Η Ρωσία οπλίζεται με τα θηριώδη T-90M και το σύστημα ενεργής προστασίας Arena-M – Ισοπεδώνουν πυραύλους και βλήματα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει επιδείξει έντονη επιθυμία να εξοπλίσει γρήγορα τα ρωσικά άρματα μάχης με το Σύστημα Ενεργής Προστασίας Arena-M (APS) που αναπτύχθηκε από την «High Precision Systems» (μέρος της ρωσικής κρατικής Rostec)

Η Μόσχα πρόκειται να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες των αρμάτων μάχης T-90M και T-80BVM εξοπλίζοντάς τα με συστήματα ενεργητικής προστασίας Arena-M (APS), ανέφερε η Nia Rovosti.
Η Ρωσία «Δεν είναι σε θέση» να προμηθεύσει συστήματα S-400 στην Ινδία. Αλλά αυτό θα μπορούσε τελικά να ενισχύσει τους δεσμούς Δελχί-Μόσχας
Η Κίνα δεν έχει δύναμη θέλησης, δύναμη πυρός για έναν «πόλεμο δύο μετώπων» κατά της Ινδίας και το ζητούμενο είναι να αποφύγει τη σύγκρουση των Ιμαλαΐων με κάθε κόστος.
Το Arena-M APS έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους και βλήματα πυροδοτώντας εκρήξεις εξειδικευμένων πυρομαχικών.
Το συγκρότημα Arena-M διαθέτει έναν ενσωματωμένο υπολογιστή, έναν σταθμό ραντάρ με βελτιωμένη θόρυβο και ειδικά πυρομαχικά τοποθετημένα στις νάρκες γύρω από την περίμετρο του πυργίσκου του τανκ.
Όταν ένα βλήμα, ένας αντιαρματικός πύραυλος ή μια εχθρική χειροβομβίδα ανιχνεύεται που κατευθύνεται προς ένα άρμα μάχης, το ραντάρ καθορίζει τη διαδρομή του και εκτοξεύει ένα αμυντικό βλήμα που χτυπά τον στόχο για να τον εξαλείψει κατά την πτήση.
Το σύστημα Arena-M μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε θωρακισμένο όχημα, αλλά θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις για να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε οχήματος, όπως σημειώνεται από τον κατασκευαστή του.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει επιδείξει έντονη επιθυμία να εξοπλίσει γρήγορα τα ρωσικά άρματα μάχης με το Σύστημα Ενεργής Προστασίας Arena-M (APS) που αναπτύχθηκε από την «High Precision Systems» (μέρος της ρωσικής κρατικής Rostec).
Επιπλέον, ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι και ξένοι πελάτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύστημα Arena-M.
Ωστόσο, η κύρια εστίαση της εταιρείας είναι αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρωσικού στρατού για APS και να δημιουργήσει μαζική παραγωγή
Το Γραφείο Σχεδιασμού Μηχανολόγων Μηχανικών, ένα τμήμα Συστημάτων Υψηλής Ακρίβειας, ανέπτυξε το Arena-M APS.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη τα τελικά στάδια της συζήτησης σχετικά με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος στα άρματα μάχης T-72B3 και T-72B3M

1606840598_arena-3.jpg

Παρά τις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις αμυντικές βιομηχανίες της Ρωσίας, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού διαφόρων ρωσικών τανκς συνεχίζονται. Οι αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να παράγει πολλές δεκάδες άρματα μάχης καθημερινά, αποδεικνύοντας τη συνεχή παραγωγική της δυνατότητα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο αρμάτων μάχης στις 9 Φεβρουαρίου, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Medvedev δήλωσε ότι η Μόσχα θα αυξήσει την παραγωγή αρμάτων μάχης ως απάντηση στις δυτικές χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία.
Παρατήρησε ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει ξένη βοήθεια για αεροπλάνα, πυραύλους και τανκς και ως απάντηση, είναι φυσικό για τη Ρωσία να ενισχύσει την παραγωγή της σε διάφορα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων αρμάτων μάχης.
Το 2017, το Γραφείο Σχεδιασμού Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο δημιούργησε τη σειρά συστημάτων ενεργητικής προστασίας Arena, ανακοίνωσε ότι αυτά τα συστήματα θα εγκατασταθούν στα Τ-72 και Τ-90 Κύρια Άρματα μάχης (MBT) στο μέλλον.
Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση, δεν υπήρξαν περαιτέρω αναφορές για εγκατάσταση APS στα T-72 και T-90 MBT. Η τελευταία εξέλιξη υποδηλώνει ότι η Μόσχα δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια ως απάντηση στις σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης που σημειώθηκαν στην Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) πρότεινε ότι ο ρωσικός στρατός έχασε περίπου το 40% του προπολεμικού στόλου αρμάτων του, ωθώντας τη Ρωσία να αντλήσει παλαιότερα άρματα μάχης από τα αποθέματά της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Τα στατιστικά στοιχεία του think tank βασίζονται κυρίως σε δημοσίως διαθέσιμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από drones, δορυφόρους και στρατιώτες στην πρώτη γραμμή από την αρχή της σύγκρουσης έως τα τέλη Νοεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της μάχης, η προσέγγιση της απώλειας είναι δυνατή μόνο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ρωσική υπεραισιοδοξία οδήγησε σε σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης νωρίς στη σύγκρουση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στο Κίεβο, όταν ένας τεράστιος αριθμός τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων εξαφανίστηκε καθ’ οδόν προς τα βόρεια της πόλης.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία πιστεύεται ότι αύξησε τον στόλο των αρμάτων μάχης μέσω των ρωσικών αρμάτων μάχης που κατέλαβαν και την απόκτηση σύγχρονων αρμάτων μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της.
Σύμφωνα με τον John Chipman, τον πρόεδρο του IISS, η σύγκρουση ήταν «μια πολιτική και στρατιωτική αποτυχία για τη Ρωσία», αποκαλύπτοντας ζητήματα ηγεσίας και ελλείψεις όπλων παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση