Στο Βελιγράδι έγινε Λιτανεία υποστήριξης της ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στις 13 Μαΐου, στην πόλη του Βελιγραδίου, έγινε η Λιτανεία, στην οποία πήραν μέρος Σέρβοι πιστοί από την οργάνωση «Προσκύνημα Βιντοβντάν».

Σκοπός τους ήταν να προσευχηθούν για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΟΟΕ) και να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο πρόβλημα των διωγμών της ΟΟΕ, από την οποία αφαιρούν με χρήση βίας ναούς και ιερά. Αυτό αναφέρει το Pravblog.

Ο οργανωτής της Λιτανείας Χατζί-Μίλαν Ιβάνκοβιτς εστίασε την προσοχή στο γεγονός ότι η πορεία έγινε με το σύνθημα «Δεν παραδίνουμε τα ιερά μας».

Όπως υπογράμμισε ο Ιβάνκοβιτς, «Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και η Λαύρα του Ποτσάεβ είναι ιερά όλων των ορθοδόξων. Συμπεριλαμβανομένων και των ορθόδοξων Σέρβων. Ακριβώς για αυτό το λόγο η οργάνωση «Προσκύνημα Βιντοβντάν» αποφάσισε να αφιερώσει στους ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές μας από την Ουκρανία το 17ο προσκύνημά της στο Κόσοβο και στη συνέχεια στο Άγιο Όρος. Στη διάρκεια της πορείας των 1100 χιλιομέτρων θα προσευχόμαστε για αυτούς, ώστε να συνεχίσουν να παραμένουν σθεναρά πιστοί στην Ορθοδοξία, αντέχοντας όλους τους διωγμούς».

Οι συμμετέχοντες στη Λιτανεία, φορώντας φανέλες με απεικόνιση της εικόνας της Παναγίας του Ποτσάεβ και έμβλημα το «Δεν παραδίνουμε τα ιερά μας», πραγματοποίησαν τη διαδρομή: Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ – Πρεσβεία της Ουκρανίας στη Σερβία – Ιερά Μονή Βαβεντένιε. Στην κεφαλή της πορείας κρατούσαν το σταυρό, τον οποίο η οργάνωση «Προσκύνημα Βιντοβντάν» έφερε μαζί της πολλές φορές στις λιτανείες στο Κόσοβο, τα Ιεροσόλυμα και το Άγιο Όρος. Οι πιστοί κρατούσαν στα χέρια αντίγραφα των θαυματουργών σερβικών εικόνων και στη διάρκεια της πορείας διάβαζαν το Ψαλτήρι. Στο τέλος της πορείας τελέστηκε προσευχή στην Υπεραγία Θεοτόκο για την ενίσχυση των Ουκρανών αδελφών.

Εκτός από αυτό, οι πιστοί που συμμετείχαν στη Λιτανεία διάβασαν μήνυμα αναφορικά με την κατάσταση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε αυτό, εξ ονόματος της οργάνωσής τους, ζήτησαν από τους ιεράρχες και ιερείς της Σερβικής Εκκλησίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πατριάρχη Πορφυρίου και μιας σειράς άλλων επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να υψώσουν τη φωνή τους δημόσια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που καταπατούνται. Επίσης, οι πιστοί που συμμετείχαν στην πορεία κάλεσαν τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους θεολόγους των σερβικών ορθόδοξων Θεολογικών και Ιερατικών Σχολών να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Θεολογική Ακαδημία και την Ιερατική Σχολή του Κιέβου.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

raskolam.net

romioitispolis.gr

Αφήστε μια απάντηση