Γέροντας Σάββας Λαυριώτης: H τραγωδία των Τεμπών μέσα από τα μάτια ενός Αγιορείτη

Με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε στην πλειοψηφία του θύματα νεαρής ηλικίας, Στέφανος Δαμιανίδης και Γέροντας Σάββας Λαυριώτης συζήτησαν για την θρησκευτική προσέγγιση της ζωής και του θανάτου, σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

«Αν βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση αυτών των ανθρώπων, θα φανταστούμε, έστω και λίγο τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά να πάμε σε αυτό που λέμε ότι “είμαστε προσωρινοί”. Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να φύγουμε(…) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από αυτή τη ζωή. Γιατί δεν είμαστε. Και την προσωρινότητα την ξεχνάμε», ήταν το αρχικό σχόλιο του Γέροντα, ο οποίος πρόσθεσε:

«Θέλω να θυμίσω σχετικά το παράδειγμα του Ιερέα που έχασε την κόρη του στην Κύπρο. Στην κηδεία είχανε πάει όλοι με λευκά ρούχα και έλεγε ότι το “παιδί μου ήταν άγγελος, έτοιμο να φύγει”, και ότι αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Αυτή είναι και η χριστιστιανική προσέγγιση του θανάτου. Οι περισσότεροι δε μπορούν να το καταλάβουν αυτό, γιατί ζούμε μια κοσμική ζωή, έχουμε τον πόνο της απώλειας των συνανθρώπων μας. Αλλά φυσιολογικό είναι να προετοιμαζόμαστε και εμείς για αυτή τη στιγμή(…) Είμαστε ένα τίποτα και αυτό το βλέπουμε δυστυχώς μόνο όταν πάμε σε κηδείες. Την επόμενη μέρα πάλι το ξεχνάμε»

«Η πνευματική ζωή του ανθρώπου πρέπει να εστιάζεται εκεί. Να κάνουμε focus στην τελευταία μέρα της ζωής μας, που δε ξέρουμε ποια είναι, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτήν. Παύουνε οι κακίες τότε, αρχίζει να γλυκαίνει η ψυχή του ανθρώπου και να γίνεται πραγματικό φως, όπως χαρακτηρίζεται ο πραγματικός χριστιανός(…) Που θα πάνε τα χρήματα, τα αυτοκίνητα, οι δόξες; Ο άνθρωπος είναι ένα τίποτα, για να μη περάσει λοιπόν η ζωή μας και πιαστούμε απροετοίμαστοι σε αυτό που λέγεται θάνατος, πρέπει αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από σήμερα εκείνη την τελευταία ημέρα», συμπλήρωσε ο Γέροντας Σάββας για το θέμα του θανάτου.

Για το θέμα των προφητειών,ο προσκεκλημένος τόνισε:

«Εγώ το λέω ξανά και θα το λέω συνέχεια. Δεν εκφράζω τη δική μου άποψη. Εκφράζουμε την άποψη των Πατέρων που έχει η Εκκλησία μας για τα θέματα. Οπότε οι προφητείες, ιδιαιτέρως της Αποκαλύψεως, δε γράφτηκαν για να μη γίνουν(…) Οι προφητείες έγιναν για να μας προστατέψουν για αυτά που θα γίνουν(…) Το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι να μην αποχωριστούμε το Θεό και να μη είμαστε έτοιμοι την ώρα που πρέπει»

Τέλος, ο Γέροντας εξέφρασε την άποψή του για τους σύγχρονους Χριστιανούς:

«Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι δε λειτουργούμε πλέον ως Χριστιανοί. Αγνοούμε ότι αυτή η ζωή είναι προσωρινή και μετά πηγαίνουμε σε μια άλλη ζωή και πρέπει να προετοιμαστούμε. Το μόνο αληθινό στη ζωή μας είναι η άλλη ζωή στην οποία και θα πάμε, αλλά το αγνοούμε(…) Για αυτό και ότι συζητάμε, το προσεγγίζω από την θεολογική του πλευρά(…) Αντί να στρεφόμαστε στην Παναγία και το Χριστό και να αναρωτιόμαστε που πήγε η ψυχή των δικών μας ανθρώπων, τότε είναι που χρειάζεται η εικόνα της Παναγίας μαζί μας. Εμείς τώρα τη χλευάζουμε, αλλά όταν θα πάμε στην άλλη ζωή, τότε θα καταλάβουμε. Αλλά είπαμε: “Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα”»

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γέροντα Σάββα στον FOCUS:

focusfm.gr

Αφήστε μια απάντηση