Γουμενίσσης Δημήτριος: «Μας θέλετε, μαριονέττες;»

Του Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου Δημητρίου

Μετά την αποσταλείσα στις 13.7.2023 διαμαρτυρία μου προς τους υπευθύνους της Πολιτείας, υποχρεούμαι να ενημερώσω το λαό του Θεού της Επαρχίας μας γιά τη στήριξή μου στο δίκαιο του αιτήματός τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ, ΑΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ

Γουμένισσα – Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Τ.Κ: 613 00
Τ: 23430 20270, F: 23430 20271
E-mail: gimgap@gmail.com
www.imgap
Ἡμ/μηνία: 13–07–2023
Ἀρ.Πρωτ.: 196

Προς

1. Ὑφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη
Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντσου – 101 63 ΑΘΗΝΑ
gramyfyp@mindigital.gr

2. Πρόεδρο Δ/Σ ΕΛΤΑ κ. Μπεναρδούτ Δανιήλ
3. Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ/Σ ΕΛΤΑ κ. Σκλήκα Γρηγόριο

Θέμα: Διαφωνία στον πρώτο-πρώτο πολιτειακό σχεδιασμό με αναστολή των ΕΛΤΑ Γουμένισσας.

Εντιμότατοι κύριοι,

επιτρέψτε μου ―υποβοηθητικά είτε στην τρέχουσα πολιτειακή σας αρμοδιότητα, είτε στο διαχειριστικό σας ρόλο για τις περαιτέρω οικονομικές χρήσεις επί των ΕΛΤΑ― να σας ενημερώσω με νηφάλια υπεύθυνο λόγο για κρίσιμες κοινωνικές ισορροπίες, που κλονίζονται είτε κλωνοποιούνται από σχεδιασμούς και αποφάσεις σας.

Αφορούν στο γραφείο ΕΛΤΑ Γουμένισσας, που κηρύχτηκε σε αναστολή από 17-07-2023.

Ισόχρονο με την αλλαγή του καιρού, το καυτό ζήτημα αναστολής λειτουργίας του γραφείου ΕΛΤΑ Γουμένισσας, φαίνεται τυπικά “κοινωφελές” για τις κεντρικές σχεδιαστικές αποφάσεις.

Αλλά αποβαίνει κυριολεκτικά τραγικό, αποθαρρυντικό και ανασταλτικό για το “σώμα” και τη “λαϊκή βάση” εδώ στα σύνορα. Εισπράττουμε κυριολεκτικό “μαύρισμα” της περιοχής από χέρια του κέντρου.

Όμως, οι κεντρικοί σχεδιασμοί και οι πολιτειακές/εταιρικές συνομολογήσεις ενός πολυκέφαλου “κέντρου”, που ωστόσο καταφρονεί ασυλλόγιστα το λαϊκό σώμα, μάλλον αποτυχαίνει σε “συνιδρυτικές” αναπροοπτικές παρόντος και μέλλοντος.

Μας θέλετε, μαριονέττες; ανύπαρκτους; αμέτοχους σε στοιχειώδεις προϋποθέσεις κοινωνικής ωφέλειας, που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε να υπηρετεί το Κράτος/Κυβέρνηση και να εξυπηρετούν οι άλλοτε Κρατικές και σήμερα Εταιρειακές διαχειρίσεις;

Η περιοχή μας ―ειδικά― έχει αναγνωρισμένα μεγάλα οικονομικά κίνητρα ανάπτυξης: οικολογικός και θρησκευτικός τουρισμός, νεότερα μνημειακά και αρχαιοελληνικά δεδομένα, οινοποιΐα με πανελλήνιες (και διευρωπαϊκές) πρωτιές σε πιστοποίηση και τεκμηρίωση, καστανοκαλλιέργειες, νέες καλλιέργειες, ακάματη πολιτιστική δημιουργικότητα.

Όταν όμως φιμώνονται οι στοιχειώδεις μαζικές λαϊκές ανάγκες σε Ταχυδρομικές λειτουργικές διευκολύνσεις οικονομικής και ταχυδρομικής φύσεως, σε μια περιοχή που έχει τρέχοντα τέτοια κίνητρα ανάπτυξης, τότε μάλλον θέλουμε ανέδραστους και ανεφάρμοστους σχεδιασμούς της πρώην πλατφόρμας BrainGain, ειδικά για την ιστορική Γουμένισσα και την άμεση δημοτική της περιφέρεια, με απήχηση σε όλη την Παιονία και την ΠΕ Κιλκίς.

Σαφώς και γίνεται επίκληση από σύσσωμη τη Δημοτική Αρχή της περιοχής μας και δημόσιες παρεμβάσεις όλου του Δημοτικού κόσμου της Παιονίας (και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου) για καίριο ζήτημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Εκτός από τη Γουμένισσα, ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας και συνάμα έδρα της Μητρόπολής μας, άλλα επτά αναπτυγμένα χωριά με σταθερή οικονομική ζωή, σε περίοδο κρίσης, ―με την απόφαση αναστολής για τα ΕΛΤΑ Γουμένισσας― “καταδικάζονται” (και) πολιτειακά (και) εταιρικά σε εφαρμογές σχεδιασμένου μαρασμού, αντί επιδότησης της βάσιμης ιστορικής ζωτικότητας.

Μέσα στον καύσωνα, αποδείχτηκε ακόμη πιο καυστική η πρόσφατη μέσῳ Υπουργείου ανασταλτική απόφαση, από τις πρώτες μετά το νέο Κυβερνητικό Σχήμα.

Κατανοούμε με πολιτική συγκατάβαση πως είστε χρεωμένοι με το τραγικό προνόμιο του συναλλακτικού σχεδιασμού, βάσει τυπικών προδιαγραφών ωφέλιμης ανταποδοτικότητας στα κεντρικά συμφέροντα κάθε παλαιότερης κοινωφελούς Πολιτειακής θεσμικότητας, όπως και των νέων ΕΛΤΑ.

Όμως, επιμένουμε να καταθέτουμε τα διαθέσιμα σπουδαία δεδομένα της περιοχής, να επικαλούμαστε τη σκόπιμη λειτουργηματική ελλειμματικότητα των τελευταίων δύο χρόνων σαν εφαλτήριο της τωρινής αναστολής, και τους εκ του μακρόθεν σχεδιασμούς σαν αφύσιμο “πνιγμό” του λαϊκού στοιχείου και των αναπτυξιακών δεδομένων της περιοχής.

Παρακαλούμε να αναστείλετε τους υποκειμενικούς σχεδιασμούς, να συνυπολογίσετε τα δεδομένα λαϊκής βάσης και οικονομικής/αναπτυξιακής/δημογραφικής αντοχής, να μην επιμείνετε στο δικό σας κεντρομόλο σχεδιασμό για ερημοποίηση της Γουμένισσας και της Παιονίας με εργαλεία τέτοιες ηλεκτρονικές αποφάσεις και αναστολές.

Σας περιμένουμε για μια χαρούμενη και βάσιμα αισιόδοξη περιήγηση στη δική μας συνοριακή ζωντάνια, σ᾽ αυτό το τόσο πολύτιμο (συνοριακό) δερματικό “σωματικό περίγραμμα” “σωματικής διασφάλισης του δικού σας και δικού μας κέντρου”.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ὁ Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΗΓΗ https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/57880-goumenissis-dimitrios-mas-thelete-marionettes

Αφήστε μια απάντηση