Ο Κίσινγκερ “ξαναχτυπά”: ΗΠΑ και Κίνα είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας – Θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο, αποκάλυψε τις χώρες που απειλούν την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Επειδή οι ΗΠΑ και η Κίνα στοχεύουν σε σύγκρουση μεταξύ τους, αυτές οι δύο χώρες έχουν γίνει η κύρια απειλή για την ειρήνη και την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Κατά τη γνώμη του, η σημερινή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θυμίζει την κατάσταση πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καμία πλευρά δεν είχε μεγάλο περιθώριο πολιτικής παραχώρησης και στην οποία οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες .

Μάλιστα ο Κίσινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι, εάν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας συναντηθούν, αντί να απαριθμήσουν όλα τα παράπονά τους, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πει στον Κινέζο ομόλογό του, «κ. Πρόεδρε, οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ειρήνη αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς οι δύο. Με την έννοια ότι έχουμε την ικανότητα να καταστρέψουμε την ανθρωπότητα». Η Κίνα και η Αμερική, χωρίς να ανακοινώσουν επίσημα τίποτα, θα είχαν ως στόχο να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε πλευρά έχει πείσει τον εαυτό της ότι η άλλη αποτελεί «στρατηγική απειλή», είναι απαραίτητο να μειωθεί η ένταση γύρω από την Ταϊβάν, να εργαστεί για τη δημιουργία συνθηκών για τακτικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κίσινγκερ πιστεύει ότι, οι ΗΠΑ πρέπει να «κρατήσουν την ισορροπία». Κατά τη γνώμη του, από τη δεκαετία του 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Κίνα, αλλά επί Ντόναλντ Τραμπ η αντιπαράθεση αναγνωρίστηκε και ο Μπάιντεν «συνεχίζει την εξωτερική πολιτική του Τραμπ έναντι της Κίνας, αλλά με φιλελεύθερη ρητορική».

Ταυτόχρονα, ο Κίσινγκερ αναγνώρισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποτύχει και ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι σκόπευε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Η Ουκρανία να γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ

Ο Κίσινγκερ ζήτησε επίσης να γίνει αποδεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία γίνεται η χώρα με τα καλύτερα όπλα, αλλά η ηγεσία της  με την λιγότερο  στρατηγική εμπειρία στην Ευρώπη, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ,  διότι τότε το Κίεβο «δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις για εδαφικές διεκδικήσεις σε εθνικό επίπεδο».

Εάν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποβεί κατά της Μόσχας, ο κόσμος θα έχει «μια δυσαρεστημένη Ρωσία, αλλά και μια δυσαρεστημένη Ουκρανία», είπε ο Κίσινγκερ. Η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ «για χάρη της ευρωπαϊκής ασφάλειας», τότε το Κίεβο «δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για εδαφικές διεκδικήσεις σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε.

Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον μια συμβατική απειλή. Ο Κίσινγκερ είπε ότι εάν είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την Ουκρανία με τον Ρώσο αρχηγό του κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έλεγε στον Ρώσο πρόεδρο ότι, «θα ήταν πιο ασφαλές και για τη Μόσχα» εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν το θέλει αυτό, είπε ο Κίσινγκερ, οι Ευρωπαίοι προτιμούν να την οπλίσουν και να την αναγκάσουν να αμυνθεί. Πιστεύει  επίσης ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η Κίνα θα μπορούσε «απρόθυμα» να συμφωνήσει με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο Κίσινγκερ είπε ότι το σχέδιο συνθήκης που πρότεινε η Ρωσία με τις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διάλογο μεταξύ των μερών, αλλά δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ο Κίσινγκερ υπενθύμισε ότι, το λεγόμενο τελεσίγραφο του Βερολίνου του Νικήτα Χρουστσόφ, του πρώτου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, οδήγησε σε μακρές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή τετραμερούς συμφωνίας για το Βερολίνο, αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο διάλογος που έγινε δεν λειτούργησε.

Ο Κίσινγκερ θεώρησε λάθος το γεγονός ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν (μελλοντικά) στην Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στο μέλλον. Ωστόσο, αυτό, είπε, «δεν δικαιολογεί τις ενέργειες της Ρωσίας».

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, μιλώντας για την πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, είπε : «Προφανώς, όχι τώρα, όχι τώρα». Το 2022, η Ουκρανία  υπέβαλε αίτηση  για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε ταχεία βάση. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ πρόκειται να εξετάσει την αίτηση του Κιέβου,   μόνο μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση