Γέροντα πώς πρέπει να λέω την ευχή; Θα σκέφτεσαι παιδί μου ότι είσαι στο λιμάνι και…

Γέροντα πώς πρέπει να λέω την ευχή; Θα σκέφτεσαι παιδί μου ότι είσαι στο λιμάνι και ότι εκείνη τη στιγμή έχει φύγει ένα πλοίο, που μέσα του είναι ο Χριστός και όλη η Εκκλησία. Τί θα κάνεις; δεν θα φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”; Έτσι πρέπει να προσευχόμαστε με τέτοια δύναμη ψυχής.

+ Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης.

Πανάγαθε, ήμαρτον, συγγνώμη, εγώ είμαι η αιτία της ελεηνότητός μου. Μόλις βλέπουμε τις αδυναμίες μας, και τον λυγισμό που δεν μπορούμε, αμέσως γυρίζουμε με βάθος ταπεινοφροσύνης, πέφτουμε στα πόδια Του, στις ημαγμένες αιματωμένες πληγές Του, και λέμε: Πανάγαθε, ήμαρτον, συγγνώμη, εγώ είμαι η αιτία της ελεηνότητός μου. Αλλά δεν τα κατάφερα. Τα πάθη μου με στραγγάλισαν και έγινα έτσι. Παρακαλώ την πατρική σου στοργή. Μην με κρίνεις, ιάτρευσέ με. Για τούτο ήρθες. Δεν ήρθες για να δικάσεις, όπως είπες, ήρθες για να σώσεις του αμαρτωλούς. Και μας είπες ότι το αίμα σου θα μας καθαρίσει από πάσαν αμαρτίαν. Γι’ αυτό επιμένομεν, ικετεύοντες και παρακαλούντες την πατρική σου στοργή. Μην μας εγκαταλείψεις!

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

Μὴ σταματᾶς τὸ δρόμο σου, ὅταν βλέπεις τοὺς κακοὺς νὰ εὐτυχοῦν, μήτε νά θλίβεσαι ὅταν οἱ ἀγαθοὶ λυγίζουν. Παιχνίδι αὐτὰ εἶναι τῆς ζωῆς μὰ νὰ κοιτάζεῑς τὸ τέλος..

~ Ἅγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (Άπαντα τα Έργα ΕΠΕ τ. 9, σελ 87)

Αφήστε μια απάντηση