“Από τη χαρμολύπη της Μ. Εβδομάδας στο ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως” – π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης

Στον Focus FM 103.6 και στην Δέσποινα Μποτίτση μίλησε για το μήνυμα της Αναστάσεως ο π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης.

Ο πατέρας Αρσένιος Βλιακόφτης, μοναχός στη Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Βατοπαίδι Χαλκιδικής αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι να μη χαθεί η ελπίδα.

«Στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε μία λέξη που λέγεται χαρμολύπη. “Ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού, χαρά εν’ όλο τον κόσμο”.  Ο Σταυρός, λοιπόν, εμπεριέχει τη χαρά της Αναστάσεως. Ένα πρόβλημα που έχει ο άνθρωπος σήμερα και δε μπορεί να χαρεί είναι ότι απορρίπτει το Σταυρό. Και όταν λέμε Σταυρό, εννοούμε τον αγώνα κατά των παθών. Τα θέλουμε εύκολα και γρήγορα όλα και χωρίς κόπο. Δε γίνεται όμως. Πρέπει να κοπιάσουμε, φιλότιμα να εργαστούμε και έτσι θα έρθει η χαρά, διά της απαλλαγής από τα πάθη. Αυτή είναι η πνευματική νομοτέλεια»

«Θα πρέπει να διακρίνουμε τα “θέλω”. Υπάρχουν από τη μία τα αμαρτωλά, εμπαθή και από την άλλη υπάρχουν τα θεάρεστα. Το να θέλουμε τη Σωτηρία μας, το να αγαπούμε το Χριστό, να θέλουμε να ζήσουμε σα το Χριστό είναι τα τα θέαρεστα “θέλω”(…) Να κάνουμε τη ζωή μας Χριστοκεντρική και όχι εγωκεντρική και όλα θα βρουν το δρόμο τους»

Σχετικά με την σχέση των νέων με την θρησκεία και το κατά πόσο συμμετέχουν στις λειτουργίες του Πάσχα, ο προσκεκλημένος είπε:

«Οι νέοι προσδιορίζονται με βάση την ηλικία, αλλά αν το δούμε πιο πνευματικά θα μπορούσαμε να πούμε και για ανθρώπους που έχουν μια νεανική εγρήγορση(…) Είναι πιο πολύ οι νέοι εύκολο να δοθούν σε κάτι, μια ιδέα, σε ένα όραμα. Άρα, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία που είναι σύμφυτα με τα νιάτα να αξιοποιηθούν από τους νέους με τη βοήθεια των μεγαλύτερων. Εμείς πρέπει να τους εμπνεύσουμε οράματα»

Τέλος, αναφορικά με το μήνυμα της Αναστάσεως ο πάτερ Αρσένιος τόνισε:

«Βλέπετε, ο κόσμος, τα τελευταία χρόνια, πάσχει από έλλειψη ελπίδας. Οι άνθρωποι πέφτουν σε απελπισία, σε απόγνωση, σε παραίτηση, ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Εμείς στην Πίστη μας, στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία,  κατεξοχήν έχουμε το στοιχείο της ελπίδας. Η ζωή που νικάει το θάνατο. Αυτό είναι και το μήνυμα της Αναστάσεως. Δεν υπάρχει θάνατος, ο θάνατος νικιέται. Όλη η κτήση πανηγυρίζει την Ανάσταση του Κυρίου».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

focusfm.gr

Αφήστε μια απάντηση