Γιατί πρέπει να πλένετε πολύ καλά τις μπανάνες πριν τις ξεφλουδίσετε;

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Πρέπει να πλένετε οπωσδήποτε τις μπανάνες πριν τις ξεφλουδίσετε με άφθονο νερό ακόμη κι αν πετάξετε τις μπανανόφλουδες», αναφέρει η Ταμίκα Σιμς που ειδικεύεται στην ασφάλεια τροφίμων. «Είναι η καλύτερη μέθοδος για να ελαχιστοποιείς κάθε φορά τη μεταφορά μικροβίων από το εξωτερικό του φρούτου στο εσωτερικό που πρόκειται να καταναλώσεις

Όταν ένα φρούτο δεν είναι καθαρό εξωτερικά, διακρίνεται εύκολα αλλά όταν φέρει παρασιτοκτόνα ή μικρόβια όπως σαλμονέλα που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Η Σιμς λέει ότι πρέπει να πλένουμε τα πάντα πριν την κατανάλωσή τους.

Οι μπανάνες μεταφέρουν περισσότερα μικρόβια τα οποία μεταφέρονται πολλές φορές και εσωτερικά, γι’ αυτό συστήνεται το άφθονο πλύσιμό τους. Όπως αναφέρει η ειδικός, «όταν κόβεις μια μπανάνα, το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό, κάθε μικρόβιο».

Ωστόσο ακόμη κι αν τις πλύνουμε καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσόμαστε από κάθε κίνδυνο. «Δεν πρόκειται για την τέλεια μέθοδο και σίγουρα δεν αποστειρώνει εντελώς το φρούτο αλλά μειώνει σίγουρα τον κίνδυνο και το κάνει περισσότερο ασφαλές και έτοιμο προς κατανάλωση».

Το σχολαστικό πλύσιμο μας επιτρέπει να καταναλώσουμε ακόμη και τις μπανανόφλουδες καθώς μπορεί να είναι πιο θρεπτικές από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης φώσφορο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που ωφελεί τα οστά.

Αν και η κατανάλωση μπανανόφλουδων είναι ασφαλής και θρεπτική, έχει και μερικά μειονεκτήματα. Το να τρώμε ωμές φλούδες μπανάνας δεν είναι πολύ συνηθισμένο, καθώς είναι εξαιρετικά ινώδεις και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τις ακατέργαστες φλούδες δυσάρεστες να καταναλωθούν.

Αφήστε μια απάντηση