Ετοιμασίες πολέμου του ΝΑΤΟ: Η Βρετανία αναπτύσσει 20.000 στρατιώτες στη Βόρεια Ευρώπη- Kτυπήθηκε και το καλώδιο τηλεπικοινωνιών Σουηδίας – Εσθονίας

Μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη της Βρετανίας με αεροπλανοφόρο, μαχητικά & ελικόπτερα

Η Βρετανία αναπτύσσει 20.000 στρατιώτες μαζί με ένα αεροπλανοφόρο, ελικόπτερα, οκτώ πλοία και μαχητικά κατά μήκος της Βόρειας Ευρώπης σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αναπτύξεις της ιστορίας της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς καταστράφηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Βalticconnector, ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία και πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι υπέστη ζημιές και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Σουηδία με την Εσθονία.

Και τα τρία θεωρούνται -και είναι- κρίσιμες υποδομές του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι και στην Μαύρη Θάλασσα το ΝΑΤΟ ψάχνει τρόπους για να ενισχύσει τις δυνάμεις του με την αποστολή ΝΑΤΟϊκού Στολίσκου.

Διαβάστε επίσης: Κτυπήθηκαν υποδομές ΝΑΤΟϊκών χωρών στην επέτειο των Nord Stream: Ανατινάχτηκε ο αγωγός Baltic-Connector & ένα υποθαλάσσιο καλώδιο – Χρησμός Μόσχας

20.000 στρατιώτες αναπτύσσει η Βρετανία!

Η Βρετανία σχεδιάζει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Βόρεια Ευρώπη για να βοηθήσει στην προστασία των ζωτικών υποδομών σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για ρωσικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς αναφέρει το Reuters.

Η Βρετανία θα στείλει 20.000 στρατιώτες, ναύτες, πεζοναύτες, αεροπόρους μαζί με οκτώ πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και μια ομάδα μαχητικών και ελικοπτέρων για να βοηθήσει στην προστασία των κρίσιμων υποδομών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη αυτή στρατιωτική ανάπτυξη της Βρετανίας δεν προορίζεται για την “προστασία υποδομών” αλλά για πόλεμο με την Ρωσία.

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak συναντήθηκε με άλλους ηγέτες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο σουηδικό νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις σε πολλές χώρες και θα πραγματοποιήσει εκπαίδευση αεροπορικής αστυνόμευσης και πολέμου σε πολικό καιρό.

Η JEF, μια ομάδα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, συνεδρίαζε λίγες μέρες μετά την καταστροφή ενός αγωγού και ενός καλωδίου δεδομένων στον Κόλπο της Φινλανδίας λόγω “εξωτερικής δραστηριότητας”, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια στην ευρύτερη σκανδιναβική περιοχή.

“Αυτή την εβδομάδα, είδαμε για άλλη μια φορά ότι η ασφάλειά μας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Είναι ζωτικής σημασίας να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε αυτούς που έχουν κακόβουλες προθέσεις”, ανέφερε ο Σουνάκ σε δήλωση και πρόσθεσε:

“Ενώ ο Πούτιν έχει χάσει σημαντικό έδαφος στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε τη εισβολή του, οι σύμμαχοι και οι εταίροι δεν πρέπει να παρασύρονται σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Το Κρεμλίνο επανεπενδύει στις στρατιωτικές δυνατότητες και στρέφεται σε έναν μειωμένο αριθμό κακόβουλων και περιθωριοποιημένων εταίρων για να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τη δύναμή του και να υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα”.

Οι ηγέτες της JEF συζήτησαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς της Ρωσίας στην περιοχή, τόσο μέσω ισχυρότερης αμυντικής συνεργασίας όσο και μέσω της αύξησης της βιομηχανικής συνεργασίας.

Ο Ρ.Σούνακ περιέγραψε πώς η επιτάχυνση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας εντός της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα έθνη θα διατηρήσουν ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας και θα προστατεύσουν τους εταίρους από τις ρωσικές επιθέσεις για τις επόμενες γενιές.

Αυτό θα γίνει όπως είπε με την αποστολή περισσότερων από 20.000 στρατιωτών στην περιοχή το επόμενο έτος, μαζί με 8 πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, 25 αεροσκάφη και μια αεροπορική δύναμη κρούσης με ελικόπτερα Apache, Chinook και Wildcat.

Θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με πολλές χώρες και θα διεξάγουν εκπαίδευση εναέριας αστυνόμευσης και μαχών σε πολικό καιρό”.

Ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε:

“Αυτή την εβδομάδα, είδαμε για άλλη μια φορά ότι η ασφάλειά μας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Είναι ζωτικής σημασίας να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις. Καθώς η διεθνής τάξη συνεχίζει να αμφισβητείται από απελπισμένους δικτάτορες, κράτη-απατεώνες και τρομοκρατικές οργανώσεις -όπως η Χαμάς- πρέπει να συμπαραταχθούμε με τους διεθνείς φίλους και εταίρους μας για να υπερασπιστούμε τις αξίες, την ασφάλεια και την ευημερία μας.

Η Βόρεια Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια, γι’ αυτό και είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας του Κοινού Εκστρατευτικού Σώματος για να προστατεύσουμε την πίσω αυλή μας και να αποτρέψουμε τις επιζήμιες υβριδικές απειλές”.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει επίσης ότι η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζει την ανάπτυξή της το φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή.

Της ομάδας ηγείται η ναυαρχίδα HMS Queen Elizabeth και συνοδεύεται από βρετανικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη F35 Lightning II stealth και ελικόπτερα Wildcat.

Η ομάδα θα ηγηθεί της συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρώτη φάση της πιο φιλόδοξης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, την άσκηση Steadfast Defender.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει σχεδόν έξι μήνες και 16.000 στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθούν στην Εσθονία και τη Νορβηγία.

Σουηδία: Κτυπήθηκε το υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέεται με την Εσθονία

Ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Σουηδία με την Εσθονία υπέστη ζημιές, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ζημιές που διαπιστώθηκαν στον υποθαλάσσιο αγωγό Βalticconnector και το καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας.

Οι ζημιές στο καλώδιο εντοπίστηκαν έξω από τα θαλάσσια ύδατα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Σουηδία, είπε ο υπουργός Καρλ-Όσκαρ Μπόχλιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το καλώδιο παρά τις ζημιές παραμένει σε λειτουργία.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη ζημιά. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ζημιά έγινε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και κοντά (…) στον αγωγό φυσικού αερίου και το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Εσθονία με τη Φινλανδία», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ εκφράζουν ολοένα και περισσότερες ανησυχίες για την ευπάθεια των κρίσιμων υποδομών γύρω και κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το Ελσίνκι ανέφερε πρόσφατα ότι οι ζημιές στον αγωγό και το καλώδιο τηλεπικοινωνιών μπορεί να προκλήθηκαν σκόπιμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 σημειώθηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική και να διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Εσθονίας ενημέρωσε ότι στις 11 Οκτωβρίου έλαβε στοιχεία για μείωση της χωρητικότητας του καλωδίου επικοινωνίας με τη Σουηδία στον Κόλπο της Φινλανδίας. Η βλάβη βρίσκεται στα ύδατα της Εσθονίας, περίπου 50 χλμ. από το νησί Hiiumaa.

Στις 16 Οκτωβρίου, το νεότερο ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «Evgeny Gorigledzhan» της Κύριας Διεύθυνσης Κρατικής Διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση υποβρύχιων τεχνικών εργασιών, περιβαλλοντική παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και άλλων δραστηριοτήτων, πέρασε από το Στενό της Μεγάλης Ζώνης σε μια πορεία από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Βόρεια Θάλασσα…..

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση