Γιατί είναι χρήσιμος ένας σκύλος για την επιβίωση

Αν είχατε ποτέ σκύλο για κατοικίδιο, γνωρίζετε πόσο αξιαγάπητος είναι ως παρέα και ως συντροφιά. Ένας σκύλος όμως μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος μας σε μια κρίσιμη κατάσταση που απειλείται η ασφάλεια τόσο η ατομική αλλά και της οικογένειας μας. Ίσως για αυτό να χρειαστεί να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα για να γίνει ο πολύτιμος βοηθός στην προσπάθεια μας για επιβίωση.

1. Προστασία. Ένας σκύλος φύλακας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προστατευτούμε σε κάθε περίπτωση. Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες τους, το σπίτι ή άλλα ζώα. Ένα σκυλί σε εγρήγορση μπορεί να μας προστατεύσει από άγρια ζώα ακόμη και από εισβολείς.

2. Καταπολέμηση των τρωκτικών. Σε ένα αγρόκτημα, ή ακόμα και στην πόλη, τα τρωκτικά μπορούν να γίνουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Ορισμένες ράτσες σκύλων, ειδικά εκείνες της οικογένειας τεριέ, είχαν αρχικά εκτραφεί για να πιάνουν ποντίκια και αρουραίους. Έχοντας ένα σκυλί που αναζητά και εξοντώνει τρωκτικά που μπορούν να μολύνουν την τροφή μας, είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς.

3. Ένας ζωντανός συναγερμός. Ακόμη και ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού ενδέχεται να μην λειτουργήσει σωστά σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Όμως ένα σκυλί δεν πρόκειται να μας απογοητεύσει. Είναι σίγουρο ότι θα μας ενημερώσει εάν υπάρχουν εισβολείς, αρπακτικά ζώα, ακόμη και πυρκαγιά ή άλλα προβλήματα.

4. Προστασία για άλλα ζώα. Τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί εδώ και πολλά χρόνια για να βοηθήσουν στην εκτροφή ζώων, συμπεριλαμβανομένων αγελάδων, προβάτων, κοτόπουλων και άλλων. Ένα καλά εκπαιδευμένο τσοπανόσκυλο θα πολεμήσει με τις αλεπούδες και ακόμη και με τις αρκούδες για να προστατεύσει το κοπάδι του.

5. Αναζήτηση τροφής. Ένα εκπαιδευμένο σκυλί στο κυνήγι θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε θηράματα και να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε για τροφή. Επίσης, βοηθούν και στην εύρεση μανιταριών και άλλων καρπών.

6. Παράδοση μηνυμάτων. Εάν ο σκύλος μας γνωρίζει καλά την περιοχή, μπορεί να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ δύο πλευρών. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν σε πολέμους ως αγγελιοφόροι σκύλοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν μπορούν να το κάνουν και σήμερα.

7. Οδηγός σε δύσκολες συνθήκες. Κανείς δεν θέλει να χαθεί στο σκοτάδι, αλλά αν έχει ένα σκύλο μαζί του μπορεί να τον καθοδηγήσει κατάλληλα. Τα σκυλιά δεν έχουν μόνο καλή όσφρηση, αλλά έχουν και πολύ καλύτερη όραση στο σκοτάδι από ότι οι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίο που έχουν επιλεγεί για να βοηθούν τυφλούς στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

8. Βοήθεια σε εργασίες. Ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί για να βοηθά σε διάφορες εργασίες τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται ήδη με τα άτομα με αναπηρία. Παίρνει αντικείμενα από το πάτωμα και τα παραδίδει στον άνθρωπο που τα ζήτησε. Αυτή του η ικανότητα τον κάνει σπουδαίο βοηθό. Ειδικά τα Λαμπραντόρ μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανοίγουν και να κλείνουν πόρτες και ντουλάπια, να γυρίζουν λαβές και να μετακινούν πράγματα.

9. Ζεστασιά. Εάν χαθούμε στο δάσος ή παγιδευτούμε στο όχημα μας στο κρύο, το σκυλί μπορεί να μας βοηθήσει να κρατηθούμε ζεστοί. Τα Σιβηρικά Χάσκυ καθώς και άλλα σκυλιά που αντέχουν στο κρύο αποτελούν τις ιδανικές επιλογές. Αν τα αγκαλιάσουμε θα μας μεταφέρουν μεγάλο μέρος από την θερμότητα που διαθέτουν.

10. Ψυχαγωγία και άσκηση. Το παιχνίδι με ένα σκύλο και το περπάτημα είναι εξαιρετικές μορφές άσκησης και διασκέδασης. Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι υπέροχα σκυλιά που λατρεύουν να παίζουν και έχουν αρκετή ενέργεια για να τρέξουν και να μας διασκεδάσουν. Τα κατοικίδια κάθε είδους, ειδικά τα σκυλιά, είναι γνωστά για την ενίσχυση του ηθικού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η φροντίδα ακόμη και το χάιδεμα ενός σκύλου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες και να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα. Το να αισθάνομαι αισιόδοξος και να έχω ευχάριστη διάθεση είναι από τα βασικά εφόδια που θα με βοηθήσουν να επιβιώσω.

Αφήστε μια απάντηση