Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι επιβίωσης στην πόλη

Οι καταστροφές μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Αλλά όταν συμβαίνουν σε αστικές περιοχές, οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αυτό προκύπτει επειδή οι πόλεις είναι πυκνοκατοικημένες με πολλά ψηλά κτίρια και υποδομές που μπορεί να καταρρεύσουν ή να καταστραφούν προκαλώντας πολλά θύματα.

1. Κτίρια που καταρρέουν

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους επιβίωσης σε μια καταστροφή στην πόλη είναι ο κίνδυνος να καταπλακωθούμε από ένα κτίριο που καταρρέει. Τα ψηλά κτίρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους ισχυρούς σεισμούς, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα ασφαλέστερα μέρη του κτιρίου σας (π.χ. μακριά από παράθυρα και εξωτερικούς τοίχους).

2. Κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας

Όταν μια καταστροφή φυσική ή μη χτυπήσει μια πόλη, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε αυτές τις καταστάσεις είναι τα κατεστραμμένα καλώδια ρεύματος. Όχι μόνο αποτελούν σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν και πυρκαγιές.

Επιπλέον, οι κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να μπλοκάρουν τους δρόμους και να εμποδίσουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να φτάσουν σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μένουμε μακριά από αυτά σε περίπτωση καταστροφής.

3. Κοινωνικές αναταραχές

Στον απόηχο μιας μεγάλης καταστροφής, οι δρόμοι της πόλης μπορούν γρήγορα να γίνουν τόποι παράνομων ενεργειών, καθώς οι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα για τρόφιμα και προμήθειες. Οι συμμορίες μπορούν να εκμεταλλευτούν το χάος για να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς και η βία μπορεί να ξεσπάσει παντού. Με την αστυνομία να αδυνατεί να επιβάλει τον νόμο.

Είναι σημαντικό για τους κατοίκους των πόλεων να έχουν μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική εκκένωσης εκτάκτου ανάγκης που να περιλαμβάνει ένα ασφαλές μέρος για να πάνε σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής .

4. Φωτιές

Οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, ειδικά εάν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Εάν βρεθείτε σε φλεγόμενο σπίτι, προσπαθήστε να μείνετε χαμηλά στο έδαφος όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός και λιγότερο πιθανό να γεμίσει καπνό. Εάν είναι δυνατόν, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα βρεγμένο πανί για να φιλτράρετε τα σωματίδια καπνού. Και να θυμάστε να έχετε στο σπίτι πάντα ένα ή περισσότερους πυροσβεστήρες .

5. Μολυσμένο νερό

Μετά από μια μεγάλη καταστροφή, η παροχή νερού της πόλης πιθανότατα θα μολυνθεί με τοξίνες και βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και ακόμη και θάνατο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο είναι να έχετε ένα σχέδιο σε ισχύ πριν χτυπήσει μια καταστροφή. Βεβαιωθείτε, ότι γνωρίζετε πού μπορείτε να βρείτε πόσιμο νερό και έχετε έναν τρόπο να το καθαρίσετε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένα καλό φίλτρο, είτε με χάπια χαλαζόνης.

6. Συμμορίες εγκληματιών

Συμμορίες εγκληματιών μπορούν γρήγορα να κατακτήσουν τις γειτονιές, καθιστώντας δύσκολο για τους νομοταγείς πολίτες να βρουν τροφή και είδη πρώτης ανάγκης. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς συχνά καταφεύγουν στη βία για να πάρουν αυτό που θέλουν. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο μετακίνησης σε μια πιο ασφαλή περιοχή έξω από την πόλη.

7. Ασθένειες

Οι κακές συνθήκες υγιεινής μπορούν να οδηγήσουν στην ταχεία εξάπλωση ασθενειών όταν διακόπτεται η παροχή νερού κατά τη διάρκεια καταστροφών όπως σεισμός ή πόλεμος. Για να προστατευτείτε από βακτήρια και ιούς που προκαλούν ασθένειες, ακολουθήστε την σωστή υγιεινή πλένοντας συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και καθαρό νερό. Και αν δεν υπάρχει καθαρό νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα . Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την επαφή με το νερό που προήλθε από πλημμύρα, το οποίο μπορεί να είναι μολυσμένο με λύματα ή χημικούς ρύπους.

8. Δυσκολίες στην μετακίνηση

Η μετακίνηση στην πόλη είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη υπόθεση στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν έχει συντελεστεί ένα καταστροφικό γεγονός που έχει βγάλει όλον τον κόσμο στους δρόμους. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να λειτουργήσουμε με εξυπνάδα και προπαντός με ψυχραιμία. Αποφεύγουμε τους κεντρικούς δρόμους που πιθανόν να είναι μποτιλιαρισμένοι. Επιλέγουμε μια διαδρομή με μικρότερη κίνηση για να μην εγκλωβιστούμε στο κυκλοφοριακό χάος.

9. Πλημμύρες

Μια πλημμύρα είναι ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος στις αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια μιας πολύ έντονης νεροποντής. Τα όμβρια ύδατα έχουν παρασύρει ανθρώπους ακόμη και αυτοκίνητα. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί είναι ένας κίνδυνος που συχνά υποτιμάμε και μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανάσιμος.

10. Ρύπανση του αέρα

Ένας από τους κινδύνους που δεν υπολογίζουμε είναι η πιθανότητα σκόνης ή στάχτης στον αέρα. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα ακόμη και σε μικρές καταστροφές, όπως μια πυρκαγιά, αλλά μεγεθύνεται σε μεγαλύτερες καταστροφές, όπως είναι ένας σεισμός. Η σκόνη και η στάχτη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και τύφλωση, εάν εισπνευστούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Το να έχουμε μαζί στο αυτοκίνητο ή πάνω μας μια μάσκα μπορεί να μας σώσει ακόμη και την ζωή.

epiviosi.gr

Αφήστε μια απάντηση