
Σχόλιο:
Μπορεί το άρθρο να κάνει λόγο για ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στην περιοχή, η απορία μας όμως είναι, πόσο φυσιολογικό είναι να τραβιούνται τα νερά σε απόσταση πολλών μέτρων στις περισσότερες χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, από Βενετία μέχρι Λίβανο και Ισραήλ.
Είμαστε σίγουροι, ότι δεν πρόκειται για μια τεράστια γεωλογική ανακατάταξη στην περιοχή, που θα μπορούσε στο εγγύς μέλλον να δώσει γεωλογικά φαινόμενα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αλλαγή της μορφολογίας της γης στη γειτονιά μας; Απορία διατυπώνουμε, ας μας την απαντήσει η επιστήμη…
=========================================
Σε εξέλιξη βρίσκεται για άλλη μια φορά η εντυπωσιακή άμπωτη στο Ναύπλιο που είναι αποτέλεσμα του φυσικού φαινομένου της παλίρροιας.
Eίναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και που στο Ναύπλιο παρατηρείται αρκετά συχνά λόγω της πολύ ρηχής θάλασσας.
Αποτέλεσμα της παλίρροιας είναι η άμπωτη, όπου το νερό «ξεφουσκώνει», δημιουργείται δηλαδή πτώση της στάθμης των υδάτων στη θάλασσα.
Το φαινόμενο είναι η γνωστή σε όλους παλίρροια, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλοτε παρατηρείται περιοδική άνοδος και άλλοτε κάθοδος της στάθμης του νερού σε μια μεγάλη λίμνη ή στη θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας, το οποίο συνήθως επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) και οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων.