Άγιος Παΐσιος Βελιτσικόφσκι: Η υπομονή είναι αναγκαία για όποιον θέλει τη Βασιλεία των Ουρανών
Θυμήσου τη ζωή και τα βάσανα των Αγίων Πατέρων και στεναγμό και κλάψε για τη ζωή σου, της τεμπελιάς και της ανεμελιάς!
Θυμήσου, ψυχή μου, πόσοι από τους Αγίους Πατέρες έζησαν και δεν έκαναν τίποτα κακό! Αλλά όλη τη φθαρτή και παροδική ζωή που άφησαν στη γη για την αγάπη του Χριστού και για τη Βασιλεία των Ουρανών. Μισούσαν την ανάπαυση και αγαπούσαν τον μόχθο και τη σκληρή ζωή, με νηστεία, προσευχή και ολονύχτια αγρυπνία και με άλλους κόπους βασάνιζαν τα σώματά τους και τα στέγνωναν. Και οι ψυχές τους έγιναν πιο λευκές από το χιόνι. Και τώρα περάσαν στο αιώνιο φως, λάμπουν σαν τα αστέρια του ουρανού και δοξάζουν τον Θεό αδιάκοπα μαζί με τους Αγγέλους. Και σε σένα, πονηρή ψυχή μου, που συλλήφθηκες σε ανομίες και γεννήθηκες με αμαρτίες και ζεις πάντα με αμαρτίες, σου ανήκει να κοπιάσεις για τη σωτηρία σου!
Θυμήσου, ψυχή μου, τον Μάξιμο, τον Βασίλειο και τον Ισίδωρο και, πάνω απ όλα, τον Ανδρέα και του Ιωάννη, των τρελών για τον Χριστό! Ότι το έδαφος είχε ραγίσει από τόση παγωνιά, που ήταν τότε, και περπατούσαν ξυπόλητοι, γυμνοί και πεινασμένοι. Αλλά ο Αντρέι και ο Μαξίμ δεν ένιωσαν ούτε τον παγετό ούτε το ηλιακό έγκαυμα. Ο Βασίλης, όταν κάποιος τον ρώτησε πώς αντέχει έτσι τα βάσανα, απάντησε ταπεινά: « Όταν πεινάς και διψάς και είσαι παγωμένος, κάνε υπομονή και αν πάλι σε βασανίζουν αυτά, κάνε πάλι υπομονή. Ο θυμός θα αρχίσει να ανακουφίζει του πόνου; Όχι, έτσι συνηθίζεις την υπομονή και τις άλλες καλές πράξεις». Και ο Ισίδωρος είπε στον εαυτό του: « Κάνε υπομονή, Ισίδωρε, αυτή είναι η ανάγκη για τη Βασιλεία των Ουρανών!». “.
Θυμήσου, ψυχή μου, τους μεγαλομάρτυρες, τον Γεώργιο, τον Δημήτριο, τον Ιακώβ τον Πέρση, τον Θεόδωρο Τήρωνα και τον Θεόδωρο Στρατηλάτη, των σαράντα μαρτύρων και των πέντε μαρτύρων: Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, ο ένας ήταν ντυμένος με σιδερένια παπούτσια με καρφιά, και ο άλλος ήταν τσακισμένος στον τροχό και με πολλά είδη σιδερένιων ράβδων. Ο Ιακώβ υπέμεινε σκληρή και μεγάλη δουλειά, κόπηκε στους καρπούς και συνθλίβοντας τον σαν βόδι. Οι σαράντα μάρτυρες μπήκαν στη λίμνη και έτσι πήραν στέφανα και άλλοι μάρτυρες με θηρία και σιδερένια καρφιά χωρίς έλεος συντρίφθηκαν και με πολλά άλλα είδη τιμωρήθηκαν.
 
Θυμήσου, ψυχή μου, τον Συμεών τον Στυλίτη και τις οδυνηρές του πληγές! Σκουλήκια βγήκαν από το σώμα του και από τις πληγές του. Νηστεύει όλη την εβδομάδα και έδινε το μερίδιό του από το φαγητό στους φτωχούς. Και αφού διώχτηκε από το μοναστήρι, μπήκε σε ένα πηγάδι χωρίς νερό, γεμάτο από κάθε είδους αηδίες: γαϊδούρια, νυφίτσες, φίδια και σκορπιούς. Κάθισε σε μια κολόνα για σαράντα χρόνια, βρεγμένος από τη βροχή, καμένος από τη ζέστη του ήλιου και παγωμένος. Το φαγητό του ήταν μουσκεμένες φακές, φασόλια και νερό. Το σώμα του ήταν σάπιο και έπεφταν σκουλήκια από τους μηρούς του και τα μάζεψε και τα ξαναφόρεσε στο σώμα του λέγοντας: «Φάε ό,τι σου έδωσε ο Θεός!». “. Και στάθηκε δώδεκα χρόνια σε ένα πόδι. Κι εσύ, ψυχή μου, δεν θέλεις να λυπηθείς καθόλου;
Θυμήσου, ψυχή μου, τον σεβάσμιο Αρχίππο του Χονέ, που δεν έτρωγε ψωμί για εξήντα χρόνια, ούτε ψάρι, ούτε κρασί, ούτε έπλυνε το σώμα του και το φαγητό του ήταν άγρια ζιζάνια βρασμένα χωρίς αλάτι, αλλά και από αυτά έτρωγε μόνο μια φορά την εβδομάδα και νερό λόγω της αδυναμίας του σώματος του έπινε τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά με μέτρο, τρεις ουγγιές. Το κρεβάτι του ήταν φτιαγμένο από κοφτερές πέτρες και είπε: «Μη μου δίνεις Θεέ μου να απολαύσω στη γη τίποτα ούτε μια μέρα σε όλη μου τη ζωή! “. Κούρασε το σώμα του με αγρυπνίες και δεν ξεκουράστηκε ποτέ και είπε στον εαυτό του.
Θυμήσου, ψυχή μου τον  Αλέξη, ο άνθρωπος του Θεού, τι πλούτη είχε και αφήνοντας τα πάντα, ντύθηκε με άσχημα ρούχα και κάθισε στη σκηνή της εκκλησίας σαν φτωχός και ζητιάνος, νηστεύοντας από Κυριακή έως Κυριακή, μετέλαβε των Αγίων Μυστηρίων και έφαγε δύο ουγγιές ψωμί και ήπιε δύο οκάδες νερό και μέχρι την άλλη Κυριακή δεν ξανα έφαγε. Όλα τα βράδια προσευχόταν χωρίς ύπνο. Έκατσε στο σπίτι των γονιών του δώδεκα χρόνια, υπομένοντας πολλές ενοχλήσεις από τους δούλους του: άλλοι τον χτυπούσαν, άλλοι του έδιναν τυρί, άλλοι τον κορόιδευαν, άλλοι τον έριχναν τα πλύσεις των πιάτων Και τους υπέμεινε όλους με χαρά, για τον Χριστό, και όλα αυτά από τους δούλους του! Κι εσύ, ψυχή μου, τσακώνεσαι πάντα με όλους, λυπάσαι και για τα χειρότερα και δεν ανέχεσαι ούτε την παραμικρή λέξη ούτε επίκριση!
Θυμήσου, ψυχή μου, τον εγκλωβισμένο Ιωάννη της Πετσέρσκα, που κλείστηκε σε ένα σκοτεινό μέρος, σε μια από τις σπηλιές, περνώντας τριάντα χρόνια σε μεγάλη εγκράτεια, βασανίζοντας το σώμα του με πολλή νηστεία, φορούσε βαρίδια σε όλο του το σώμα και υπέφερε πολλά από διαβόλους, βασανιζόμενος από το πάθος της πορνείας. «Δεν ξέρω», είπε, και τι δεν έχω κάνει για τη σωτηρία μου; Πέρασα δύο ή τρεις μέρες χωρίς να φάω για τρία χρόνια, όχι, πολλές φορές, όλη την εβδομάδα δεν έφαγα τίποτα. Όλες τις νύχτες τις πέρασα χωρίς ύπνο, πάλευα με τη δίψα και δεν βρήκα ανάπαυση. Έσκαψα μια τρύπα μέχρι τη μέση μου και θάφτηκα μέσα σε αυτήν με τα χέρια μου και πέρασα 40 μέρες έτσι. Και ιδού, είδα ένα φοβερό και πολύ τρομερό φίδι, που ήθελε να με καταπιεί ολόκληρο και το οποίο, φυσώντας με φλόγες φωτιάς, έκαψε τα μαλλιά του κεφαλιού μου και αυτό το έκανε για πολλές μέρες, θέλοντας να με διώξει.  Δες όμως, αμαρτωλή ψυχή μου, πώς οι άγιοι Πατέρες μόχθησαν και κοπίασαν και δεν αναπαύθηκαν, αλλά υπέβαλαν το σώμα τους στο πνεύμα! Και δεν θέλεις να νηστέψεις έστω και λίγο;
Θυμήσου, ψυχή μου, τον μεγάλο ταλαίπωρο, τον Γοβδελάε, που χτυπημένος από τέσσερα χέρια με σιδερένιες ράβδους σε όλο του το σώμα, ο άγιος ζήτησε βοήθεια από τον Θεό. Τότε του εμφανίστηκε ο άγγελος του Θεο, που τον ενίσχυε και του είπε: « Θάρρος, γιατί είμαι μαζί σου!».”. Έπειτα, χτυπούμενος με βόδια, καταράστηκε την πίστη του πατέρα του. Τότε ο Γκαμάλ διέταξε να του κόψουν δύο λωρίδες δέρματος από το σώμα του, από τα πόδια μέχρι το κεφάλι. Του κόλλησαν μια σιδερένια ακίδα στα αυτιά, που πέρασε από το κεφάλι του και τον έριξαν στη φυλακή. Και καθώς προσευχόταν, ήρθε ο άγγελος και του έβγαλε το αγκάθι από τα αυτιά και τον θεράπευσε. Ο δικαστής, λοιπόν, βιαζόμενος από θυμό, διέταξε να του χώσουν μια σιδερένια ράβδο στην πλάτη και από την τρίτη ώρα μέχρι την ένατη ώρα της ημέρας έσπασαν ολόκληρο το σώμα του με τη ράβδο και ήταν ακόμα ζωντανός. Τότε ο δικαστής διέταξε να του ξεφλουδίσουν το δέρμα από το κεφάλι και να καλύψουν το πρόσωπό του με αυτό. και όταν είδαν ότι ήταν ζωντανός, τον έγδυσαν και του έβγαλαν τα καρφιά από τα χέρια και τα πόδια και τον πέταξαν στο μπουντρούμι σαν νεκρό. Μετά έσπασαν τα πόδια του σε ανεμοστρόβιλους και καίγοντας μερικά σιδερένια σφυριά, τον έκαψαν μέχρι το κόκκαλο. Μετά από δεκαπέντε μέρες τον έβγαλαν έξω και βλέποντάς τον ολόκληρο και υγιή, φοβήθηκαν. Τότε, βράζοντας πίσσα σε ένα καζάνι, διέταξαν να ρίξουν τον άγιο στο καζάνι. Ρίχνοντας στο καζάνι, ο άγιος, σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό, προσευχήθηκε και αμέσως το καζάνι έσπασε και ο άγιος βγήκε υγιής και αβλαβής.
Τότε ο ηγεμόνας, σε συνεννόηση με τους άλλους εργάτες, έβαλε τον άγιο να σταυρωθεί σε ένα δέντρο και τον πυροβολούσαν με βέλη για πολλή ώρα μπροστά στο πλήθος του κόσμου. Και φάνηκε δοξασμένο θαύμα: τα βέλη όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τον άγιο, αλλά επέστρεψαν και τραυμάτισαν αυτούς τα έριχναν.
Τότε διέταξαν να του δέσουν τα χέρια και τα πόδια και να τον ρίξουν τη νύχτα στον στάβλο του αλόγου για να τον πατήσουν κάτω από τα πόδια. Όμως, όντας αυτό, με το χάρισμα του Χριστού, ο άγιος έμεινε αλώβητος και δοξολογούσε τον Θεό. Την άλλη μέρα, όταν τον είδαν λυμένο και καλά στην υγεία τους, όλοι θαύμασαν από ένα τέτοιο θαύμα και, θερμαίνοντας σιδερένιες πασσάλους, τον έκαψαν ολόκληρο. Τότε, ο άγιος, προσευχόμενος για βάπτιση, αμέσως ένα μικρό σύννεφο σαν ομίχλη έριξε νερό και λάδι πάνω από το κεφάλι του και ακούστηκε μια φωνή από το σύννεφο που έλεγε: «Ιδού, δούλε του Θεού, έλαβες το βάπτισμα!» . “. Έτσι ο Γκαροάλ, ακονίζοντας καλάμια, τα κάρφωσε σε όλο το σώμα του αγίου, ο οποίος, έχοντας τρυπηθεί παντού για πολλές ώρες, προσευχόμενος έδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού.
Κι εσύ, άθλια ψυχή μου, και από τις πιο μικρές δοκιμασίες θρηνείς, αδυνατίζεις και στενοχωριέσαι, και με ικανοποίηση λες ότι δεν αντέχεις!
Θυμήσου, ψυχή μου, η Μεγάλη μοναχή Παχωμιά που επί δεκαπέντε χρόνια καθόταν στη μέση του κελιού με πολλή εγκράτεια, αγρυπνία και μόχθο, χωρίς να ακουμπάει στο ελάχιστο με την πλάτη της στον τοίχο, όπως έλεγε: «Μόνος εσύ Κύριε ξέρεις ότι από τότε που πήρα το αγγελικό σχήμα, ταπεινώθηκα μπροστά σου και δεν χόρτασα ούτε με ψωμί, ούτε με νερό, ούτε με τίποτα άλλο από τη γη». Σε αυτό το μονοπάτι έτρεξαν και έγιναν σπουδαίοι Άγιοι οι μοναχοί.
Θυμήσου, ψυχή μου, τον Μεγάλο Ιλαρίωνα ότι έτρωγε δεκαπέντε σύκα την ημέρα, μετά τη δύση του ηλίου χτυπούσε δυνατά το στήθος του και προσευχόταν στον Θεό να διώξει τις αμέτρητες σκέψεις από την καρδιά του και είπε στο σώμα του: «Θα σε δουλέψω σαν ζώο και θα σε σκοτώσω, για να μη γεννήσεις ξανά ανόητες σκέψεις! Δεν θα σας ταΐζω πια με ψωμί, αλλά με ζιζάνια της ερήμου. Θα σε σκοτώσω με δίψα και με πολλούς κόπους θα σε τιμωρήσω και θα σε λιώσω με τη ζέστη του ήλιου και την παγωνιά!».. Άρχισε λοιπόν πιο δυναμικά να κάνει μια δύσκολη ζωή και να αποδυναμώνει το σώμα του και την τρίτη μέρα έφαγε λίγα αγριόχορτα και λιγότερα από δεκαπέντε σύκα, για να αδρανήσει τους ακάθαρτους λογισμούς, εξαντλώντας τη δύναμη του σώματος τιμωρώντας το με νηστεία, με πολλούς κόπους, με μόχθο και με αδιάκοπες προσευχές. Έσκαψε τη σπηλιά του, όπως ο Αντώνιος από την Πετσέρσκα και αραίωσε το σώμα του τόσο πολύ που μετά βίας τα κόκαλά του δεν χωρούσαν και πάντα τον κυριεύανε ακάθαρτες σκέψεις. Κι εσύ, άθλια ψυχή μου, πάντα βουρκώνεις και στεναχωριέσαι που αδυνατίζεις, που λιώνει το λίπος σου και συρρικνώνεται το σώμα σου!
Θυμήσου, ψυχή μου την Μαρία της Αιγύπτου που πέρασε σαράντα επτά χρόνια στην έρημο της Ιορδανίας σαν θηρίο, χωρίς φαγητό ούτε ρούχα, όπως είπε μόνη της στον Ζωσιμά: «Όταν άρχισα να γεύομαι φαγητό, αμέσως ένιωσα λαχτάρα για κρέας, ψάρι και κρασί, που είχα φάει στην Αίγυπτο και παρόλο που δεν είχα νερό να πιω, φλεγόμουν από το τίποτα. Και με κόπο άντεξα, δεν σηκώθηκα από τη γη κλαίγοντας μέρα και νύχτα, κι έτσι πέρασα δεκαέξι χρόνια, σκοτάδι ανέχειας με έπιασε. Και από τότε μέχρι σήμερα, βοηθός μου, η Υπεραγία Θεοτόκε… » Και ο Ζωσιμά τη ρώτησε: « Μα δεν χρειαζόσουν φαγητό και ρουχισμό; Και εκείνη απάντησε: Όταν τελείωσαν τα τρία ψωμιά, δεκαέξι χρόνια τρεφόμουν με αγριόχορτα και με ό,τι φυτρώνει σε αυτή την έρημο και το ρούχο που φορούσα όταν πέρασα τον Ιορδάνη σκίστηκε και έπεσε από πάνω μου και έπαθα μεγάλη ανάγκη από το ηλιακό έγκαυμα και τον παγετό. Καμένη από τον ήλιο και παγωμένη από τον παγετό. Γι αυτό, πολλές φορές πέφτοντας στο έδαφος, ξάπλωσα ακίνητη, σαν να μου κόπηκε η ανάσα. Κι εσύ, ακάθαρτη ψυχή μου, δεν αντέχεις ούτε την πείνα ούτε τη δίψα, ούτε αντέχεις την πολλή προσπάθεια! Τότε πώς θα σώσεις τον εαυτό σου, βδελυρά ψυχή;
Θυμήσου, ψυχή μου Πέτρο του Άθω, που ζούσε σε μια πολύ σκοτεινή σπηλιά, παντού κατάφυτη από αγκάθια και γαϊδουράγκαθα και στην οποία είχε έρθει ένα πλήθος ζωντανών πλασμάτων και μαζί τους είχαν φωλιάσει και ένα πλήθος διαβόλων που έφεραν πάνω στον άγιο τόσους πειρασμούς που δεν περιγράφονται με ανθρώπινη γλώσσα και ευχαρίστησε τον Θεό και του εξομολογούταν μέρα και νύχτα με θερμές προσευχές. Έτσι, νηστεύοντας ο άγιος δύο εβδομάδες, οι διάβολοι βασάνισαν την υπομονή του Και παίρνοντας ολόκληρο τον στρατό τους, ο σατανάς μπήκε με βέλη και τόξα στη σπηλιά όπου ο άγιος έδινε τη μάχη του μαρτυρικού πάθους και κάποιοι προσποιήθηκαν ότι πέταξαν μεγάλες πέτρες στον άγιο, ο οποίος, βλέποντας αυτές, είπε στον εαυτό του: « Τώρα σίγουρα ήρθε το τέλος μου και επιπλέον δεν θα με υπολογίζουν πια στους ζωντανούς.”. Και ιδού, ο μεγαλύτερος τους ήταν στο Σπήλαιο και οι άλλοι του με τόξα και βέλη προσποιήθηκαν ότι στόχευαν τον άγιο αλλά με το χάρισμα του Υψίστου ο ευσεβής διατηρήθηκε αλώβητος και βγήκε έξω. Και οι πονηροί διάβολοι στάθηκαν γύρω από τη σπηλιά, βαδίζοντας εναντίον του με τρομακτικές αναζητήσεις. Τότε ο άγιος, φωνάζοντας με δυνατή φωνή: « Κύριε, Ιησού Χριστέ, Θεέ μου, μη με αφήνεις!», οι φωνές δεν ακούστηκαν για λίγο. Πέρασαν οκτώ μέρες και οπλίστηκαν εναντίον του, βάζοντας εναντίον του όλα τα έρποντα και όλα τα θηρία που ήταν σε εκείνο το βουνό που μπήκαν μαζί του στη σπηλιά. Άλλοι έτρεξαν στη μια πλευρά, άλλοι στην άλλη, άλλοι προσποιήθηκαν ότι ήθελαν να τον καταπιούν ζωντανό, άλλοι έπαιζαν και σφύριζαν και τα θηρία τον κοιτούσαν και τον τρόμαξαν. Και πάλι αυτούς, τους ανίσχυρους και αδύναμους τους έδιωξε με το σημείο του Σταυρού. Καθ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής ο άγγελος του έφερνε ουράνια τροφή και περνώντας έτσι τα ευσεβή πενήντα τρία χρόνια, χάθηκαν και οι συχνές αυταπάτες των διαβόλων και των αγγέλων τους. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έβλεπε ανθρώπινη μορφή και η τροφή του δεν ήταν παρά μάννα. Δεν είχε ούτε ρούχα ούτε κελί, γιατί η γη ήταν το αγαπημένο του κρεβάτι και το καλοκαίρι καίγονταν από τη ζέστη του ήλιου.
Θυμήσου, ψυχή μου, Μάρκο του Όρους Φραγκίσκου, που μας λέει για τον εαυτό του: Έχουν περάσει ενενήντα πέντε χρόνια από τότε που βρίσκομαι σε αυτή τη σπηλιά και δεν έχω δει ούτε θηρίο, ούτε πουλί, ούτε ψωμί ανθρώπου να έχω φάει, ούτε ρούχα να έχω φορέσει, αλλά όλα αυτά τα χρόνια τα πέρασα σε μεγάλη στενοχώρια, βασανίζονται από την πείνα, τη δίψα, το κενό και τα διαβολικά στοιχειώματα. Από την πείνα λέει, έφαγα χώμα και ήπια νερό από τη θάλασσα για είκοσι χρόνια περπατούσα γυμνός και βρέθηκα σε μεγάλη στενοχώρια. Κάποτε, οι διάβολοι ορκίστηκαν μεταξύ τους να με πνίξουν στη θάλασσα και χίλιες φορές με έσυραν στους πρόποδες του βουνού για να με πνίξουν, για να μην μου έμεινε ούτε το δέρμα και είπαν: «Φύγε από τη χώρα μας, γιατί, από την αρχή του κόσμου κανένας δεν έζησε στον τόπο μας! Πώς και μόνος σου τόλμησες να έρθεις εδώ χωρίς φόβο;» Περπάτησε γυμνός και ξυπόλητος, ώσπου η σάρκα κάτω από το δέρμα μου μαράθηκε από τον παγετό και τη ζέστη του ήλιου και πέφτοντας στο έδαφος, ξάπλωσε σαν νεκρός. Τριάντα χρόνια πέρασα σε αυτόν τον τόπο, όπου βρήκε ρίζες και ζιζάνια και έκτοτε το δώρο του Θεού ξεχύθηκε πάνω του και του έφερνε άφθονη τροφή από τον Θεό όλες τις ημέρες”. Από όλα τα χρόνια έζησε εκατόν οκτώ.
Κι εσύ, άθλια ψυχή μου, ούτε στη μοναξιά, μακριά από τους ανθρώπους στην ερημιά δεν θέλεις να καθίσεις, ούτε πειρασμούς από διαβόλους αντέχεις, ούτε κενότητα αντέχεις, ούτε στενοχωριέσαι μέχρι θανάτου, ούτε πείνα, ούτε δίψα, ούτε υπομένεις λόγια μομφής από τους ανθρώπους. Αλλά τότε, πώς θα σώσεις τον εαυτό σου; Δεν ξέρεις, πονηρή ψυχή, ότι στέκεσαι ανάμεσα στους αγώνες των ίδιων πονηρών πνευμάτων και χρειάζεσαι πολλή υπομονή;
Θυμήσου ψυχή μου, αυτούς που είναι φυλακισμένοι όπως λένε στην Κλίμακα μέχρι το τέλος της ζωής τους! Όλη την ημέρα τριγυρνούσαν θρηνώντας και οι πληγές τους είχαν βρωμίσει και σαπίσει γιατί είχαν ξεχάσει να φάνε ψωμί και το ποτό τους ήταν ανακατεμένο με θρήνο και έφαγαν στάχτη και κάρβουνα αντί για ψωμί. Τα οστά τους είχαν κολλήσει στο σώμα τους και είχαν στεγνώσει σαν σανό, άλλοι πάλευαν με τη ζέστη του ήλιου, άλλοι στάθηκαν ακίνητοι τη νύχτα στο κρύο, άλλοι ήπιαν λίγο νερό για να μην πεθάνουν από τη δίψα, άλλοι έφαγαν λίγο ψωμί για να μην πεθάνουν από την πείνα και δεν ξεκουράστηκαν καθόλου, άλλοι καθισμένοι στην προσευχή και χωρίς δάκρυα, χτυπούν τον εαυτό τους. Άκου, ψυχή μου, πώς υπέφεραν οι άγιοι;
Θυμήσου, ψυχή μου τον μακαριστό Δαβίδ, τον μεγαλύτερο από τους προφήτες που δεν ντρεπόταν να κλάψει λέγοντας: «Κουράζομαι στο κλάμα μου, θα πλένω το κρεβάτι μου κάθε βράδυ, με τα δάκρυά μου θα ποτίζω το κρεβάτι μου» . Άλλες φορές, αναστέναζε λέγοντας: «Οι μέρες μου έχουν φύγει σαν καπνός και τα κόκαλά μου σαν ξηρότητα, η καρδιά μου είναι πληγωμένη και μαραμένη σαν το χορτάρι. Ότι ξέχασα να φάω το ψωμί μου. Στο άκουσμα του αναστεναγμού μου τα κόκαλά μου κόλλησαν στη σάρκα μου. Όλη την ημέρα οι εχθροί μου με κατηγόρησαν, γιατί έφαγα στάχτη αντί για ψωμί, και ανακάτευα το ποτό μου με πένθος. και ξεράθηκα σαν το χορτάρι». Άλλες φορές, ταπεινωνόμενος και παρακολουθώντας, προσευχόμουν λέγοντας: Δεν θα κατοικήσω στον τόπο του σπιτιού μου, δεν θα ανέβω στο κρεβάτι του κρεβατιού μου, δεν θα δώσω ύπνο στα μάτια μου και τις βλεφαρίδες μου να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν στους κροτάφους μου, μέχρι να βρω τον τόπο του Κυρίου , ο τόπος του Θεού του Ιακώβ». Σε ποιον είναι η δόξα, τώρα και πάντα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Αφήστε μια απάντηση