Ερχόμενος και Αναμένων…

“Ιδού ο Νυμφίος Έρχεται”( Ν.Γύζης)
…αλλ’ ο Θεός διηνεκώς έστηκεν αναµένων,

ει τις ποτε κάλεσειεν αυτόν των οικετών…

Αγ.Ιω.Χρυσ.

Έχει ακουστεί μέσα σε αυτήν την ραδιοφωνική πολύχρονη συμπόρευση, πολλές φορές η φράση: η θεματολογία της σημερινής εκπομπής. Θεματολογία είναι ένα σύνολο θεμάτων που συγκροτούν ένα θέμα, μια έννοια, ένα αντικείμενο. Χριστού η θεματολογία.

Στο κέντρο ο Χριστός μας. Και πάλιν και πολλάκις και πάντοτε και για όσο το έλεός Του μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να τολμάμε να μιλάμε για Εκείνον. Χριστού η θεματολογία. Χριστού η…πολυλογία! Χριστού η…παλιλογία! Ναι, ας χαρακτηριζόμαστε αδελφοί μου βαρετοί και επαναλαμβανόμενοι, χωρίς πρωτοτυπίες και εκπλήξεις…Δεν πρωτοτυπεί, όποιος αποκλίνει από τα ρήματα της αιωνίου Ζωής!

Κινδυνεύει να γκρεμιστεί σε βάραθρο απωλείας και να παρασύρει κι άλλους δυστυχώς, με τις πρωτοτυπίες του και τα εφευρήματά του, τις δοκησισοφίες του και τις ψυχολογίες του…τα life coaching και τις ψεύτικες ελευθερίες του…Το είπε ο Χριστός μας στο Ευαγγέλιό Του; Τέρμα και Αρχή! Είναι νόμος! Δεν επεξηγείται, δεν προσαρμόζεται, δεν τροποποιείται, δεν στρεβλώνεται…Συνήθως όποιος αναλύει προς το συμφέρον της σάρκας και όχι προς το συμφέρον της ψυχής, μετατρέπεται ο ίδιος σε έναν κακόδοξο εχθρό του Χριστού, ο οποίος, αλίμονο θα διασκορπίζεται κάθε στιγμή στη θέα του Αναστημένου Λυτρωτή.

Στους περισσοτέρους μας αρέσει, είναι η αλήθεια, ο ευρηματικός λόγος, ο πρωτότυπος, ο γεμάτος από σύγχρονες καταστάσεις και παραδείγματα, από την καθημερινότητα του καθενός την δύσβατη, πολλές φορές όμως διάσπαρτος από μικρά σποράκια αμφιβολίας, για το αν όσα παραδόθηκαν από τους Αγίους Πατέρες στις κατοπινές γενιές του Θεανθρώπου Ιησού είναι σε ισχύ και μπορούν να γίνουν βίωμα στο σήμερα…Και έτσι τερπόμενοι και τρεπόμενοι δίχως να το καταλάβουμε εγκαταλείπουμε τον λόγο του Θεού, τα λόγια τα Άγια και νιώθουμε ότι μας καλύπτει απόλυτα το ομίλημα του σύγχρονου και σπουδαγμένου στις Λωζάνες…Ιεροκήρυκος με το κανάλι στο διαδίκτυο και τα αμέτρητα βιβλία best seller…

Ποιος άραγε αναπαύεται και δυναμώνει με τα λόγια του αμώμου που επαναλαμβάνονται καθημερινά στο μέσο της νύχτας; Εκείνη την ώρα που ακούγεται το Ιδού ο Νυμφίος έρχεται και το εξαποστειλάρι Τον Νυμφώνα σου βλέπω…Παλιλογεί ο ψαλμωδός και ο Αναγνώστης σε κάθε μεσονυχτικό! Παλιλογεί ο Ιερέας κάθε Κυριακή εξιστορώντας των Εωθινών τα θαύματα και τα θαυμάσια! Παλιλογεί ο Ιεροψάλτης σε κάθε δοξολογία και χερουβικό ύμνο! Παλιλογεί ο Χριστός που μόνο το μετανοείτε κραυγάζει και περιμένει…

Απορούμε και καλά κάνουμε με την μακροθυμία Του. Τόσο που γινόμαστε εκμεταλλευτές της χρηστότητας και της αγαθότητάς Του. Μα δεν την εκμεταλλευόμαστε για να μετανοήσουμε αδελφοί, μα για να παρατείνουμε το φιλήδονο και βολεψό εγώ μας. Και Εκείνος έρχεται και περιμένει…Με άκλειστη την αγκαλιά του την σταυρωμένη. Με την άμοιαστη απαλάδα και την αρχοντιά Του μα και με την παιδαγωγία Του…Οι σοφοί κατά Θεόν άνθρωποι, τα ταπεινά του κόσμου, οι διαλεχτοί και διδαχτοί του Κυρίου, που δεν χρειάζονται κανένα ομίλημα και κανένα κείμενο περισπούδαστου “πνευματικού καθοδηγητή” για να λάβουν πνευματικές αποφάσεις και να απαντήσουν στα διλήμματα του…σύγχρονου πραιτορίου, παρά μόνο την βεβαία και ασφαλή συνείδησή τους, ποτέ δεν χρησιμοποιούν φράσεις του τύπου : φυσική καταστροφή , κλιματολογική αλλαγή και άλλα τέτοια ασύνετα, παρά μόνο μια : ΘΕΟΜΗΝΙΑ ! Του Θεού η μάνητα, θέτει νου και απερινόητα , μα τόσο παιδαγωγικά, αποκαλύπτει το μέγα Του έλεος… Ας παλιλογήσει ο Ιερός ψαλμωδός: …ὅσας ἔδειξάς μοι θλίψεις πολλὰς καὶ κακάς, καὶ ἐπιστρέψας ἐζωοποίησάς με, καὶ ἐκ τῶν ἀβύσσων τῆς γῆς πάλιν ἀνήγαγές με. ( Ψαλμ.70,20)

Έρχεται και περιμένει… Να ακούσει την φωνή την παρακλητική, την υιική ικεσία του απολωλότος…Να επιστρέψουμε, όχι ψεύτικα και υπολογιστικά, μα για την αγάπη Του και μόνο! Κάθε στιγμή Σταυρός κι Ανάσταση! Μεγάλη Παρασκευή και Πάσχα!

Τίποτα πρωτότυπο και στην σημερινή μας θεματολογία λοιπόν…

Ο Χριστός Ερχόμενος και Αναμένων…

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή
Έρχεται και μας περιμένει…(Πως μας ανέχεσαι ακόμα Χριστέ;)Νώντας Σκοπετέας

Αφήστε μια απάντηση