Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Θεωρούνται το πιο υγιεινό σνακ, που συστήνεται σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και όχι μόνο, όμως οι ξηροί καρποί είναι κάτι πολύ παραπάνω.

  • Από τον
    Βασίλη Χονδρογιάννη

Πλέον μπορεί να θεωρηθούν «οι καρποί της ευτυχίας», καθώς νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Στη μελέτη που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Nutrition» η ερευνητική ομάδα του Bruno Bizzozero-Peroni από το University of Castilla – La Mancha της Ισπανίας, μελέτησε τα στοιχεία από 13.500 άτομα από τη Βρετανία. Στην αρχή της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες, που ήταν από 37 μέχρι 73 ετών, δεν εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης. Τα επόμενα πέντε χρόνια, οι ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση ξηρών καρπών από τους συμμετέχοντες, καθώς και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 8% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με κατάθλιψη. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η μικρή μέχρι μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών, που υπολογίστηκε σε 30 γραμμάρια, σε καθημερινή βάση, μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 17%. Οι ερευνητές εξηγούν ότι 30 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου 20 αμύγδαλα, 15 κάσιους ή σε 40 αράπικα φιστίκια.

Μάλιστα, η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών καταγράφηκε ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής και άλλα προβλήματα υγείας των συμμετεχόντων, που από μόνα τους θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

newsbreak.gr

Αφήστε μια απάντηση