Η Μαστίχα Χίου ωφέλιμη για τα άτομα με Φλεγμονώδη Νόσο του εντέρου

medlabnews.gr iatrikanea

Η Μαστίχα Χίου  που από το 1997, έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι ένας φυσικός θησαυρός της Ελλάδας που προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη σε διάφορες διαταραχές λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Ανασκόπηση που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε στόχο να διερευνήσει την επίδραση της συμπλήρωσης μαστίχας Χίου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD).

Οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες που είχαν δημοσιευτεί στις βάσεις δεδομένων PubMed/Medline και EBSCO μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Στις μελέτες που επιλέχθηκαν είχαν εξεταστεί άτομα με διάγνωση IBD και η περίοδος παρέμβασης κυμαινόταν μεταξύ 3 και 7 ημερών για μελέτες σε ζώα και 4 εβδομάδων έως 6 μηνών για μελέτες σε ανθρώπους. Τα συμπληρώματα μαστίχας Χίου κυμαίνονταν μεταξύ 2,2 και 2,8 g/ημέρα για κλινικές μελέτες. Η πλειονότητα των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στην IBD.

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η Μαστίχα Χίου μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση και τη διαχείριση της νόσου IBD. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για την παροχή αξιόπιστων και συγκεκριμένων συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Μαστίχας Χίου σε αυτή τη νόσο. Τέτοιες μελέτες θα υποστηρίξουν περαιτέρω τη χρήση της Μαστίχας Χίου ως αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Για να διαβάσετε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: cibum.gr

Αφήστε μια απάντηση