Η ισλαμική κουλτούρα αποτελεί “αξιοσέβαστη στάση ζωής” για έναν ορθόδοξο Επίσκοπο;

Πρωτοφανές κήρυγμα-ενημέρωση του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος Παντελεήμονα υπέρ του ραμαζανιού και της ισλαμικής κουλτούρας εν μέσω της Μεγάλης Σαρακοστής και παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας

Εν μέσω Σαρακοστής, της πιο κατανυκτικής περιόδου της πίστης μας και μάλιστα παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, κάποιοι Επίσκοποι ξέχασαν μάλλον την αποστολή που τους εμπιστεύτηκε ο Κύριός μας.

Ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Παντελεήμονας, Αρχιγραμματέας και Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, σε άρθρο του (1) περιγράφει με μελίρρυτο και ποιητικό τρόπο την συνήθεια των μωαμεθανών να γιορτάζουν το ραμαζάνι και το ιφτάρ. Η περιγραφή είναι κάτι παραπάνω από λεπτομερής, σε σημείο να αγγίζει τα όρια της κατήχησης υπέρ του Ισλάμ.

Μεταξύ άλλων βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα στο ραμαζάνι και την Χριστιανική Σαρακοστή: “Το Ραμαζάνι, ως μηνιαία εορτή νηστείας, αντιπαραβάλλεται με τη κορυφαία χριστιανική περίοδο της Σαρακοστής, με σχεδόν ταυτόσημο χαρακτήρα περί αυτοπεριορισμού, αυτοκριτικής, προσευχής και αγαθοεργίας. Ακόμη και το Ιφτάρ συμπίπτει με την «ενάτη ώρα» των μοναχών, ώρα που και εκείνοι δειπνούν στα Μοναστήρια κατά την Σαρακοστή.”

Καταλήγει στον επίλογο του άρθρου του: “Τελικά το Ισλάμ, όταν αποσυνδεθεί από ανθρώπινες κακότητες, πολιτικές σκοπιμότητες και κακεντρεχείς διαθέσεις φανατισμού και μίσους, είναι μια αξιοσέβαστη στάση ζωής για όσους γεννήθηκαν μέσα σε αυτό”.

Είναι προφανές ότι κάποιοι ξέχασαν ότι είναι ορθόδοξοι Επίσκοποι και όχι ιμάμηδες. Τέτοιο κήρυγμα – ενημέρωση – κατήχηση ταιριάζει σε μωαμεθανικό “ιερατείο”. Στα ξενοδοχεία της Σαουδικής Αραβίας στο κομοδίνο ο τουρίστας βρίσκει ένα βιβλιαράκι στα αγγλικά που αναφέρει ότι το ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης και της φιλίας!

Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι αντί να αμνηστεύουν το Ισλάμ, από το οποίο η Πίστη μας υπέστη τα πάνδεινα, δεν θα έπρεπε να εκθειάζουν την ορθόδοξη πίστη με την νηστεία της, την παράδοσή της και το τυπικό της και κυρίως να μην λησμονούν τους Ιερούς της Κανόνες; Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τους καλύπτει η Ορθοδοξία και θαυμάζουν κάτι άλλο.

Πώς είναι δυνατόν να εκθειάζεις το τυπικό μιας άλλης “θρησκείας”, όταν φέρεις πάνω σου την στολή του Αρχιερέα που σου εμπιστεύτηκε ο Κύριος μέσω της Αποστολικής διαδοχής; Θαυμάζεις μια άλλη ομολογία και όχι την μόνη αληθινή θρησκεία, την Ορθοδοξία την οποία εκπροσωπείς; Αν δεν είναι αυτό πνευματική μοιχεία τότε τι ακριβώς είναι;

Επίδοξοι εραστές άλλων θρησκειών, αιρέσεων και ομολογιών προσπαθούν να εισάγουν νέες ιδέες και στάσεις ζωής, με λόγους ποιητικούς και γλαφυρούς, πασπαλισμένους με την χρυσόσκονη της αγάπης και της καλής προαίρεσης. Η γοητεία που πιθανόν να ασκεί το Ισλάμ σε κάποιους ορθόδοξους επισκόπους είναι κατακριτέα και από τους Ιερούς Κανόνες αλλά κυρίως από την αιματοβαμμένη ορθόδοξη εκκλησιαστική ιστορία. Σεβόμαστε το δικαίωμα του ανθρώπου να θρησκεύει ελεύθερα, αλλά δεν ασπαζόμαστε την ξένη πίστη, λατρεία και κουλτούρα.

Χριστός Ανέστη!

πηγή

σχόλιο:Η απορία μας διαβάζοντας το άρθρο ειναι γιατι ρε λεβέντη δεν γίνεσαι ιμάμης να ησυχάσεις και συ και εμείς;Ρητορικό το ερώτημα.

https://trelogiannis.blogspot.com/2023/04/blog-post_611.html

Αφήστε μια απάντηση