Ανάλυση / Ισραήλ εναντίον Χαμάς: Ώρα για πόλεμο στη Γάζα.

Ισραηλινές δυνάμεις (Αρχείο: IDF/CC BY-NC 2.0 )

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα, η ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο αλλάζει. Η αρχική επίθεση ήταν μεγάλη επιτυχία για τη Χαμάς, αλλά οι στρατιωτικές δυνατότητες και η δύναμη πυρός του Ισραήλ κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στη μάχη.

Η Χαμάς αναμφίβολα βελτίωσε τις μαχητικές της ικανότητες και μπορεί να προετοιμάσει κάποιες τακτικές εκπλήξεις για τις εισερχόμενες ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο, η επόμενη φάση του πολέμου θα έχει μια εντελώς διαφορετική δυναμική από τα αρχικά στάδια. Σκέψου τα ακόλουθα:

  1. Η Χαμάς μπόρεσε να συντονίσει μια πολύπλοκη επιχείρηση, να την κρατήσει μυστική και να την θέσει σε εφαρμογή μετά από χρόνια σχεδιασμού. Μέρος αυτής της επιτυχίας οφειλόταν σε σημαντικές αποτυχίες του Ισραήλ να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν στην απειλή. Ως αποτέλεσμα, η Χαμάς αντιμετώπισε περιορισμένη αντίσταση όταν πέρασε στο ισραηλινό έδαφος. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της «επιτυχίας» επετεύχθη με τη σφαγή αμάχων ή τις ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο, μόλις ο Ισραηλινός Στρατός ανασυγκροτήθηκε, μέσα σε 8-12 ώρες, η θέση της Χαμάς επιδεινώθηκε γρήγορα.
  2. Τα ανακτημένα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς σχεδίαζε να συμμετάσχει σε μια μάχη διάρκειας ενός μήνα στο Ισραήλ. Οι εισβολείς τρομοκράτες έφεραν μαζί τους τεράστια αποθέματα όπλων και προμηθειών. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα μεγάλα σχέδια δεν υλοποιήθηκε. Μέσα σε λίγες μέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις εξολόθρευσαν πάνω από 1.000 τρομοκράτες και ανέκτησαν όλα τα χαμένα εδάφη.
  3. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις που στάλθηκαν στο Ισραήλ αποτελούνταν από τους καλύτερους μαχητές της Χαμάς από την ελίτ της δύναμης Νούχμπα. Ακόμη και με ευνοϊκές συνθήκες ανοίγματος, εξαλείφθηκαν γρήγορα και καταστράφηκαν. Το συμπέρασμα: Παρά τις βελτιώσεις, η Χαμάς παραμένει μια κατώτερη μαχητική δύναμη ανίκανη να αντιμετωπίσει τον Ισραηλινό Στρατό σε πλήρη μάχη.
  4. Όπως σημειώθηκε, πηγαίνοντας στη Γάζα, ο Ισραηλινός Στρατός πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κάποιες αποτυχίες και απροσδόκητες εκπλήξεις. Ωστόσο, δύο βασικά στοιχεία που επέτρεψαν την πρώιμη επιτυχία της Χαμάς θα λείπουν: Η στρατηγική έκπληξη και το αριθμητικό πλεονέκτημα. Στις 7 Οκτωβρίου, ανεπαρκείς ισραηλινές αμυντικές γραμμές πιάστηκαν απροσδόκητα από πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Στη Γάζα, το Ισραήλ θα αναπτύξει τεράστιες δυνάμεις που είναι σε πλήρη εγρήγορση και εξοπλισμένες με τεράστια δύναμη πυρός. Η ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης θα είναι εντελώς διαφορετική.
  5. Ισραηλινά τεθωρακισμένα που υποστηρίζονται από πεζικό, ειδικές δυνάμεις και τεράστια αεροπορική δύναμη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατακλύσουν τη Χαμάς. Οι τρομοκράτες της Γάζας αναμένεται να εμπλακούν σε μάχες σε ορισμένες τοποθεσίες, να βασίζονται σε υπόγειες αποθήκες και σήραγγες και σε πολλές περιπτώσεις να αποφύγουν μια μάχη και να κρυφτούν. Αλλά δεν θα απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που είχαν στην αρχική τους επιδρομή.

Αφού υπέστη τρομερό μακελειό, το Ισραήλ είναι τώρα αποφασισμένο να καταστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς στη Γάζα και να ακρωτηριάσει τη μαχητική δύναμη της ομάδας. Όλες οι προετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή έχουν ολοκληρωθεί. Η Χαμάς θα προσπαθήσει να επιβιώσει από την επίθεση και να προστατεύσει τους κορυφαίους ηγέτες της, με την ελπίδα να ξαναχτιστεί αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, η Χαμάς πιθανότατα δεν θα έχει πολλά να γιορτάσει.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση