Morgan Stanley: «Η πιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει – Οι καταθέσεις αποσύρονται από τις τράπεζες»

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μένουν χωρίς ρευστότητα λόγω περιορισμού του δανεισμού

Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτή μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, αναφέρει σε έκθεσή του ότι η πιστωτική κρίση που αναμένονταν ως συνέπεια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank έχει ξεκινήσει, με τα στοιχεία να δείχνουν σαφή αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση του δανεισμού, με τον υψηλότερο ρυθμό στην καταγεγραμμένη ιστορία, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον ιλιγγιώδη ρυθμό φυγής των καταθέσεων, ο οποίος επιταχύνθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση της SVB.

«Τα στοιχεία δηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει μια πιστωτική κρίση», αναφέρει ο Wilson στο σημείωμά του, προσθέτοντας ότι οι καταθέτες έχουν αποσύρει από τις αμερικανικές τράπεζες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από ένα χρόνο.

Μια χαρακτηριστική εικόνα που δηλώνει ότι η πιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει προέρχεται από μια έρευνα για τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων που διεξάγη την περασμένη εβδομάδα η οποία έδειξε ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 20 χρόνια, παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Αυτό είναι ανησυχητικό για την αμερικανική οικονομία και τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση από τότε που η Fed ξεκίνησε τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο περιορισμός του δανεισμού θα αυξήσει τον κίνδυνο να περάσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση εντός του 2023, καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση πιστώσεων.

Οι καταρρεύσεις των τριών αμερικανικών τραπεζών που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής και η επακόλουθη πιστωτική κρίση οδηγούν τον Wilson ότι οι αγορές μετοχών θα έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολη χρονιά.

Σε προηγούμενό του σημείμα, ο Wilson είχε διατυπώσει πρόβλεψη για πτώση έως και 20% στον S&P 500 εντός του 2023, λόγω της μείωσης των εταιρικών κερδών, που κατά τον ίδιο, θα είναι η χειρότερη μετά την ύφεση του 2008.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley συν τοις άλλοις σημειώνει ότι οι δείκτες διατηρούνται σταθεροί μετά την κατάρρευση της SVB δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι όλα είναι καλά, αλλά ως γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος για μια μεγάλη ξεφνική πτώση στις μετοχές, στα πρότυπα της ισχυρής πτώσης που παρατηρήθηκε στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και στις τραπεζικές μετοχές από τον περασμένο Μάρτιο και μετά.

«Στους επενδυτές που χαίρονται για τα πιο ήπια του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα λέγαμε να προσέχετε τι επιθυμείτε», είπε ο Wilson.

«Εάν ή όταν τα έσοδα αρχίσουν όμως να απογοητεύουν, η υποβάθμιση του περιθωρίου μπορεί να είναι πολύ πιο ξαφνική και η αγορά να έρθει αντιμέπτωση με τη μεγάλη μείωση των κερδών που προβλέπουμε», κατέληξε.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση