Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη «διαστημικό» όπλο – Το σύστημα EW… σκοτώνει δορυφόρους σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων

Νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κατά δορυφόρων

Η Ρωσία έκανε γνωστό πως ανέπτυξε ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το EW που μπορεί να μπλοκάρει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά σε υψόμετρο 36.000 χιλιομέτρων.
«Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού πλέγματος έχουν αναπτύξει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ικανό να μπλοκάρει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά με το σήμα του, σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε μια πηγή που επικαλείται το Ria Novosti.
Χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, η πηγή πρόσθεσε ότι σε μικρότερη απόσταση, η ισχύς του νέου συστήματος είναι ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρού.
Η αποκάλυψη του νέου ρωσικού συστήματος EW ήρθε την «Ημέρα του Ειδικού στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο», η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου για να σηματοδοτήσει την πρώτη μάχιμη χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου στις 15 Απριλίου 1904, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου (1904-1905), όταν οι ρωσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παρενέβησαν στους ιαπωνικούς πομπούς κατά την υπεράσπιση του Πορτ Άρθουρ.

Ρωσία κατά δορυφόρων

Η Ρωσία επέδειξε τις δυνατότητές της κατά των δορυφόρων χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο ASAT τον Νοέμβριο του 2021 με τον οποίο κατέστρεψε με επιτυχία έναν από τους ανενεργούς δορυφόρους της σοβιετικής εποχής, δημιουργώντας 1.500 κομμάτια συντριμμιών
Στη συνέχεια, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαπέλυσε μια κυβερνοεπίθεση σε μια εταιρεία επικοινωνιών με έδρα τις ΗΠΑ, τη Viasat, για να ακρωτηριάσει την ουκρανική διοίκηση και τον έλεγχο, η οποία βασιζόταν στο δορυφορικό τερματικό του ομίλου σε κάποιο βαθμό.
Η κυβερνοεπίθεση ήταν πολύ αποτελεσματική, όπως παραδέχτηκε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος κυβερνοασφάλειας, Victor Zhora, ο οποίος είπε ότι προκάλεσε «τεράστιο πρόβλημα στις επικοινωνίες στην αρχή του πολέμου».

Η επιτυχία μίας κυβερνοεπίθεσης

Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της επιτυχημένης κυβερνοεπίθεσης ήταν ευρείας εμβέλειας, καθώς χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη τέθηκαν επίσης εκτός σύνδεσης.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, σύμφωνα με την Orange, μια γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, 9.000 συνδρομητές μιας δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου που παρέχεται από τη θυγατρική της, Nordnet, έμειναν χωρίς internet.
Ομοίως, περίπου το ένα τρίτο των 40.000 συνδρομητών της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου bigblu με έδρα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία, επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις στο δορυφορικό δίκτυο Viasat.
Οι διακοπές έριξαν επίσης εκτός σύνδεσης σχεδόν 5.800 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη, με συνδυασμένη ισχύ 11 γιγαβάτ.
Έτσι, συνολικά, η Ρωσία έχει ήδη τρομερές κινητικές αλλά και μη κινητικές αντιδορυφορικές ικανότητες και τα πρόσφατα νέα για την ανάπτυξη ενός συστήματος EW για παρεμβολές δορυφόρων μπορούν να θεωρηθούν ως μια κίνηση προς την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση