard από την Πολωνία προς την Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Γερμανοί ζητούν από τους Αμερικανούς να στείλουν τα δικά τους αντίστοιχα τύπου Abrams M1 στην Ουκρανία.
Ο χορός των πιέσεων στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες όπως Ολλανδία, Εσθονία και Φινλανδία, αποσκοπεί στη συγκατάθεση του Βερολίνου στην πολωνική αποστολή Leopard στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπεται η εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος δίχως άδεια από τον τελικό χρήστη (end user license agreement).
Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει το κράτος το οποίο προέβη σε μια τέτοια εξαγωγή ουσιαστικά θα καταστήσουν σταδιακά το όποιο οπλικό σύστημα απολύτως άχρηστο, καθώς θα καταργηθούν άμεσα οι συνοδευτικές συμφωνίες για συντήρηση και ανταλλακτικά. Επιπλέον, το κράτος που διαθέτει την άδεια τελικού χρήστη μπορεί να κινηθεί δικαστικά σε διεθνές επίπεδο.

Οι Ουκρανοί δημιουργούν ειδικές μονάδες για τα δυτικά άρματα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δημιουργούν νέες μονάδες για τις πιθανές προμήθειες τανκς του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ουκρανός Διοικητής Κοινής Δύναμης, αντιστράτηγος Sergey Nayev σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή (22/1/12023).
«Φυσικά, χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό δυτικών αρμάτων μάχης. Είναι πολύ καλύτερα από τα σοβιετικά μοντέλα και μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε.
Δημιουργούμε νέες στρατιωτικές μονάδες.
Και οι επόμενες ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από την πολεμική τους ετοιμότητα.
Επομένως, η δυτική βοήθεια είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε ο Nayev στο CNN.

Μονάδες… φαντάσματα;

Οι Ουκρανοί διοικητές αναμένουν ότι οι νεοσύστατες μονάδες θα είναι εξοπλισμένες με τα ίδια δυτικά όπλα, πρόσθεσε ο Nayev σύμφωνα με το Tass.
«Ολόκληρη η μονάδα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με το ίδιο όχημα, επομένως ένα ολόκληρο τάγμα είναι εξοπλισμένο με Bradley, αν το πάρουμε, ή με Leopards» είπε.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει την αποστολή τανκς Abrams στην Ουκρανία και η Γερμανία δεν έχει αποφασίσει να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin μετά από συνάντηση των δυτικών υπουργών Άμυνας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.
Νωρίτερα, ο Γερμανός ομόλογός του Boris Pistorius τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίος συνασπισμός που ενδιαφέρεται να προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση τις επόμενες μέρες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εκλιπαρούν τη Δύση να στείλει άρματα μάχης.
Το Κίεβο είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί στην αεροπορική βάση Ramstein, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα σε εκείνη τη συνάντηση.

Πολωνία: Αν δεν συμφωνήσει η Γερμανία, θα δημιουργήσουμε «συνασπισμό» προθύμων

Εάν η Γερμανία δεν συμφωνήσει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, τότε η Πολωνία είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν νέο στρατιωτικό συνασπισμό, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σε συνέντευξή του στην Polska Agencja Prasowa την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023
«Θα δημιουργήσουμε έναν “μικρότερο συνασπισμό” χωρών που είναι πρόθυμες να θυσιάσουν λίγη από τη σύγχρονη τεχνολογία τους για την Ουκρανία.
Δεν θα παρακολουθούμε παθητικά την αιμορραγία», επισήμανε.
Ο Morawiecki πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ακούσει μια σαφή απάντηση από το Βερολίνο εάν άλλες χώρες που έχουν άρματα μάχης Leopard στο οπλοστάσιό τους μπορούν να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η Γερμανία έπεσε σε μια παγίδα που έστησε στον εαυτό της, γιατί για χρόνια ακολουθούσε πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία.
«Ήλπιζαν να κατευνάσουν τη ρωσική αρκούδα με γενναιόδωρα συμβόλαια.
Αυτή η πολιτική απέτυχε και είναι ακόμα δύσκολο για τους Γερμανούς να το παραδεχτούν», κατέληξε ο Morawiecki.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση