Κάηκε το αφήγημα της «ήπιας προσγείωσης»: Έρχεται βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και άνοδος της φτώχειας

Τι διδάσκει η θεωρία των οικονομικών κύκλων άνθησης – κατάρρευσης και η καταστροφική νομισματική πολιτική της Fed

Mια καταιγίδα από στοιχεία για αναθέρμανση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού από την Federal Reserve και τον «στρατηγό» Jerome Powell έχει χαθεί – παρά το αφήγημα για «προσωρινές» πληθωριστικές πιέσεις και… ήπια ύφεση ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Fed.
To γεγονός αυτό ανέβασε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας μιάμιση δεκαετίας, από το 2007, εντείνοντας τη συζήτηση για το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών καταναλωτή με ορισμένους αναλυτές να «στοιχηματίζουν» πλέον στην περιοχή του 6%, ίσως και παραπάνω..
Την ίδια ώρα, η απόδοση του διετούς ομολόγου έφθασε στο 4,94% την Πέμπτη 2 Μαρτίου, επίπεδο που είχε φτάσει για τελευταία φορά το 2007 πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο 2022.
Οι κινήσεις ακολουθούν εβδομάδες… αδυσώπητων στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, ασκώντας πίεση στην Federal Reserve να εντείνει τις προσπάθειες για να φρενάρει την ανάπτυξη αυξάνοντας τα επιτόκια.
Την ίδια ώρα, η ανάσχεση της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο και η ταχύτερη αύξηση των τιμών τoυ «σκληρού» πυρήνα του παγιώνουν την αίσθηση στις αγορές χρήματος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες και θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για σημαντικό χρονικό διάστημα.
«Δεν θυμάμαι αυτή τη δραστική επαναξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση τα μεγάλα σοκ όπως ο Covid-19 και η κατάρρευση της Lehman Brothers», δήλωσε ο Rick Rieder, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. στην BlackRock, τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.
«Είναι πρωτοφανής αυτού του είδους η επιτάχυνση του πληθωρισμού», επισήμανε.
Οι προοπτικές για το κόστος δανεισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου λίγες ημέρες πριν από την επόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, στην οποία οι ΗΠΑ αναμένεται να αναφέρουν ότι προσλήφθηκαν 215.000 άτομα τον Φεβρουάριο.
Τα ισχυρότερα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας υποδηλώνουν ανοδική πίεση στους μισθούς,
«Η αγορά δεν ψωνίζει το αφήγημα ότι ‘’ο πληθωρισμός είναι νεκρός”», δήλωσε ο Matt Raskin, επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας επιτοκίων στη Deutsche Bank.
Η Fed συνεδριάζει στις 21 και 22 Μαρτίου 2023.

Νομισματικός παραλογισμός – Η παρέμβαση του  Mises για τους επιχειρηματικούς κύκλους

Πώς εξηγούνται τα παραπάνω φαινόμενα;
Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο αντιφατικός νομισματικά στόχος της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων και της διατήρησης αλώβητης της απασχόλησης;
Μα.. αυτό που δεν είναι το καθήκον που περιγράφεται στην ανανεωμένη και αντιφατική εντολή (mandate) της Federal Reserve…
Πριν από εκατό και πλέον χρόνια, ο Αυστριακός οικονομολόγος Ludwig von Mises ανακάλυψε την πλήρη λειτουργία του κύκλου άνθησης – κατάρρευσης:.
Όπως εξήγησε ο Mises, η άνθηση προκαλείται από τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες που δημιουργούν χρήματα από τον αέρα.
Αυτό οδηγεί την μειώση των επιτοκίων, γεγονός που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δανειστούν αυτά τα χρήματα που δημιουργήθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά έργα έντασης κεφαλαίου
Η κατάρρευση προκαλείται όταν η διαδικασία δημιουργίας χρημάτων (το τύπωμα..) επιβραδύνεται.
Τότε είναι που οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, επομένως αυτά τα έργα πρέπει να ρευστοποιηθούν για να καταστεί δυνατή η κατανομή εργατικού δυναμικού και άλλων πόρων εκεί όπου επιθυμούν περισσότερο οι καταναλωτές – καθώς βάσει της λογικής των αυστριακών οικονομικών η δομή της ζήτησης οδηγεί σε αναδιάρθρωσή της προσφοράς προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτήν.
Ως αποτέλεσμα, όχι μόνον ο επιχειρηματικός κύκλος άνθησης – κατάρρευσης προκαλεί τεράστιες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, αλλά μειώνει επίσης μακροπρόθεσμα το βιοτικό επίπεδο σπαταλώντας σπάνιο κεφάλαιο.
Αυτή είναι μια άλλη εφαρμογή του γεγονότος της οικονομίας ότι «δεν υπάρχει λεφτόδεντρο».
wolf1
wolf3
Να μπει τελος στο τύπωμα .. 

Ο μόνος τρόπος για να μην επαναληφθεί ο επιχειρηματικός κύκλος άνθησης – κατάρρευσης είναι να αποτρέψουμε τις τράπεζες από το να δημιουργούν χρήματα από τον αέρα.
Αυτή η εξήγηση του επιχειρηματικού κύκλου είναι γνωστή ως η θεωρία του αυστριακού επιχειρηματικού κύκλου, προς τιμήν του Mises και εκείνων που ανέπτυξαν περαιτέρω την πρωτοποριακή θεωρία του.
Ένας από τους καλύτερους μαθητές του ήταν ο οικονομολόγος Murray N. Rothbard, ο οποίος συνόψισε τη θεωρία ως εξής:
Όταν η κυβέρνηση και η κεντρική της τράπεζα ενθαρρύνουν την επέκταση της τραπεζικής πίστης, δεν προκαλεί μόνο πληθωρισμό των τιμών, αλλά προκαλεί επίσης αυξανόμενες ακατάλληλες επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά αγαθά και υποπαραγωγή καταναλωτικών αγαθών.
Ως εκ τούτου, η προκαλούμενη από την κυβέρνηση πληθωριστική έκρηξη όχι μόνο βλάπτει τους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές και το κόστος ζωής, αλλά επίσης στρεβλώνει την παραγωγή και δημιουργεί ανορθολγικές επενδύσεις.
wolf2
Τα διλήμματα της κυβέρνησης

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη διοαρκώς με δύο βασικές επιλογές: είτε να σταματήσει τον νομισματικό και τραπεζικό πληθωρισμό της, ο οποίος στη συνέχεια θα ακολουθηθεί αναγκαστικά από ύφεση που θα χρησιμεύσει στη ρευστοποίηση των μη υγιών επενδύσεων και στην επιστροφή σε μια πραγματικά ελεύθερη αγορά επενδύσεων και παραγωγής είτε να συνεχίσετε να … μεγαλώνει τη φούσκα μέχρις ότου ένας εξωφρενικός πληθωρισμός καταστρέψει εντελώς την αξία του νομίσματος και επιφέρει κοινωνικό και οικονομικό χάος.
Όπως σημείωσε ο Rothbard, οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν μια επιλογή: είτε να επιβραδύνουν τη δημιουργία χρήματος και να προκαλέσουν οικονομική κατάρρευση, είτε να επιταχύνουν τη δημιουργία χρήματος και να προκαλέσουν υπερπληθωρισμό.
Έτσι, η αύξηση της προσφοράς χρήματος αναδεικνύεται ως το κλειδί για την πρόβλεψη του επιχειρηματικού κύκλου άνθησης – κατάρρευσης.

Η προσφορά χρήματος μειώνεται τώρα στις ΗΠΑ

Ο Rothbard όρισε ως το καλύτερο μέτρο της προσφοράς χρήματος, το οποίο ονομάζουμε αυστριακή προσφορά χρήματος.
wolf6
Υπολογίζεται ως M2 μείον τις μικρές προθεσμιακές καταθέσεις και τα κεφάλαια λιανικής αγοράς χρήματος (καθώς δεν μπορούν να δαπανηθούν σε ζήτηση) συν τις καταθέσεις του Δημοσίου σε τράπεζες της Federal Reserve.
Τοποθετήσαμε κόκκινα βέλη σε περιόδους κατά τις οποίες η αύξηση της προσφοράς χρήματος επιβραδύνθηκε πριν από προηγούμενες υφέσεις (σκιασμένο γκρι). οποθετήσαμε επίσης ένα κόκκινο βέλος στην τρέχουσα μείωση κατά 2,2% στην προσφορά χρήματος, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση φέτος.
Αυτή η πτώση ακολουθεί την τεράστια αύξηση της προσφοράς χρήματος κατά 40% λόγω της αντίδρασης της Fed για τον Covid το 2020 (πράσινος κύκλος), η οποία προκάλεσε τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Και ο ρυθμός αυξησης της προσφοράς χρήματος επιβραδύνεται επίσης σε όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες

Συμπέρασμα: Δυστυχώς, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν τις καταστροφικές νομισματικές πολιτικές της Fed οπότε η ύφεση θα πλήξει συνολικά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση