ALERT – Η Ουγκάντα διέταξε τους υγειονομικούς αξιωματούχους να εντείνουν τον έλεγχο κατά μήκος των συνόρων της με την Τανζανία μετά το θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού Marburg

Η Ουγκάντα ​​διέταξε τους υγειονομικούς αξιωματούχους να εντείνουν τους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τανζανία μετά το θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού Marburg στη γειτονική χώρα.

Η Τανζανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πέντε άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον εξαιρετικά επικίνδυνο ιό που προκαλεί έντονο πυρετό και συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων.

Σε μια επιστολή που εστάλη σε όλους τους υγειονομικούς αξιωματούχους της περιοχής την Τετάρτη και είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Ουγκάντα, Henry Mwebesa, έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να είναι «σε επιφυλακή» για την ασθένεια.

Ζήτησε από τους αξιωματούχους σε όλες τις περιοχές που συνορεύουν με την Τανζανία να «αρχίσουν να ελέγχουν όλους τους επιβαίνοντες επιβάτες στα σημεία εισόδου» για συμπτώματα, προτρέποντάς τους να εκτελέσουν τις εντολές του «με άμεση ισχύ».

Εκτός από τα πέντε θύματα στην Τανζανία, τρεις ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία στο νοσοκομείο και 161 επαφές εντοπίζονται από τις αρχές, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Τανζανίας, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η Τανζανία την περασμένη εβδομάδα έστειλε μια ομάδα ταχείας αντίδρασης στη βορειοδυτική περιοχή της Kagera, η οποία συνορεύει με την Ουγκάντα , για να ερευνήσει μια μυστηριώδη ασθένεια που αργότερα αναγνώρισε ως αιμορραγικό πυρετό Marburg.

Ο ιός Marburg είναι μέρος της λεγόμενης οικογένειας filovirus που περιλαμβάνει επίσης τον Έμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει όλεθρο στην Αφρική.

Η Ουγκάντα, η οποία μοιράζεται πορώδη σύνορα με την Τανζανία, γνώρισε το τελευταίο ξέσπασμα του Marburg το 2017.

Το έθνος της Ανατολικής Αφρικής μόλις βγήκε από μια σχεδόν τετράμηνη επιδημία Έμπολα, η οποία σκότωσε 55 ανθρώπους πριν η Καμπάλα κηρύξει το τέλος της τον Ιανουάριο.

Η ύποπτη φυσική πηγή του ιού Marburg είναι η αφρικανική νυχτερίδα φρούτων, η οποία μεταφέρει το παθογόνο αλλά δεν αρρωσταίνει από αυτό.

Ο ιός πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη Marburg, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967, σε ένα εργαστήριο όπου οι εργαζόμενοι είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους πράσινους πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα.

Τα ζώα μπορούν να περάσουν τον ιό σε πρωτεύοντα θηλαστικά σε κοντινή απόσταση, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο λαμβάνει χώρα μέσω επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.

Τα ποσοστά θνησιμότητας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονταν από 24 τοις εκατό έως 88 τοις εκατό σε προηγούμενα κρούσματα, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια ή αντιιικές θεραπείες, αλλά οι πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπείες και φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς και πρώιμα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση, λέει ο ΠΟΥ.

Το ξέσπασμα της Τανζανίας συμπίπτει με κρούσματα στο κρατίδιο της Ισημερινής Γουινέας της Δυτικής Αφρικής . Προηγούμενα κρούσματα και σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νότια Αφρική, την Αγκόλα, την Κένυα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 

insiderpaper.com

Αφήστε μια απάντηση