ΟΗΕ: Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην άβυσσο του πυρηνικού αφανισμού

Ο κίνδυνος διάδοσης αυξάνεται και οι διασφαλίσεις κατά της κλιμάκωσης αποδυναμώνονται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες σε μια ομιλία του στη Δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης των Μερών της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Τα μαύρα σύννεφα που είχαν διαλυθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μαζεύτηκαν ξανά. Σήμερα, μια παρεξήγηση και μια λανθασμένη κρίση μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην άβυσσο του πυρηνικού αφανισμού. 

Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις φτάνουν σε νέα υψηλά. Ο ανταγωνισμός αντικαθιστά τη συνεργασία και τη συνεργασία. Η δυσπιστία έχει αντικαταστήσει τον διάλογο, ο διχασμός έχει αντικαταστήσει τον αφοπλισμό.

Οι χώρες αναζητούν ψευδή ασφάλεια, αποθηκεύουν και ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα της ημέρας της μοίρας που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να έχουν βάση στον δικό μας πλανήτη, είπε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι υπάρχουν τώρα σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Ο Γκουτέρες είπε ότι η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Πρότεινε πέντε τομείς δράσης. 

Πρώτον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί και να επιβεβαιωθεί ο κανόνας των 77 ετών κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Δεύτερον, η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Η επιμονή πρέπει να επιδιωχθεί προς αυτόν τον στόχο.

Τρίτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που σιγοβράζουν στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Τέταρτον, να προωθήσει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας ως καταλύτη για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων για ιατρικούς και άλλους σκοπούς.

Πέμπτον, τηρήστε όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις στη NPT και διατηρήστε τη Συνθήκη σχετική σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ο Γκουτέρες είπε ότι έχουμε κοινή υποχρέωση να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος. Τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθούμε σε αυτή τη θεμελιώδη δοκιμή και να διαλύσουμε το σύννεφο της πυρηνικής εξόντωσης μια για πάντα.

crime-study.gr

Αφήστε μια απάντηση