Επιβίωση : Ποιες συσκευές θα λειτουργούν μετά από μια επίθεση EMP

Μια επίθεση ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) είναι ένα από τα πλέον καταστροφικά σενάρια με δυσανάλογες επιπτώσεις. Μετά από μια επίθεση EMP, πολλές από τις συσκευές, τα εργαλεία και τα οχήματά θα είναι άχρηστα. Υπάρχουν όμως και εκείνα που δεν τα επηρεάζει ένα τέτοιο γεγονός και πρέπει να τα γνωρίζουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός μπορεί να προκληθεί από μια πυρηνική έκρηξη σε μεγάλο υψόμετρο ή από την ανάπτυξη μιας ειδικά σχεδιασμένης γεννήτριας EMP. Αυτό το είδος καταστροφής μπορεί να βυθίσει την κοινωνία πίσω στην προβιομηχανική εποχή καταστρέφοντας ηλεκτρικά δίκτυα και οποιαδήποτε τεχνολογία λειτουργεί με ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες συσκευές που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή σε επίθεση EMP και καλό είναι να τις γνωρίζουμε.

1. Ηλιακά πάνελ

Τα ίδια τα ηλιακά πάνελ δεν είναι άμεσα ευάλωτα στις επιπτώσεις ενός EMP, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι συνδεδεμένα σε ηλεκτρικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της ίδιας της έκρηξης. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που αποτελούν ένα ηλιακό σύστημα φόρτισης και αποθήκευσης ενέργειας. Ειδικά τα μικρά φορητά ηλιακά πάνελ που μπορούμε να έχουμε στο σακίδιο μας είναι απόλυτα ασφαλή.

2. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε τακτικά θα επιβιώσουν σε ένα EMP εάν δεν βρίσκονται σε βάση φόρτισης που είναι συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το ίδιο το περίβλημα μιας μπαταρίας λειτουργεί σαν ένα κλουβί Faraday που βοηθά στην προστασία του ηλεκτρολύτη μέσα από τις επιπτώσεις ενός EMP. Εάν οι ακροδέκτες δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο δεν κινδυνεύει και η μπαταρία μας.

3. Φακοί και φανάρια

Μετά από μια επίθεση EMP , μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιούμε κανονικά τον φακό μας ανεξάρτητα από το εάν έχει μπαταρίες μέσα ή όχι. Οι παλιές λάμπες πετρελαίου ή τα φανάρια υγραερίου είναι σίγουρο ότι δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο. Οι φακοί με παλαιότερες λάμπες πυρακτώσεως λέγεται ότι παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή από αυτούς με LED.

4. Μηχανικά ρολόγια και χρονόμετρα

Τα ρολόγια που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό μηχανισμό για την λειτουργία τους δεν κινδυνεύουν. Είτε έχουν ελατήριο που το κουρδίζουμε χειροκίνητα είτε έχει μηχανισμό που κουρδίζει με την κίνηση του χεριού δεν τα επηρεάζει ένα EMP.

5. Ηλεκτρικά εργαλεία

Ακόμη και τα εργαλεία που λειτουργούν με μπαταρία θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αρκεί να μήν είναι συνδεμένα απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο όταν συμβαίνει το EMP. Η υπέρταση που προκαλείται στο δίκτυο είναι ικανή να κάψει όποιο συσκευή ή ηλεκτρονικό κύκλωμα είναι συνδεμένο εκείνη την στιγμή. Αυτά όμως που βρίσκονται αποθηκευμένα στο κουτί τους και δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό επεξεργαστή όπως είναι ένα απλό τρυπάνι ή ένα δράπανο δεν έχουν ανάγκη.

6. Χειροκίνητα εργαλεία

Φυσικά όλα τα χειροκίνητα εργαλεία όπως είναι το πριόνι, το κατσαβίδι, το σφυρί, τα γεωργικά εργαλεία δεν είναι δυνατόν να επηρεαστούν από ένα ηλεκτρομαγνητικό παλμό και καλό είναι να διαθέτουμε και τέτοια εργαλεία στην εργαλειοθήκη μας και να μην είναι όλα ηλεκτρικά. Αυτά γενικότερα μπορεί να είναι παλαιότερης τεχνολογίας ωστόσο παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στην διάρκεια του χρόνου.

7. Πυξίδα

Μια παραδοσιακή μαγνητική πυξίδα μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά από ένα EMP, αλλά θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία στη συνέχεια. Ακόμη και ένα εξαιρετικά ισχυρό EMP συνήθως δεν αποτελεί συνεχή βομβαρδισμό ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, επομένως δεν θα παρεμβαίνει μόνιμα στην πολικότητα του μαγνητικού πεδίου της Γης που χρειάζεται μια πυξίδα για σωστό προσανατολισμό.

epiviosi.gr

Αφήστε μια απάντηση