Πατέρας Ιουστίνος Πάρβου για την τελευταία φυγή
Πατέρα, αν θα υπάρξει δίωξη πώς μπορούμε να αντισταθούμε;
Λοιπόν, αντιστεκόμαστε. Να είσαι χαρούμενος αν πρόκειται να καταλήξεις έτσι και σώσε τον εαυτό σου.
Θα αφήσεις τη δουλειά σου ως διευθυντής και σε παρακαλώ πάρε μια γωνιά χωραφιού και δούλεψε έτσι στο χιλιοστό, βγάλε τα παντζάρια, το καλαμπόκι και τα φασόλια από εκεί και ζεις, να πας εκκλησιά την Κυριακή, να πας ποιος ξέρει σε ποσα χωρια για να βρεις εκκλησιά ή παπα που ακόμα κάνει καθαρή Λειτουργεία.
Και θα έρθει η ώρα που οι δικοί σου άνθρωποι θα σε διώξουν. Θα πούν: «Με, είσαι τρελός, δεν βλέπεις ότι όλο το χωριό πάει έτσι και εσύ τώρα τι; Είσαι πιο άγιος γι αυτόν από τον άλλον;»
Και τότε όσοι είστε στο σπίτι, γιατί έτσι λέει ο Σωτήρας, όταν έρθουν αυτοί οι καιροί, θα σας δώσουν σε κρίσεις, θα σας δώσουν στους πρεσβυτέρους, θα σας κρίνουν: παιδιά, γονείς, πατέρας, μητέρα, γιοι, κόρες. Και αυτά πρέπει να εκπληρωθούν, κάποιος πρέπει να τα εκπληρώσει. Ο Χριστιανισμός ήταν πάντα έτσι σε μόνιμο διωγμό, έτσι ήταν.
Αλλά αν δεν αντέξουμε τον διωγμό γιατί εκείνη την ώρα θα είμαστε πολύ αδύναμοι πνευματικά τι να κάνουμε;
Ο Θεός σε ενισχύει μόνο αν θέλεις να κρατηθείς όρθιος, γιατί ο Θεός δυναμώνει μόνο όσους θέλουν να δυναμώσουν.
Και εγώ δόξα τω Θεώ ήμουν σε μόνιμη περιθωριοποίηση μέχρι σήμερα. Δεν με νοιάζουν αυτοί…αυτοί με τους δικούς τους, εγώ με τους δικούς μου.
Δόξα τω Θεώ, τόσο υποφέρω με τα γεράματά μου. Και μπορώ να πω οτιδήποτε για τον εαυτό μου. Σκέφτομαι τον Κύριο που είπε – Μην σκέφτεστε τι θα απαντήσετε στους πρεσβυτέρους γιατί το Πνεύμα του Θεού θα σας δώσει λόγο. Το ίδιο είναι και εδώ, είμαστε με τη χάρη του Χριστού που μας ενισχύει.
Λοιπόν, τι, γίγαντες περπατούσαν μπροστά στον Διοκλητιανό; Κάποιοι χαμένοι χριστιανοί τους γύρισαν στο λόγο τους, αφού κανείς δεν μπορούσε να σταθεί απέναντί τους.
«Εσύ είσαι ο βασιλιάς τους, αλλά εγώ έχω τον Βασιλιά Χριστό, που είναι επίσης πάνω σου». Και στο τέλος έπεισαν και αυτούς.
Αλλά αν δεν έχουμε την πίστη τους, τι κάνουμε;
Ο Θεός σου το δίνει. Αν την θέλεις.
Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να ενισχύσουμε την πίστη μας;
Πιάστε την Αγία Γραφή, μη φοβάσαι τι θα σου πουν, μη φοβάσαι καθόλου! Η γη είναι του Κυρίου και της κυριαρχίας του. Κι εμείς είμαστε χριστιανοί, δικό μας είναι όλο το βασίλειο κι αυτό εδώ στη γη και στο άλλο. Από αυτό προετοιμαζόμαστε για το άλλο. Όπως λέει ο ψαλμωδός: «Ο Κύριος με φροντίζει και δεν θα μου λείψει τίποτα». Αν νοιάζεται για μένα, γιατί φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε φαγητό αύριο. Ο Θεός μας ευλογεί όλους.
Τέλος πάντων, έρχονται πολλά ανησυχητικά νέα…
Η Πρόθεσή τους είναι να αποδυναμώσουν τη δύναμή μας, να μας αμφισβητήσουν και έτσι να καταρρεύσουμε. Τέλος, πρέπει να προετοιμαστούμε για οτιδήποτε, ότι είναι άνθρωπος της Εκκλησίας, ότι είναι έξω από την Εκκλησία, πρέπει να είμαστε σε μια ενότητα όσο το δυνατόν πιο κοντά, να κρατάμε τους εαυτούς μας όσο πιο κοντά γίνεται ο ένας στον άλλον, να μπορούμε να αντισταθούμε έτσι πιο εύκολα. Ας μην διαλυθούμε, ας μην απαρνηθούμε, ας μην προδώσουμε, ας μην κοροϊδεύουμε με μια λέξη.
Μακάρι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο με λίγη γαλήνη. Όταν βλέπεις ότι πάγωναν τους σαράντα μάρτυρες… Φαντάσου πώς είναι να κάτσεις εκεί να δεις πώς είναι να σε πιάνει το κρύο, πώς σε πιάνει σαν μέγγενη, έτσι, από όλες τις πλευρές. Βλέπετε, από τα 40 ένα βγήκε, μπήκε στον πειρασμό και έπεσε. Το στέμμα το πήρε ο άλλος που πέθανε επί τόπου.
Είπες ότι ακόμη και οι συγκάτοικοί μας μπορούν να είναι εχθροί προς σωτηρία μας. Πώς πρέπει να προχωρήσουμε, να τους φέρουμε στον σωστό δρόμο ή να τους απομακρύνουμε;
Ας τους φέρουμε στον σωστό δρόμο με προσευχές, με όλη μας την προσπάθεια, ας τους αποκτήσουμε γιατί δεν είναι αυτοί που γίνονται εχθροί μας αλλά οι διάβολοι μέσα τους που τους ελέγχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους απομακρύνουμε, να αποσατανοποιήσουμε αυτό το πνεύμα, να μεταμορφώσουμε τον δαίμονα που έχουν σε άγγελο, να μεταμορφώσει τον άνθρωπο από κακό όπως είναι, σε καλό.
Στο υπέροχο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο ερχομός των δύο ισχυρών μαρτύρων του Χριστού προβλέπεται λίγο πριν από το τέλος του κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτοί θα είναι ο Ηλίας και ο Ενώχ.
Με μεγάλη δύναμη και στα έργα και στα λόγια θα μαρτυρήσουν για τον ζωντανό Χριστό και σαν αλήτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θα καλέσουν το διεφθαρμένο ανθρώπινο γένος σε βιαστική μετάνοια. Ρωτήσατε, «Τι θα πουν στους ανθρώπους χονδρικά;». Μπορώ να σου δώσω μια κατά προσέγγιση απάντηση.
 
Θα φωνάξουν στα στροβιλιζόμενα αυτιά των ανθρώπων:
 Μετανοήστε χωρίς καθυστέρηση, χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση, γιατί, ιδού, ήρθε το τέλος του κόσμου!
Θα γελάσουν οι άνθρωποι και ανάμεσα στους βρυχηθμούς θα απαντήσουν:
– Αυτός ο κόσμος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Κάποτε για τη μετάνοια μιλούσαν μόνο μωρά και αδαείς.
Οι προφήτες πάλι:
«Είστε γιοι του φωτός». Ο ουράνιος Πατέρας σας είναι ο Πατέρας του φωτός, ο ζωντανός και ένας Θεός. Μετανοήστε και συμπεριφερθείτε ως γιοι του φωτός, Ιδού ο δικαστής έρχεται, είναι ήδη στο κατώφλι!
Ανάμεσα στα τρελά γέλια οι άνθρωποι θα απαντήσουν:
– Δεν είμαστε γιοι του φωτός, αλλά θεοί του φωτός. Εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε το φως. Εσείς Βενετσιάνοι, μετανοήστε για τις κουραστικές φλυαρίες σας πριν σας κρίνουμε.
Και πάλι οι δύο άνθρωποι του Θεού θα μιλήσουν και θα πουν:
Ξυπνήστε, άνθρωποι, από το μεθύσι, το μίσος και την κακία. Να είστε με μια ψυχή και νου εν Χριστώ το Κύριο.
Στο οποίο οι άνθρωποι με θυμό θα πούνε:
 Αν είχαμε μια ψυχή και ένα μυαλό θα έπαυε όλη η πολιτική μας ζωή, η οποία βασίζεται στα κόμματα, δηλαδή σε αυτά τα δύο κύρια κόμματα: προοδευτικό και υπερπροοδευτικό. Είστε ενάντια στη σύγχρονη προοδευτική πολιτική για την οποία αξίζετε να σας λιθοβολήσουν.
Και πάλι οι προφήτες:
– Μην πολεμάτε ο ένας εναντίον του άλλου γιατί είστε αδέρφια. Ο διάβολος σας λέει ψέματα, σας χωρίζει και σας καταστρέφει. Ξεφορτωθείτε τον κακό διάβολο.
Ακούγοντας αυτά, μερικοί από τους πρεσβύτερους του λαού θα τους απαντήσουν με μεγάλο θυμό:
Ολόκληρο το οικονομικό μας σύστημα εξαρτάται από τα εργοστάσια εξοπλισμών. Μετά από τον πόλεμο έρχεται η επιλογή των ισχυρότερων και των πιο ικανών να ζήσουν. Αυτό μας διδάσκουν οι φιλόσοφοί μας, αυτό μας διδάσκει και η φύση μέσω των κροκόδειλων και των ουρακοτάγκων. Είστε λοιπόν κατά της προοδευτικής οικονομικής κατάστασης της εποχής μας; Θα σας σκοτώσουμε αν δεν σιωπήσετε.
Τότε ο λαός του Θεού θα φωνάξει:
Αλίμονο, αδέρφια, αφήστε τους ανόητους λογισμούς και τα λόγια σας και βιαστικά σώστε τις ψυχές σας από τη φωτιά της κόλασης που άνοιξε το στόμα της να σας υποδεχτεί! Μετανοήστε και εγκαταλείψτε κάθε σαρκικό φρόνημα, δεν είστε θηρία αλλά άνθρωποι του Θεού. Ιδού, ο Θεός έρχεται να κρίνει τον κόσμο!
Χάνοντας την ψυχραιμία τους εντελώς, οι νευρικοί άνθρωποι θα αρχίσουν να φωνάζουν μανιωδώς:
– Τι παραμύθια για την ψυχή λέτε συνέχεια εκεί; Η πρόοδός έχει καταστρέψει τις φαντασιώσεις της, δεν ξέρω ποιας ψυχής, τις φαντασιώσεις των προγόνων μας. Το σώμα μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας. Είναι ο θεός μας. Τώρα όμως δεν το κρύβουμε. Μέσω της εξέλιξης έχει γίνει τέλειο και δεν παράγει πλέον ψυχή, αλλά πρόοδο και μόνο πρόοδο.
Τότε οι προφήτες θα κάνουν το σημείο του σταυρού όλο το νερό του κόσμου θα γίνει αίμα για να ενισχύσουν τα λόγια τους και θα φωνάξουν με τρομερή φωνή:
– Σου μιλάμε, γελάς ή θυμώνεις. Σε διδάσκουμε, νικάς τους κάμπους. Για τελευταία φορά, την τελευταία φορά, ο Πλάστης σας μιλάει σε σας μέσω εμάς, ο σταυρωμένος και αναστημένος Χριστός σας προτρέπει μέσω εμάς για τελευταία τελευταία φορά: Μετανοήστε!
Ελεήστε τους εαυτούς σας και βγάλτε τον εαυτό σας από το χείλος της αιώνιας απώλειας! Δεν ακούτε ένα βρυχηθμό από μακριά; Δεν νιώθεις τη γη να τρέμει; Δεν το μυρίζεις στον αέρα; Δεν φαίνεται τίποτα στο όνειρό σας; Δεν ακούτε τις φωνές από τον άλλο κόσμο; Δεν μπορείτε να τα δείτε;
Τα κοκόρια νιώθουν την προσέγγιση του χειμώνα: πώς μπορείτε εσείς να μην νιώθετε την προσέγγιση της Κρίσης; Μετανοήστε, τελευταίοι απόγονοι του αμαρτωλού Αδάμ!
Εξαγριωμένοι από οργή και εντελώς έξω από το μυαλό τους, οι αμαρτωλοί θα βρυχηθούν:
Οι Εβραίοι σκότωσαν τον Χριστό, έναν απατεώνα στη ζωή και η πρόοδός μας σκότωσε τον Χριστό, έναν απατεώνα μετά θάνατον. Για εμάς όλα είναι σχετικά: μετατρέπουμε εύκολα κάθε αλήθεια σε ψέμα και κάθε ψέμα σε αλήθεια. Αλλά για να μη μας θυμώσετε άλλο, εδώ θα σας σκοτώσουμε με τη βοήθεια του αυτοκράτορά μας. Ω βασιλιά μας, σατανά, βοήθησέ μας.
Τότε ο Αντίχριστος σατανάς θα σηκωθεί από τα βάθη της κόλασης και ο θυμός των ανθρώπων θα ανάψει και θα βράσει εναντίον των δύο μαρτύρων του Θεού. Και θα τους σκοτώσουν. Και θα υπάρχει γέλιο και χαρά για τους αμαρτωλούς.
Αλλά ιδού, εκείνη την ώρα η γη θα σειστεί όσο ποτέ από την αρχή του κόσμου. Και πολλοί λόφοι και βουνά θα πέσουν και πηγές νερού θα ξεραθούν και πολλοί άνθρωποι θα χαθούν και δεν θα υπάρχει κανείς να θάψει τους νεκρούς. Αλλά από την άλλη πολλοί θα φοβηθούν και θα μετανοήσουν και θα δοξολογούν τον Θεό που ζει στους αιώνες των αιώνων. Θα είναι καρπός του μόχθου και του πόνου των δύο μαρτύρων για την αλήθεια.
Επιτέλους ολόκληρος ο κόσμος θα σκεπαστεί με πυκνό σκοτάδι ώστε πολλοί θα τρελαθούν από τον τρόμο. Τότε, όταν οι άνθρωποι θα είναι σε απόγνωση και η γη θα σείεται όσο ποτέ άλλοτε και θα υπάρχει πυκνό σκοτάδι χωρίς κανένα νέο θα ακούγεται η χορωδία των ουράνιων όντων να φωνάζει όλο και πιο ηχηρά:
 Να, έρχεται ο Νυμφίος!
Όπως σε μια σκοτεινή νύχτα χωρίς φεγγάρι, ένα νέο, πρωτόγνωρο, ασυνήθιστο φως θα λάμψει ξαφνικά – ο Σταυρός, το σημάδι του Υιού του Ανθρώπου, θα λάμψει στη θέση του ήλιου και της σελήνης, ακόμα πιο ισχυρό από τον ήλιο και θα φωτίσει όλο τον κόσμο.
Τότε, δούλε του Χριστού και συνδούλε, θα εμφανιστεί η σωτηρία μας και ο Λυτρωτής μας.

Αφήστε μια απάντηση