
Το βρεθούμε στην φύση χωρίς εξοπλισμό και γνώσεις είναι βέβαιο ότι θα μας αφήσει εκτεθειμένους σε αρκετούς κινδύνους. Ακριβώς όμως επειδή η επιβίωση στην άγρια φύση είναι εξαιρετικά δύσκολη δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατη. Υπάρχουν δεξιότητες που αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να επιβιώσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο φυσικό περιβάλλον.
1. Άναμμα της φωτιάς. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γνώσεις που που πρέπει να ξέρει ένας άνθρωπος που θέλει να επιβιώσει στην εξοχή. Ανάλογα και με την εποχή του χρόνου η δημιουργία φωτιάς αποκτά ξεχωριστή σημασία. Γιατί αν πρόκειται για την χειμερινή περίοδο ίσως και να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Φυσικά δεν εννοούμε να γίνει αυτό με την χρήση ενός αναπτήρα. Αυτό λίγο έως πολύ μπορούν να το κάνουν σχεδόν όλοι. Ιδανική περίπτωση είναι να γνωρίζουμε να ανάβουμε φωτιά με φυσικά υλικά που θα βρούμε στη φύση. Αυτό φυσικά απαιτεί αρκετές δοκιμές και καλή εκπαίδευση.
2. Κατασκευή καταφυγίου. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες η γνώση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία. Εάν βρέχει ή αν επικρατεί ψύχος η δημιουργία ενός καταφυγίου μας προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης. Έτσι δεν θα είμαστε εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης και θα διαφυλάξουμε την σωματική μας ακεραιότητα.
3. Εύρεση και Καθαρισμός Νερού. Η εύρεση νερού εξαρτάται από την περιοχή στην οποία θα βρεθούμε. Στο Ελλαδικό χώρο όλο και κάποιο ρυάκι ή ποτάμι θα βρεθεί στο δρόμο μας. Όμως το νερό που θα βρούμε πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα το καθαρίσουμε πριν το πιούμε. Και όχι απλά με την χρήση φίλτρου ή χαπιών Χαλαζόνης αλλά και με άλλες μεθόδους όπως με το βρασμό ή την κατασκευή φίλτρου με φυσικά υλικά.
4. Εύρεση τροφής. Μπορεί να είμαστε σε θέση να μείνουμε χωρίς φαγητό ακόμη και τρεις εβδομάδες πριν καταλήξουμε από την πείνα, όμως η έλλειψη τροφής για λίγες μόνο μέρες είναι ικανή να μας αποδυναμώσει τόσο ώστε να μην μπορούμε να εκτελέσουμε οποιαδήποτε από τις άλλες εργασίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας. Η γνώση εύρεσης βρώσιμων φυτών σε συνδυασμό με τεχνικές ψαρέματος μπορεί να κάνουν την διαφορά. Στην φύση υπάρχουν αρκετές τροφές διαθέσιμες αρκεί να μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε.
5. Πρώτες βοήθειες. Με την διαβίωση στην φύση είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν διάφοροι τραυματισμοί. Μικρά κοψίματα και μώλωπες είναι εγγυημένα, ενώ πιο σοβαροί τραυματισμοί όπως διαστρέμματα ή ακόμα και κατάγματα είναι πιθανό να προκληθούν. Η επαρκής γνώση πρώτων βοηθειών συνεπάγεται δεξιότητες όπως το να φτιάξουμε έναν νάρθηκα χρησιμοποιώντας το κλαδί ενός δέντρου ή την δημιουργία τουρνικέ από τη ζώνη ή τα ρούχα μας. Επίσης, να ξέρουμε να επιδέσουμε μια πληγή χρησιμοποιώντας λωρίδες ρούχων και πολλά άλλα.
6. Προσανατολισμός. Μακράν το πιο συνηθισμένο σενάριο όπου μπορεί να προκύψει είναι να χαθούμε στην άγρια φύση. Επομένως, μία από τις καλύτερες δεξιότητες επιβίωσης που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πώς θα επιστρέψουμε στον πολιτισμό. Φυσικά, η ύπαρξη εργαλείων όπως χάρτες, πυξίδα ή ακόμα και GPS είναι ιδανική. Αλλά τι γίνεται αν δεν έχουμε κάτι από αυτά ή τα έχουμε χάσει. Η γνώση πρωτόγονων τεχνικών όπως ο προσανατολισμός με τον ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας ή των αστεριών την νύχτα θα μας βοηθήσουν να κατευθυνθούμε προς την σωστή κατεύθυνση.
Καταλήγοντας, το επίπεδο των γνώσεων μας δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία αλλά και σε πρωτόγονες μεθόδους και τεχνικές που καλό είναι να γνωρίζουμε.