Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συζητήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πιθανή «κοινή ημερομηνία για το Πάσχα»

Σχόλιο: Ο δρόμος προς την Πανθρησκεία ανοίγει από τις κεφαλές των εκκλησιών. Οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα αντιδράσουν άραγε ή θα ακολουθήσουν ως πειθήνια προβατάκια;

================================================

Για επικείμενες συζητήσεις μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με αντικείμενο μια πιθανή κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα κάνει λόγο το περιοδικό «Catholic Civilization».

«Το Βατικανό ετοιμάζει συνάντηση με την ευκαιρία της 1700ης επετείου της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, για το 2025, για να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια πιθανή κοινή ημερομηνία για το Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους». Αυτό φέρεται να είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια συνομιλία με τους Ιησουίτες κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν.

«Ετοιμάζουμε μια συνάντηση το 2025. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για μια ενιαία ημερομηνία για το Πάσχα», είπε ο Φραγκίσκος, με βάση το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι το 2025 οι ημερομηνίες του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, που υπολογίζονται διαφορετικά, συμπίπτουν. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δημοσίευσε την Πέμπτη το περιοδικό «Catholic Civilization».

«Ας δούμε αν συμφωνούμε για το μέλλον, και θέλουμε να γιορτάσουμε την ημερομηνία της Συνόδου ως αδέρφια, και προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Υπενθύμισε επίσης ότι το 2013 ο Βαρθολομαίος έγινε ο πρώτος Ορθόδοξος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος «αιώνες αργότερα ήρθε στην ενθρόνιση του Πάπα».

Τόσο στο Βατικανό όσο και στο Φανάρι πολλοί πιστεύουν πως ο εορτασμός της 1700ης επετείου της Συνόδου της Νίκαιας το 2025 θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να προωθήσει στους Χριστιανούς, Ορθόδοξους και Καθολικούς, την άποψη για την αναγκαιότητα μιας ημερολογιακής μεταρρύθμισης και μιας κοινής ημερομηνίας του Πάσχα.

Ωστόσο η σκέψη αυτή έχει προκαλέσει και αντιδράσεις ως επι το πλείστον στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αφήστε μια απάντηση