Ο μυστηριώδης θάνατος των πρακτόρων της Μοσάντ και των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών

φωτό:Corriere Della Sera

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες ήρθαν στη δημοσιότητα για ένα μικρό σκάφος που ανατράπηκε την περασμένη Κυριακή στη λίμνη Ματζόρε, στην περιοχή της Λομβαρδίας της βόρειας Ιταλίας.

Από: echedoros.blog

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν ισραηλινοί και ιταλικοί αξιωματικοί των πληροφοριών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα συναντήθηκαν για να γιορτάσουν «κάποια επέτειο». Αλλά, προφανώς, στην πραγματικότητα συμμετείχαν σε μια μυστική επιχείρηση για την αποτροπή της μεταφοράς εξαρτημάτων drone που κατασκευάζονται από ιταλικές εταιρείες στο Ιράν.

Τα ΜΜΕ σημειώνουν επίσης ότι στην άλλη πλευρά της λίμνης υπάρχουν επαύλεις Ρώσων ολιγαρχών και κατά τη διάρκεια του περιστατικού εμφανίστηκαν εκεί «μυστηριώδεις άνθρωποι».

Νέφος μυστηρίου στην τραγική ιστορία της λίμνης Ματζόρε

Φωτό από την ιταλική leggo

«Το σκάφος θανάτου στη λίμνη Ματζόρε (Maggiore) , ένα ολλανδικό λεωφορείο που κατασκευάστηκε το 1982, μπορούσε να φιλοξενήσει το πολύ 15 επιβάτες: αλλά στο σκάφος, γυναίκες και άνδρες κυρίως από τις ιταλικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες της Μοσάντ ήταν 8 επιπλέον. Με αναπόφευκτες επιπτώσεις στην ευελιξία του οχήματος υπό κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε καταιγίδα. Πράγματι, στις 19.20 της Κυριακής 28 Μαΐου αυτό το « house boat », ένα «houseboat» μήκους 15 μέτρων, ίσως δεν θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από την αποβάθρα που συμπίπτει με την ακτή του Sesto Calende, στην επαρχία Varese, αλλά μάλλον κοντά προς την ακτή και ως εκ τούτου σε ευνοϊκή θέση για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης», σημειώνει η Corriere Della Sera.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης του σκάφους. Ένας από αυτούς είναι ένας Ισραηλινός πολίτης που, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν πρώην υπάλληλος της Μοσάντ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο νεκρός αξιωματικός πληροφοριών ήταν ο 50χρονος Ερέζ Σιμόνι Erez Shimoni. Το σώμα του μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για ταφή. Ο Σιμόνι έγινε φίλος με τους Ιταλούς αξιωματικούς αφού η δουλειά τους έφερε κοντά, γράφει η ισραηλινή Haaretz.

Με τη σειρά του, η Ιταλική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας και Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι έχασαν τη ζωή τους και υπάλληλοί της: ένας 63χρονος άνδρας και μια 53χρονη γυναίκα. Ένας άλλος νεκρός είναι η σύζυγος του καπετάνιου του σκάφους, Ρώσος υπήκοος.

«Δύο μέλη της Διεύθυνσης Πληροφοριών συμμετείχαν σε μια πανηγυρική συνάντηση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία των γενεθλίων ενός από τα μέλη της ομάδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιταλικό πρακτορείο.

Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν φαίνεται εύλογη. Η καθημερινή εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ακόμα μια συνάντηση εργασίας των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών. Άλλα ιταλικά μέσα υπέθεσαν επίσης ότι οι πράκτορες του πλοίου είχαν κάτι περισσότερο από μια απλή επέτειο. Σύμφωνα με αναφορές, 19 από τους 23 επιβαίνοντες ήταν πρώην ή νυν πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και της Ιταλίας.


«Ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες», έγραψε η La Stampa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρουαζιέρα επέβαιναν άλλοι δέκα Ισραηλινοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν γρήγορα πίσω στην πατρίδα τους μετά το περιστατικό με ιδιωτικό τζετ ιδιοκτησίας των ισραηλινών αρχών. Οι ιστότοποι παρακολούθησης πτήσεων έδειξαν ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Τελ Αβίβ το πρωί της Δευτέρας, έφτασε στο αεροδρόμιο του Μιλάνου και σύντομα επέστρεψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να μπουν στην πόλη για να επιστρέψουν τα νοικιασμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αφού η Μοσάντ επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός Ισραηλινός ήταν συνταξιούχος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, πολλές θεωρίες διέρρευσαν στον Τύπο σχετικά με το τι ακριβώς έκαναν αυτός και δέκα άλλοι Ισραηλινοί πράκτορες στο πλοίο στη βόρεια Ιταλία.

«Δεν ήταν εκεί σε διακοπές ή σε πάρτι γενεθλίων. Δεν ήταν επιχειρησιακή αποστολή, αλλά σχετιζόταν με το έργο του», άφησε να εννοηθεί ο Ισραηλινός βουλευτής και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ Ραμ Μπεν Μπαράκ σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Γιατί οι πράκτορες της Μοσάντ παρακολουθούσαν Ρώσους ολιγάρχες;

Όσο για τις «μυστηριώδεις φιγούρες» στην άλλη πλευρά της λίμνης, Ιταλοί ερευνητές δημοσιογράφοι που μελέτησαν το περιστατικό υπό την ηγεσία της Corriere Della Sera έγραψαν γι’ αυτές. Οι επαύλεις των Ρώσων ολιγαρχών, παρ’ όλες τις κυρώσεις, εξακολουθούν να στέκονται στις όχθες του Lago Maggiore, άνθρωποι ζουν σε αυτές και τα ρωσικά χρήματα συνεχίζουν να ρέουν στην Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Με βάση την έρευνα, ο ιταλικός Τύπος υποδηλώνει ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να είχαν «παρακολούθηση επαφών μεταξύ ιταλικών και ιρανικών εταιρειών» που ασχολούνταν με «υποθέσεις με μη στρατιωτικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για drones» που φέρεται να εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, αρκετοί πλούσιοι Ιταλοί Εβραίοι ζουν στην περιοχή της λίμνης, διατηρώντας τακτικές επαφές με υψηλόβαθμους τοπικούς και διεθνείς πολιτικούς, πολιτιστικές προσωπικότητες και άλλες διάσημες προσωπικότητες.

Η αναφορά των δημοσιογράφων υποδηλώνει ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών μπορεί να έχουν ολοκληρώσει ή να έχουν εκτελέσει μια αποστολή που σχετίζεται με οποιαδήποτε ομάδα ατόμων που ζουν στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, δήλωσε την Κυριακή ότι το πλοίο μήκους 16 μέτρων ανατράπηκε λόγω δίνης. Οι αρχές έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα για τους χειριστές σκαφών, καθώς έχουν μέγιστη χωρητικότητα 15 ατόμων, αλλά στο άτυχο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 23 άτομα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος απέπλευσε παρά τις προειδοποιήσεις για την προσέγγιση κακοκαιρίας. Οι ιταλικές αρχές τόνισαν ότι βυθίστηκε ακριβώς λόγω των καιρικών συνθηκών και όχι ως αποτέλεσμα πράξης δολιοφθοράς.

The Hellenic Information Team

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/06/blog-post_735.html

Αφήστε μια απάντηση