Μ. Ανατολή SOS! Τελεσίγραφο Ισραήλ για στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν- Ζήτημα με εμπλουτισμό ουρανίου άνω του 60%

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, ένα νέο πολεμικό μέτωπο εξίσου σημαντικό αυξάνει  ολοένα και περισσότερο τις πιθανότητες να “ανοίξει” στην περιοχή της Μ.Ανατολής αυτή τη φορά,μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Είναι γνωστή η έντονη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, με την Τεχεράνη να απειλεί με εξαφάνιση το Τέλ Αβίβ και να συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα παρά τις Δυτικές κυρώσεις καιμη συνεχίζοντας τις σχετικές  Διεθνείς συνομιλίες 5+1, για το θέμα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση, ενώ έχει προβεί στην εκτέλεση πολλών στρατιωτικών ασκήσεων προσομοίωσης προσβολής Ιρανικών στόχων, είτε μεμονωμένα, είτε μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες χώρες της Δύσης.

Ένα βήμα κυριολεκτικά πριν το στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν

Ωστόσο τώρα η κατάσταση φαίνεται βα υποτροπιάζει επικίνδυνα, αφού “το Ισραήλ  προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους του  ότι τυχόν ιρανικός εμπλουτισμός ουρανίου πέραν του 60% θα μπορούσε να προκαλέσει  στρατιωτικό  του χτύπημα”, σύμφωνα με λίαν έγκριτη Ισραηλινή πηγή πληροφόρησης, η οποία επισημαίνει:

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε σε έκθεσή της ότι οι επιθεωρητές της είχαν βρει «σωματίδια» εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 83,7% στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φόρντο.

Η έκθεση καθόρισε το απόθεμα ουρανίου του Ιράν στις 12 Φεβρουαρίου σε περίπου 3.760 κιλά (8.289 λίβρες) – μια αύξηση 87,1 κιλών (192 λίβρες) από την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, τον περασμένο Νοέμβριο.

Από αυτά, τα 87,5 κιλά (192 λίβρες) είναι εμπλουτισμένα άνω του 60%,  απέχοντας μόλις ένα σύντομο τεχνικό βήμα μακριά από το 90%, το οποίο συεπάγεται την δυαντότητα παραγωής πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, ο Axios επικαλείται έναν ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο να λέει ότι η Ιερουσαλήμ δεν θεωρεί τις μικρές ποσότητες ουρανίου εμπλουτισμένου με καθαρότητα 84% ως έναυσμα «επειδή η Τεχεράνη δεν συγκέντρωσε κανένα υλικό σε αυτό το επίπεδο».

Ο αξιωματούχος είπε στον Axios ότι η Ιερουσαλήμ δεν έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» τον ιρανικό εμπλουτισμό στο 90%, επειδή η Τεχεράνη μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να αποθηκεύει εμπλουτισμένο ουράνιο σε επίπεδα ακριβώς κάτω από αυτό.

Κατά συνέπεια, η ισραηλινή κυβέρνηση είπε στους δυτικούς συμμάχους ότι οποιαδήποτε πρόοδος του Ιράν πάνω από το όριο του 60% θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτικά πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό το μήνυμα έχει μεταδοθεί στους Ιρανούς ομολόγους τους.

Το Ισραήλ ζητάει από τις ΗΠΑ παράδοση 4 ιπτάμενων τάνκερ  KC-46

Ο Axios ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ζήτησαν από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ να επισπεύσει την παράδοση των τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ  KC-46 που αγόρασε η Ιερουσαλήμ από την Ουάσιγκτον πέρυσι.

Παράλληλα ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ είπε Η ιρανική πυρηνική απειλή απαιτεί να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πορεία δράσης, επαναλαμβάνω και τονίζω. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πορεία δράσης.

Το Ισραήλ φέρεται να χρειάζεται τα  υπόψιν αεροσκάφη ανεφοδιασμού, τα οποία είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν στα τέλη του 2024, για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στο Ιράν.

Ο Όστιν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου και στον Γκάλαντ ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παραδώσουν τα αεροπλάνα νωρίτερα, αλλά τόνισε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών αναγκών.

Τον περασμένο μήνα, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Πολιτικής Κόλιν Καλ είπε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, σχόλια που απηχούν αυτά που έγιναν σε συνέντευξη του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Νετανιάχου δηλώνει έτοιμος…

Ο Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει ότι ελλείψει αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής ή πραγματικής στρατιωτικής δράσης, το Ιράν θα γίνει πυρηνική δύναμη.

«Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να το  αποτρέψετε. Περιμέναμε πολύ. Μπορώ να σας πω ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό δεν είναι απλώς συμφέρον του Ισραήλ, είναι αμερικανικό συμφέρον, είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου», είπε.

Το Ιράν εξοπλίζεται

Σε προγενέστερο άρθρο μας, επισημαίναμε ότι ο συνδυασμός των 24 SU-35s που παίρνει η Τεχεράνη από τους Ρώσους και του ανταεροπορικού συστήματος Bavar-373 AD, θα αποτελέσει  μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι παραπάνω κινήσεις του Ιράν, κατέδειξαν ενδεχομένως  στο Ισραήλ την επιτακτικότητα να βιαστεί χρονικά αν θέλει να πλήξει την εν λόγω χώρα.

Τέλος εδώ και 3 μήνες περίπου ΗΠΑ-Ισραήλ προσομοίωσαν επίθεση κατά του Ιράν στην Μεσόγειο θάλασσα, ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για 3 σχέδια που έχει προετοιμάσει για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε περίπτωση επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν,  αναμένεται ότι θα μας ζητηθεί ως χώρα να διαδραματίσουμε  υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας διευκολύνσεις με άξονα την βάση της Σούδας, του Στεφανοβικίου, της Καλαμάτας  και τα πολεμικά αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τόσο σε θέματα εφοδιασμού των Συμμάχων μας, όσο και στην παροχή ασφάλειας και ενδεχομένως διακομιδής τραυματιών.

Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι θα μας ζητηθεί ενδεχομένως και η φιλοξενία μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ ίσως και πολεμικών πλοίων του, αφού η ιδιαίτερη μορφολογία του Ισραήλ είναι τέτοια που μπορεί το σύνολο των αεροδρομίων και των λιμένων του να δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και μαζικές επιθέσεις με drones από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, όπως είναι η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος που χρειάζεται εν προκειμένω η φίλη και σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα, που είναι η ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με αυτή του Ισραήλ, βυθίζοντας στον πάτο της Μεσογείου, την “Γαλάζια Πατρίδα” του Ερντογάν διαπαντός.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση