Νέο τελεσίγραφο του καθεστώτος Κιέβου προς μοναχούς της Λαύρας Σπηλαίων να την παραδώσουν και ν΄απομακρυνθούν εντός 3 ημερών!

Νέο τελεσίγραφο του καθεστώτος Κιέβου προς μοναχούς της Λαύρας Σπηλαίων να την παραδώσουν και ν΄απομακρυνθούν εντός 3 ημερών. Το πλιάτσικο συνεχίζεται. Οι δηλώσεις για απομάκρυνση μοναχών από τη Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου είναι παράνομες και αβάσιμες διευκρινίζει το Νομικό Τμήμα της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.O
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, Oleksandr Tkachenko, ανακοίνωσε ότι στις 5 Ιουνίου 2023, η Επιτροπή του Κρατικού Συμβουλίου της Μόσχας για την Αποδοχή και Μεταβίβαση της Κρατικής Περιουσίας της Λαύρας ολοκλήρωσε τις εργασίες της και υπέγραψε την Πράξη Αποδοχής και Μεταβίβασης της Κρατικής Περιουσίας του Εθνικού Αποθεματικού «Κίεβο-Πετσέρσκ Λαύρα» με το Αποθεματικό και απαιτείται εντός τριών εργάσιμων ημερών να εκκενωθεί η Μονή Λαύρας του UOC και να μεταβιβαστεί το ακίνητο στο Αποθεματικό. Το τμήμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του UOC δημοσιεύει σχόλιο του Νομικού Τμήματος του UOC για το θέμα αυτό.
«Η απαίτηση αυτή είναι παράνομη και αβάσιμη, όπως και η μονομερής καταγγελία της σύμβασης και δεν υπόκειται σε εκτέλεσή της, καθώς σήμερα η υπόθεση εξετάζεται στα δικαστήρια και οποιεσδήποτε ενέργειες στέρησης του δικαιώματος χρήσης της Λαύρας από το ΠΑΕ είναι παράνομες.
Η Μονή δεν υπέγραψε την πράξη αποδοχής και μεταβίβασης και συνεπώς δεν μεταβίβασε την περιουσία που χρησιμοποιεί η Μονή σύμφωνα με τη σύμβαση που ισχύει. Το Μοναστήρι δεν έλαβε τη γνώμη της επιτροπής του ICIP για την αποδοχή και μεταβίβαση της κρατικής περιουσίας της Λαύρας. Επίσης, το Moναστήρι δεν έλαβε τον νόμο σχετικά με τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, ο οποίος φέρεται να διαπίστωσε παραβιάσεις των όρων της Συμφωνίας Χρήσης Περιουσίας, δεν έλαβε τα έγγραφα βάσει των οποίων έγινε αυτό το συμπέρασμα. Το Moναστήρι προσπάθησε επανειλημμένα να λάβει τον καθορισμένο νόμο, αλλά σε απάντηση υπήρξαν μηνύματα ότι οι ζητούμενες πληροφορίες έχουν τη σφραγίδα περιορισμού πρόσβασης “για επίσημη χρήση” και επομένως δεν μπορούν να παρασχεθούν.
Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στο Οικονομικό Δικαστήριο του Κιέβου εκκρεμεί δικογραφία σχετικά με την αγωγή της Μονής κατά της Μονής για άρση εμποδίων στη χρήση του ακινήτου, καθώς και άλλη υπόθεση σχετικά με την αξίωση της Μονής κατά το Conservancy σχετικά με την αναγνώριση της ακυρότητας της μονομερούς άρνησης του Conservancy της Συμφωνίας, βάσει του οποίου η Μονή από το 2013 χρησιμοποιεί εμβληματικά κτίρια και κατασκευές. Η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για το θέμα.
Ενόψει των ανωτέρω, το αίτημα για διακοπή χρήσης και επιστροφή κρατικής περιουσίας είναι παράνομο και ανεφάρμοστο. «Σήμερα, η διαφορά εξετάζεται ενώπιον του δικαστηρίου, επομένως οποιεσδήποτε ενέργειες για μονομερή καταγγελία της Σύμβασης για τη χρήση θρησκευτικών κτιρίων και κατασκευών είναι παράνομες και ανεφάρμοστες», αναφέρεται στο σχόλιο.

Eπίσης χθες παρατάθηκε με δικαστική απόφαση για ένα μήνα ακόμη ως αρχές Ιουλίου ο κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονικό βραχιόλι του ηγουμένου της Λαύρας Σπηλαίων Μητροπολίτη Πάβελ.

dimpenews.com

Αφήστε μια απάντηση