ΑΡΘΡΑ 2 Ιούν 2023 - 12:15

Όλα είναι πίστη

Όλα είναι πίστη

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Προχθές ενώ πήγαινα για κούρεμα ένας συνάδελφος Φυσικός που καθόταν με μια παρέα σε γνωστό μου μπουγατσάδικο με φώναξε να πάω κοντά τους. Ωχ λέω μέσα μου, τι θέλει τώρα και βιάζομαι γιατί θ’ αργούσα στο ραντεβού. Επειδή μ’ αυτόν τον συνάδελφο ενώ πριν χρόνια κουβεντιάζαμε πολλά περί πίστης και επιστήμης και μου έλεγε «ξέρεις το πρόβλημα με τους άθεους επιστήμονες είναι ότι βάζουν την επιστήμη πάνω από τον Θεό» εδώ και καιρό μπερδεύτηκε κάπου κι έγινε άθεος.

Αφού τους χαιρέτησα όλους, είπα τον λόγο που βιαζόμουν και με ρωτάει ο συνάδελφος «Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο ;». Στα γρήγορα απάντησα ότι αν είσαι Χριστιανός εννοείται ότι το πιστεύεις αφού το δηλώνουμε και στο Σύμβολο της Πίστης «Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Αν δεν είσαι Χριστιανός πιστεύεις ότι θέλεις. Η κυρία του καταστήματος που ξέρω ότι εξομολογείται συχνά λέει αμέσως «βλέπετε που σας έλεγα ; ». Κατάλαβα ότι αυτή διαφωνούσε μαζί τους και μάλλον από τον συνάδελφο θα ήθελαν να μάθουν τι λέει και η επιστήμη.

Καθώς συνέχισα τον δρόμο μου σκεφτόμουν ότι η ερώτηση που μου έκανε ο συνάδελφος ήταν λάθος. Δεν έπρεπε να με ρωτήσει «Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο ;» αλλά «Πιστεύεις ότι υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο ;». Επειδή το αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο δεν είναι θέμα γνώσης, αλλά θέμα πίστης.

Μάλλον όμως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας ότι τα πάντα στη ζωή αυτή είναι θέμα πίστης. Πιστεύουμε οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι ότι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα, οι άλλοι δεν το πιστεύουν. Πιστεύουμε οι πιστοί ότι υπάρχει Θεός, οι άθεοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. Πιστεύουμε οι πιστοί επιστήμονες ότι όλα δημιουργήθηκαν με την πάνσοφη Πρόνοια του Χριστού, πιστεύουν οι άθεοι επιστήμονες ότι όλα δημιουργήθηκαν από τύχη. Πιστεύουμε οι πιστοί ότι υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, άλλοι όπως ο κ. Φίλης, που δήλωσε ότι η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου που πέθανε κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στα Τρίκαλα πέρασε στην ανυπαρξία, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει.

Βέβαια όσοι είναι άγευστοι των Φυσικών Επιστημών δεν γνωρίζουν ότι και στην επιστήμη όλα είναι πίστη. Επειδή τα μεγέθη πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι Φυσικές Επιστήμες όπως την ύλη, την μάζα, τον χρόνο, τον χώρο, την δύναμη, την ενέργεια, το ηλεκτρικό φορτίο, την θερμοκρασία … τα ορίζουμε αυθαίρετα και αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε όλες τις ιδιότητες που έχουν. Όλα τα άλλα μεγέθη προέρχονται απ’ αυτά τα θεμελιώδη και άρα για τίποτα στην επιστήμη δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι οπωσδήποτε σωστό. Δηλαδή πιστεύουμε ότι είναι όπως τα λέει η επιστήμη.

Μα στη ζωή αυτή όλα τα πιστεύουμε. Πόσοι άνθρωποι τρελαίνονται κάθε ώρα πάνω στη γη ; Και όμως πιστεύουμε ότι ο οδηγός του λεωφορείου δεν θα τρελαθεί και να μας πετάξει στον γκρεμό και ανεβαίνουμε στο λεωφορείο. Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από ανακοπή κάθε ώρα πάνω στη γη ; Κι όμως πιστεύουμε ότι ο πιλότος δεν θα πάθει ανακοπή και να πέσει το αεροπλάνο και ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο. Πιστεύουμε ότι ο γιατρός μας δίνει τα καλύτερα φάρμακα, πιστεύουμε ότι ο μάστορας θα κάνει την εργασία όσο καλύτερα μπορεί, πιστεύουμε ότι στο Σχολείο το παιδί μας μορφώνεται όσο καλύτερα γίνεται, παντρευόμαστε και πιστεύουμε ότι θα πάνε όλα καλά στο γάμο μας, πιστεύουμε …

Καμιά φορά λέω στους μαθητές μου ούτε ποιοι είναι οι γονείς μας το ξέρουμε, αλλά το πιστεύουμε. Μα πως μου λένε, είμαστε σίγουροι αφού αυτοί μας μεγάλωσαν, μας φρόντισαν, μας αγαπάνε, μας … Τους ρωτάω, το ελέγξατε με τεστ DNA ; Μου λένε όχι. Άρα τους λέω, όσο παράξενο και να σας φαίνεται, το πιστεύετε ότι είναι αυτοί οι γονείς σας.

Λάθος λοιπόν έκανε ο συνάδελφος που δεν έβαλε τη λέξη πιστεύεις στην ερώτησή του, λάθος ο κ. Φίλης που δεν έβαλε την λέξη πιστεύω στη δήλωσή του, λάθος ο κ. Μητσοτάκης που είπε «το μήνυμα των εκλογών είναι ότι ο Λαός θέλει αυτοδύναμη Κυβέρνηση» χωρίς να βάλει μπροστά «πιστεύω ότι», λάθος έκαμναν οι επιστήμονες που δήλωναν «ο εμβολιασμός κατά του Covid ωφελεί» χωρίς να βάλουν μπροστά τη λέξη «πιστεύουμε ότι», λάθος ο καθένας μας που δηλώνει οτιδήποτε χωρίς να βάλει μπροστά την λέξη «πιστεύω». Άρα και όταν λέμε σε κάποιον «σε αγαπώ» το πιο σωστό θα ήταν να λέγαμε «πιστεύω ότι σε αγαπώ» (τι αισθήματα υπάρχουν στα βάθη της καρδιάς μας μόνο ο Θεός το ξέρει).

Τελικά στη ζωή αυτή που ζούμε όλα είναι πίστη. Και οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι μια μέρα, τότε που θα βλέπουμε τον Θεό πρόσωπο προς Πρόσωπο στην βασιλεία Του, η Ορθόδοξη Πίστη μας θα καταργηθεί γιατί πλέον δεν θα χρειάζεται. Μακάρι να αξιωθούμε όλοι μας !

Αφήστε μια απάντηση