Τουρκία: Αυτός θα νικήσει στις εκλογές

Μεγάλες πιθανότητες να βγει νικητής από την πρώτη Κυριακή…

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία είναι χωρίς αμφιβολία από τις κρισιμότερες της τελευταίας δεκαετίας!!!

Αυτό γιατί προκαλούν το ενδιαφέρουν κυρίως στο εξωτερικό της γειτονικής μας χώρας!!!

Η εκλογική μάχη ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον συνασπισμό που στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κρίνει την πορεία που θα ακολουθήσει τα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα, η οποία στην παρούσα φάση ισορροπεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας!!!

Η Τουρκία ειδικά για το ΝΑΤΟ είναι από τους πλέον στρατηγικούς εταίρους! Συνιστά ένα από τα βασικά κομμάτια της αμυντικής στρατηγικής της Συμμαχίας, όπως συμβαίνει με την Πολωνία! Έχει την δεύτερη μεγαλύτερη χερσαία δύναμη στην Συμμαχία, ενώ η γεωγραφική της θέση είναι εξόχως σημαντική στρατηγικά.

Η γείτονα αποτελεί για το ΝΑΤΟ την μοναδική είσοδό στην Μαύρη θάλασσα! Σημαντικός επίσης ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, αλλά τους τελευταίους 15 μήνες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, με κορυφαίο παράδειγμα την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα εδάφη του πολέμου.

Μοναδικό «αγκάθι» οι συμφωνίες Ερντογάν Πούτιν σε στρατιωτικό και γεωοικονομικό επίπεδο (S-400, πυρηνικές εγκαταστάσεις, φυσικό αέριο κτλ.)

Ποιος θα νικήσει λοιπόν στις εκλογές;;;

Άπαξ και ο Ερντογάν καταφέρει να είναι ξανά νικητής, το ΝΑΤΟ σε κάθε περίπτωση θα γνωρίζει την βάση των σχέσεων του με την Τουρκία. Μάλιστα ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ηρεμήσει αρκετά μετά τον μεγάλο σεισμό στην Ανατολία.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως έκανε λόγο για «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κλείνοντας το μάτι στην Δύση σε δηλώσεις τους, θέλοντας να πείσει πως έχει πια ρίξει τους τόνους, ασχέτως των ρητορικών κορωνών για προεκλογικούς λόγους.

Από την άλλη στο ΝΑΤΟ δεν γνωρίζουν επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο ο Κιλιτσντάρογλου θα επιλέξει να κινηθεί στην εξωτερική πολιτική, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για στροφή της χώρας προς την Δύση.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει ανακοινώσει ότι μία από τις προτεραιότητες του κόμματός του, του CHP, και του συνασπισμού που τον υποστηρίζει είναι η επανάληψη της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ήπια διπλωματία με το ΝΑΤΟ.

Η πλευρά του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει της οποίας η Τουρκία συγκρατεί τους μετανάστες, κυρίως Σύρους, στο έδαφός της, έναντι έξι δισεκατομμυρίων ευρώ: όμως χρειάζεται «αναζωογόνηση, ακόμη και αναθεώρηση της συμφωνίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της», τονίζεται.

Εν κατακλείδι λοιπόν, το ΝΑΤΟ αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία με ιδιαίτερη αγωνία!!!

Ένα από τα ατού του Ερντογάν είναι πως κατάφερε να αξιοποιήσει, εν μέρει, με μαεστρία τα χαρτιά που έχει στα χέρια του, έχοντας καταστήσει την Τουρκία εξαιρετικά σημαντική για την διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή. Ο Κιλιντζάρογλου δείχνει να κάνει πιο σπασμωδικές κινήσεις, όπως η χθεσινή του επίθεση στο Twitter κατά της Ρωσίας (ΕΔΩ).

Ποιος θα νικήσει λοιπόν στην Τουρκία: Λογικά -και αν οι δύο πλευρές στον πλανήτη δεν οδηγηθούν σε ρήξη και άνοιγμα νέων μετώπων πέραν της Ουκρανίας- αυτός που προσφέρει περισσότερη σταθερότητα σε σχέση με τα συμφέροντα των μεγάλων!!!

Κατά τα φαινόμενα, η Δύση δεν θα ήθελε, τουλάχιστον προς ώρας, ανεξέλεγκτη αναμπουμπούλα στο εσωτερικό ή στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας. Το ίδιο δείχνει να επιθυμεί και η Ρωσία. Και οι δύο υποψήφιοι στέλνουν σημάδια συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Κιλιντζάρογλου έσπευσε να κατηγορήσει την Μόσχα για να είναι περισσότερο αρεστός στους διεθνιστές. Σημάδι σιγουριάς ή βιασύνης και άγχους για να εκλεγεί;;;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να υπάρξει νικητής από την πρώτη Κυριακή. Μετά την παραίτηση  του τρίτου υποψηφίου, κεμαλιστή Μουχαρέμ Ιντζέ, οι ψήφοι του οποίου θα πάνε στον Κιλιντζάρογλου, υπάρχουν φήμες πως θα παραιτηθεί και ο ακροδεξιός υποψήφιος, άλλοτε βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Σινάν Ογκάν, οι ψήφοι του οποίου θα πάνε στον Ερντογάν, προκειμένου να εξισορροπιστεί η κατάσταση! Αν συμβεί αυτό, τότε οι υποψήφιοι θα είναι δύο και άρα θα υπάρξει νικητής στις 14/5! Η συνέχεια την Κυριακή…

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

el.gr

Αφήστε μια απάντηση