«Είναι ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»!!! Δεν σταματούν οι εκτιμήσεις για «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ» στην Κωνσταντινούπολη
Δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν το πότε αλλά η ανησυχία είναι διάχυτη…

Δεν σταματούν οι εκτιμήσεις για ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη!!!

Σεισμολόγοι στην Τουρκία, μάλιστα, υπογράμμισαν ότι θεωρείται σίγουρο πως θα συμβεί -χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν, ωστόσο, το πότε, όπως έχετε διαβάσει σε άρθρα στο ΕΛ, και μάλιστα με ΛΥΓΜΟΥΣ!!!

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το ζήτημα, αναφέροντας πως είναι «κοινό μυστικό».

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη».

«Είναι ένα κοινό μυστικό στην σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι επίσης ανησυχούν για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Οι επιστήμονες του γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από την χερσόνησο Αρμουτλού του Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης και δυτικά της Νικομήδειας.

Έβγαλαν το συμέπρασμα πως είναι πιθανός ένας σεισμός έως και 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη καθώς ακόμα και μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας του Μαρμαρά μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στην περιοχή.

Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, «υποδηλώνει ότι τα τοπικά ρήγματα στην χερσόνησο Αρμουτλού βρίσκονται στα πρόθυρα ολίσθησης και στην συνέχεια θα μπορούσαν να προκληθούν περαιτέρω σεισμοί».

«Η πιθανότητα ενός σεισμού δεν έχει επιδεινωθεί μεν εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών την Ανατολία, ο κίνδυνος όμως ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παραμένει υψηλός», τόνισε ο σεισμολόγος Γκέρνοτ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου στην εφημερίδα «Βild».

 «Ένας καταστροφικός σεισμός έως 7,4 Ρίχτερ κάθε άλλο παρά θα αποτελούσε έκπληξη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ο τελευταίος μεγάλος στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 1766, άρα ο επόμενος έχει καθυστερήσει», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο σεισμολόγοςΜάρκο Μπόνχοφ.

Η Χάιντρουν Κοπ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιέλου και επικεφαλής του τμήματος Δυναμικής των Ωκεανών του Κέντρου Ωκεναογραφικών Ερευνών Γκέομαρ Χέλμχολτς (Geomar Helmholtz) επισημαίνει από την πλευρά της: «Από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1766, η ενέργεια έχει αυξηθεί. Υπάρχει πλέον έλλειμμα κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων σε αυτό το σημείο και η πόλη βρίσκεται σχεδόν πάνω στο ρήγμα. Από δε το 1939 έχει παρατηρηθεί ότι οι σεισμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από ανατολικά προς δυτικά».

«Η τεκτονική πίεση αυξάνεται συνεχώς και όσο περισσότερο διαρκεί εκεί η “ησυχία”, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού. Είναι επομένως σημαντικό να αναγνωρισθεί ο επικείμενος κίνδυνος και να γίνει προετοιμασία για αυτόν τώρα» συμπληρώνει ο σεισμολόγος Γκέρνοντ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου.

photo freepik

el.gr

Αφήστε μια απάντηση