10+1 συναρπαστικά στοιχεία για τα σταφύλια που πιθανόν δεν γνωρίζετε

Αν και πολλές φορές δεν πάει το μυαλό μας, το σταφύλι μπορεί να καταναλωθεί με πολλές μορφές όπως κρασί, μαρμελάδα, χυμός, διάφορες αποξηραμένες ποικιλίες, ζελέ, ξύδι, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, έλαιο σπόρων σταφυλιού κ.α. Είναι ένα πολύ δημοφιλές φρούτο αφού υπολογίζεται πως το 2022, 7,3 εκατομμύρια εκτάρια της επιφάνειας της Γης φυτεύτηκαν με αμπέλια.

Παρακάτω αναφέρονται 11 συναρπαστικές αλήθειες για τα σταφύλια που θα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με το MentalFlos.

1.Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συνθετικού δέρματος.

Στην αναζήτηση του συνθετικού δέρματος χωρίς σκληρότητα και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, η Vegea, μια ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018, έφτιαξε ένα πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο προϊόν από τα απόβλητα σταφυλιών που έχουν απομείνει από την οινοποίηση.

Το ίδιο το προϊόν βοηθά επίσης στην επίλυση του προβλήματος της διάθεσης απορριμμάτων της οινοποιίας: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οινοποίηση παράγει 14 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτό καίγεται, γεγονός που συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το 2019, η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων Bentley αποκάλυψε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο επιπλωμένο με ύφασμα σταφυλιών Vegea. Και το 2022, η Βρετανίδα σχεδιάστρια Stella McCartney έδειξε τη συλλογή της από αθλητικά παπούτσια και τσάντες από δέρμα σταφυλιού στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

  1. Μπορεί να είναι θανατηφόρα για το κατοικίδιό σας.

Τα σταφύλια και τα παράγωγά τους (σταφίδες, σταφίδες, σουλτανίνες, κρασί και χυμός σταφυλιού) είναι τοξικά για τους σκύλους: Μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί τελικά να είναι θανατηφόρα. Σημάδια δηλητηρίασης έχουν επίσης παρατηρηθεί σε γάτες, αλλά είναι πιο σπάνια. Μετά από πολλά χρόνια εικασιών σχετικά με το γιατί τα σταφύλια είναι τόσο τοξικά για τους τετράποδους φίλους μας, το 2021, οι κτηνίατροι στην ASPCA ανακάλυψαν ότι το τρυγικό οξύ που περιέχεται στα φρούτα είναι ο ένοχος.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σταφύλια περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και υπερβολική δίψα. Επειδή τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης μπορεί να είναι τόσο σοβαρά, οι κτηνίατροι συνιστούν να μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας για άμεση θεραπεία, ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει φάει ένα σταφύλι και δεν εμφανίζει ανεπιθύμητα συμπτώματα.

  1. Άλλα είναι τα βρώσιμα σταφύλια και άλλα που προορίζονται για οινοποίηση.

Ενώ όλα τα δημοφιλή οινοποιήσιμα σταφύλια και τα περισσότερα επιτραπέζια σταφύλια είναι παραλλαγές του είδους Vitis vinifera, η καλλιέργεια έχει δημιουργήσει σταφύλια με ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι πιο κατάλληλα για συγκεκριμένους σκοπούς.

Οι σπόροι και οι παχύτερες φλούδες στα οινοποιήσιμα σταφύλια δίνουν περισσότερη γεύση και χρώμα στο κρασί, ενώ η μεγαλύτερη γλυκύτητα τους βοηθά στη διαδικασία ζύμωσης. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια μαζεύονται επίσης αργότερα, όταν οι συγκεντρώσεις τους σε σάκχαρα έχουν αυξηθεί. Το πιο δημοφιλές σταφύλι είναι το Cabernet Sauvignon και ακολουθεί το Merlot.

Τα επιτραπέζια σταφύλια τείνουν να είναι μεγαλύτερα και πιο εύγευστα: ζουμερά με πιο σφιχτή σάρκα και λιγότερο συμπυκνωμένη γεύση, με λεπτότερη φλούδα και λιγότερους σπόρους.

  1. Η Κίνα πρωτοπορεί στην παραγωγή και κατανάλωση επιτραπέζιου σταφυλιού.

Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειας της, η Κίνα καλλιεργεί σταφύλια για περισσότερα από 2000 χρόνια. Τα δεδομένα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα επιτραπέζια σταφύλια έχουν γίνει πρόσφατα όλο και πιο δημοφιλή στην Κίνα. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί από 11,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021–2022 σε 12,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022–2023, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. το 2019, κατανάλωνε περισσότερο από το διπλάσια ποσότητα από το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή, των Η.Π.Α.

Η Κίνα δεν καταναλώνει μόνο πολλά σταφύλια. Η αναμενόμενη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών της χώρας το 2022-2023 είναι 12,6 εκατομμύρια τόνοι,  περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής σταφυλιού, καθιστώντας την επίσης τον κορυφαίο παραγωγό σταφυλιού στον κόσμο.

  1. Οι άνθρωποι τρώνε σταφύλια και επηρεάζουν την εξέλιξή τους εδώ και 22.000 χρόνια.

Το 2017, οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία και συνέκριναν τα γονιδιώματα των άγριων και εξημερωμένων σταφυλιών. Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα παρουσίαζαν απόκλιση κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, περίπου 22.000 χρόνια πριν, χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να τα καλλιεργούν. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι πληθυσμοί των σταφυλιών υπέστησαν μια μακρά, σταθερή μείωση πριν από την εξημέρωση. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια άγνωστη φυσική αιτία, αλλά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή στη φύση επηρέαζαν την εξέλιξή τους πολύ πριν αρχίσουν να τα εξημερώνουν.

  1. Τα σταφύλια ήταν πιθανώς το πρώτο φρούτο που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες, ίχνη οξέων οινοποίησης βρέθηκαν σε θραύσματα πήλινων αγγείων. Αν και οι άνθρωποι καλλιεργούσαν σταφύλια για συγκομιδή στη Μέση Ανατολή γύρω στο 6000 π.Χ., μπορεί να έχουμε εξημερώσει τον καρπό πολύ πριν από τότε.

Το 2023, οι ερευνητές δημοσίευσαν γενετικά στοιχεία ότι τα αμπέλια εξημερώθηκαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Μελετώντας τις αλληλουχίες του γονιδιώματος του σταφυλιού, διαπίστωσαν ότι ο καρπός εξημερώθηκε ανεξάρτητα σε δύο ξεχωριστές περιοχές ταυτόχρονα: την περιοχή στη δυτική Ασία όπου βρίσκονται ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ και η περιοχή που καλύπτεται από το σημερινό Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Γεωργία. . Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, «Το αμπέλι ήταν πιθανώς η πρώτη σοδειά φρούτων που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο… Ήταν ένα από τα πρώτα αγαθά που διακινήθηκαν παγκοσμίως».

  1. Τα περισσότερα κρασιά προέρχονται από ένα μόνο εξημερωμένο είδος σταφυλιού.

Το Ευρασιατικό Vitis vinifera είναι το μοναδικό εξημερωμένο είδος σταφυλιού που είναι υπεύθυνο για τα πιο δημοφιλή κρασιά, το Chardonnay, το Merlot, το Pinot Noir και το Cabernet Sauvignon. Κάθε ποικιλία σταφυλιού έχει ένα συγκεκριμένο όνομα, αλλά το είδος πίσω από αυτό είναι το ίδιο. Οι ποικιλίες Vitis vinifera θεωρούνται οι καλύτερες για την παραγωγή κρασιών παγκόσμιας κλάσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και της μέτριας οξύτητάς τους.

  1. Τα σταφύλια αναπτύσσονται σε καταπληκτικά μέρη.

Τα οινοποιεία είναι συχνά συνώνυμα με συγκεκριμένα περιβάλλοντα (σκεφτείτε: Κοιλάδα Νάπα, Λίγηρα, Τοσκάνη), αλλά υπάρχουν επίσης μερικά μοναδικά μέρη που συνδέονται με την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι απομακρυσμένοι ηφαιστειογενείς αμπελώνες της La Geria στο ισπανικό Κανάριο νησί Lanzarote καλλιεργούν αμπέλια που ευδοκιμούν σε ένα κατά τα άλλα άγονο σεληνιακό τοπίο. Μια έκρηξη στη δεκαετία του 1730 εξάλειψε πιο παραδοσιακές μορφές γεωργίας εκεί, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε μια περιοχή ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Οι περισσότεροι από τους αμπελώνες της La Geria παράγουν τα δικά τους χειροποίητα κρασιά. Η Ταϊλάνδη φιλοξενεί επίσης μερικούς εξαιρετικούς αμπελώνες. Οι περίφημοι «πλωτοί» αμπελώνες της περιοχής Samut Sakorn φυτεύονται στο Δέλτα Chao Praya μεταξύ των ποταμών Mae Klong και Tha Chin. Παράγουν από καιρό επιτραπέζια σταφύλια και τώρα προμηθεύουν οινοποιήσιμα σταφύλια για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρασιού της Ταϊλάνδης. Η μαγική ψευδαίσθηση των πλευστών αμπελιών δημιουργείται από ένα δίκτυο αποστραγγιστικών καναλιών που περιβάλλουν μικρούς, ορθογώνιους αμπελώνες νησίδων. Οι άνθρωποι επιπλέουν σε μικρές φορτηγίδες ή ισορροπούν σε μπαστούνια μπαμπού που είναι τοποθετημένα στα κανάλια για να τρυγήσουν τα σταφύλια.

9. Ένα εισαγόμενο παράσιτο σχεδόν κατέστρεψε τους αμπελώνες παγκοσμίως.

Κατά τη δεκαετία του 1850, μια αφίδα εγγενής στη Βόρεια Αμερική, γνωστή ως φυλλοξήρα σταφυλιών, πέρασε τον Ατλαντικό και αμέσως ξεκίνησε να καταστρέφει την ευρωπαϊκή αμπελοκαλλιέργεια. Τα πράγματα έγιναν τόσο απελπιστικά που οικογένειες που φρόντιζαν τους αμπελώνες από γενιά σε γενιά,  τα έκαψαν ολοσχερώς σε μια μάταιη προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση. Παντού όπου αναπτύχθηκαν τα ευρωπαϊκά αμπέλια, από την ίδια την Ευρώπη μέχρι τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, αντιμετώπισαν την καταστροφή.

Η Γαλλία επηρεάστηκε ιδιαίτερα σε ένα γεγονός που έγινε γνωστό ως το Great French Wine Blight. Με χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων να χάνονται και πολλές οικογένειες να αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή, η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε μια γενναιόδωρη οικονομική αμοιβή σε όποιον μπορούσε να βρει θεραπεία. Αν και δεν βρέθηκε θεραπεία, οι άνθρωποι βρήκαν έναν τρόπο να περιορίσουν την εξέλιξή της, εμβολιάζοντας ευρωπαϊκά αμπέλια σε ανθεκτικά στη φυλλοξήρα αμερικανικά υποκείμενα όπως το Vitis labrusca ή το Vitis riparia.

10. Η υβριδική αμπελοκαλλιέργεια κερδίζει δημοτικότητα ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Τα πειράματα με τον υβριδισμό συνεχίστηκαν στην αναζήτηση σταφυλιών ανθεκτικών σε άλλα θέματα όπως η σήψη, οι μύκητες και οι ασθένειες. Αλλά μέχρι πρόσφατα, τα ευρωπαϊκά πρότυπα απαγόρευαν το κρασί που παρασκευάζεται από υβρίδια λόγω της υποτιθέμενης κατώτερης ποιότητάς τους (η ανατολική Βόρεια Αμερική, από την άλλη πλευρά, έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια υβριδικών ποικιλιών). Η κλιματική αλλαγή ανοίγει την πόρτα για άλλη μια φορά στις υβριδικές ποικιλίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Το 2021, η ΕΕ άλλαξε τους κανονισμούς της, επιτρέποντας το δικαίωμα χρήσης ανθεκτικών, υβριδικών ποικιλιών σταφυλιού σε κρασιά «ετικέτας».

Η κλιματική αλλαγή, με τις πιο ακανόνιστες και ακραίες καιρικές συνθήκες, έχει προκαλέσει όλεθρο στις καλλιέργειες σταφυλιών τα τελευταία χρόνια: ξαφνικά κρυοπαγήματα ή πλημμύρες έχουν αφανίσει τη συγκομιδή και η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ενθαρρύνει την εξάπλωση των παρασίτων. Το Vitis vinifera έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτές τις διαταραχές.

Οι επιστήμονες γεωπονίας συνδυάζουν τη γεύση και τις ιδιότητες των ευρωπαϊκών σταφυλιών με την ανθεκτικότητα των αμερικανικών ποικιλιών για να επιτύχουν υβρίδια που είναι ανθεκτικά στις ιδιοτροπίες του κλίματος και στις προκλήσεις που παρουσιάζουν. Αυτά τα υβρίδια έχουν επίσης αυξημένη αντοχή στις ασθένειες και ως εκ τούτου απαιτούν λιγότερα φυτοφάρμακα.

11. Η μεγαλύτερη ποικιλία σταφυλιού είναι η Kyoho.

Το σταφύλι Kyoho είναι ένα ευρωπαϊκό-αμερικανικό υβρίδιο που προέρχεται από την Ιαπωνία του 1937. Αρχικά ήταν δημοφιλές στην Ιαπωνία και την Κίνα, αλλά τώρα παγκοσμίως, το Kyoho παρήχθη από έναν κτηνοτρόφο που διασταύρωσε το σταφύλι Centennial με το Ishiharawase. Ονόμασε το αποτέλεσμα Kyoho, που μεταφράζεται σε «μεγάλη βουνοκορφή», προς τιμήν του όρους Fuji. Τα σταφύλια είναι 2-4 εκατοστά σε μήκος και το δέρμα τους παρουσιάζεται από σκούρο βιολετί έως σχεδόν μαύρο χρώμα και η πράσινη σάρκα τους είναι πολύ γλυκιά. Οι σπόροι και τα χοντρά δέρματα είναι πικρά και συχνά απορρίπτονται. Ευτυχώς, το δέρμα του σταφυλιού γλιστράει εύκολα, αφήνοντας τη σάρκα ανέπαφη.

Πηγή: cibum.gr

Αφήστε μια απάντηση