Η Άφιξη του Αντιχρίστου | Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα

Η Άφιξη του Αντιχρίστου | Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα

Πώς θα καταλάβουν την εκκλησία και τα μοναστήρια οι άνθρωποι που προετοιμάζουν την άφιξη του Αντιχρίστου.

Ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους θα δρα με πανουργία, για να οδηγήσει στην αίρεση, αν είναι δυνατόν και τους εκλεκτούς. Δε θα ξεκινήσει με την ψυχρή απώθηση των δογμάτων της Αγίας Τριάδας, της Θεότητας του Ιησού Χριστού και της Παρθενίας της Θεοτόκου αλλά θα ξεκινήσει ανεπαίσθητα να καταστρέφει τις διδασκαλίες και τις παραδόσεις της Εκκλησίας και την μεγάλη τους πνευματικότητα, που έφθασε σε εμάς μέσω των Αγίων Πατέρων από το Άγιο Πνεύμα.

Λίγοι θα παρατηρήσουν αυτά τα καλοπιάσματα του εχθρού. Μόνο εκείνοι που θα είναι πολύ πεπειραμένοι στην πνευματική ζωή. Οι αιρετικοί θα αποκτήσουν ισχύ επάνω στην εκκλησία και θα τοποθετήσουν τους υπηρέτες τους παντού. Οι ευλαβείς θα αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση. Ο ίδιος ο Κύριος είπε, ότι από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε και θα τους διακρίνετε από τους αληθινούς ποιμένες.

Αυτοί είναι πνευματικοί κλέφτες, διαρπάζοντες και θα εισέλθουν στο μαντρί (στην εκκλησία) σκαρφαλώνοντας με κάποιον άλλον τρόπο, χρησιμοποιώντας δύναμη και καταπατώντας τους ιερούς κανόνες. Ο Κύριος καλεί αυτούς ληστές (Ιωάννη 10. 1). Πράγματι, η πρώτη τους ενέργεια θα είναι η καταδίωξη των αληθινών ποιμένων, η φυλάκιση και η εξορία τους, διότι χωρίς αυτό θα είναι αδύνατο γι’ αυτούς να διαρπάξουν το ποίμνιο.

Γι΄ αυτόν το λόγο, παιδί μου, όταν βλέπεις την καταπάτηση της παραδόσεως και των θείων εντολών στην εκκλησία, των εντολών που ορίστηκαν από το Θεό, γνώριζε, ότι οι αιρετικοί έχουν ήδη εμφανιστεί. Αν και κατά το χρόνο δράσης τους μπορεί να κρύβουν την ασέβειά τους ή να καταστρέφουν την αγία πίστη ανεπαίσθητα, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα τη σαγήνευση και την προσκόλληση των απείρων στα δίχτυα τους.

Η καταδίωξη θα κατευθύνεται όχι μόνο εναντίον των ποιμένων αλλά εναντίον όλων των δούλων του Θεού, διότι όλοι όσοι θα καθοδηγούνται από την αίρεση δε θα υποφέρουν την ευσέβεια. Αναγνωρίζετε αυτούς τους λύκους με ένδυμα προβάτου από τις υπερήφανες διαθέσεις τους και την αγάπη της ισχύος. Θα είναι συκοφάντες, προδότες, παντού δεικνύοντες έχθρα και κακοήθεια. Γι΄αυτό ο Κύριος είπε, ότι οι καρποί τους θα τους κάνουν γνωστούς.

Οι αληθινοί υπηρέτες του Θεού είναι ταπεινοί. Αγαπούν το συνάνθρωπό τους και είναι υπάκουοι στην εκκλησία. Οι μοναστές θα ταλαιπωρηθούν υπερβολικά από τους αιρετικούς και η μοναστική ζωή θα καταφρονηθεί. Τα ενεργά μοναστήρια θα σπανίζουν. Ο αριθμός των μοναχών θα ελαττωθεί και αυτοί που θα παραμείνουν θα υποφέρουν από βία. Αυτοί που μισούν τη μοναστική ζωή έχοντας μόνο την αμφίεση της ευσεβείας θα αγωνίζονται να προσελκύσουν τους μοναχούς με το μέρος τους υποσχόμενοι σε αυτούς προστασία και κοσμικά αγαθά και απειλώντας αυτούς που τους επιτίθενται με εξορία.

Αυτές οι απειλές θα προκαλέσουν μεγάλη απόγνωση στους μικρόψυχους αλλά εσύ παιδί μου, να χαίρεσαι για το ότι έχεις ζήσει μέχρι αυτόν τον καιρό, διότι τότε οι πιστοί που δε θα έχουν δείξει άλλες αρετές θα λάβουν στέμματα μόνο διότι θα έχουν παραμείνει σταθεροί στην πίστη σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου. «Πας ουν όστις ομολογήσει εν εμοι εμπροσθεν των ανθρωπων ομολογησω καγω εν αυτω εμπροσθεν του πατρος μου του εν ουρανοις (Ματθ. 1. 32).

Φοβού τον Κύριο, τέκνο μου, φοβού να χάσεις το στέμμα που ετοιμάστηκε για σένα, φοβού το να ριχτείς από το Χριστό στο εξώτερο σκότος και στα αιώνια βάσανα. Στάσου γενναίος στην πίστη και αν είναι αναγκαίο υπόμεινε καταδίωξη και άλλες λύπες, διότι ο Κύριος θα είναι μαζί σου και οι άγιοι μάρτυρες και πνευματικοί θα κοιτάζουν σε σένα και τον αγώνα σου με ευχαρίστηση.

Αλλά αλίμονο στους μοναχούς εκείνες τις ημέρες που θα καθηλωθούν από ιδιοκτησίες και πλούτη, οι οποίοι λόγω της αγάπης, ειρήνης, ανάπαυσης θα είναι έτοιμοι να υποταχθούν στους αιρετικούς. Θα αποκοιμίζουν τη συνείδησή τους λέγοντας: «Εμείς διατηρούμε και σώζουμε το μοναστήρι και ο Κύριος θα μας συγχωρήσει.» Οι ατυχείς και τυφλοί αυτοί δε λογαριάζουν καθόλου ότι δια της αιρέσεως οι δαίμονες θα εισέλθουν στο μοναστήρι και κατόπιν δε θα είναι ένα άγιο μοναστήρι αλλά μόνο τοίχοι, από τους οποίους η χάρη θα έχει απομακρυνθεί.

Ο Θεός εντούτοις είναι ισχυρότερος από τον εχθρό και δε θα εγκαταλείψει ποτέ τους δούλους Του. Οι αληθινοί Χριστιανοί θα παραμείνουν μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, μόνο θα προτιμήσουν να ζουν σε απομονωμένα ερημικά μέρη. Μη φοβηθείτε θλίψεις, μάλλον να φοβηθείτε την ολέθρια αίρεση, διότι μας γυμνώνει από τη Χάρη και μας απομονώνει από το Χριστό.

 

Αφήστε μια απάντηση