Η απόφαση του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου να τελέσει αγρυπνία είναι εκκλησιαστικό του δικαίωμα!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Έχασαν τον ύπνο τους κάποιοι για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι Ποιμένες της Εκκλησίας μας για το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Σημειωτέον μάλιστα ότι πέρασε από διαβούλευση χωρίς να κληθεί η Εκκλησία να εκφράσει τη γνώμη της και να καταθέσει τα επιχειρήματά της. Περιόρισαν τον ρόλο της στα ανακοινωθέντα που εξέδωσε και στις επιστολές που έστειλε προς τους φυσικούς νομοθέτες.

Είμαι ο τελευταίος που δικαιούμαι να υπερασπιστώ τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο , αλλά η απόφασή του να αντιμετωπίσει με προσευχή και μάλιστα σε μια ιερή αγρυπνία, που στην παράδοση της Εκκλησίας μας τελείται όταν έχουμε να προσευχηθούμε με δάκρυα, είναι μια απόφαση που τον τιμά και μακάρι να βρει και άλλους μιμητές Αρχιερείς, οι οποίοι θα τελέσουν ίδιες ιερές ακολουθίες. Η δύναμη της προσευχής είναι μεγαλύτερη από την δύναμη των δηλώσεων.

Ωστόσο κάποιοι θορυβήθηκαν. Μα, ο Σεβ. Χίου δεν κάλεσε τους πιστούς σε αντιδράσεις, ούτε προανήγγειλε κινητοποιήσεις. Ζήτησε απλά από τον πιστό λαό της Χίου να προσέλθει μαζικά για να δείξει την δύναμή του, αλλά και την αντίθεση του με μια αγρυπνία , με το να προσευχηθεί και να επηρεάσει αυτούς που θέλουν να αλλάξουν το οικογενειακό δίκαιο της πατρίδας εν ονόματι του δικαιωματισμού!

Και επειδή μιλάμε κατά κόρον την περίοδο αυτή για δικαιώματα, αν έχουν δικαίωμα αυτοί οι άνθρωποι -που είναι αριθμητικά ένα μικρό ποσοστό μέσα στον ελληνικό πληθυσμό- να ζητούν νομικές αλλαγές στη ζωή τους , έχουν δικαιώματα και οι πιστοί που είναι περισσότεροι και ασφαλώς έχουν άποψη για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας. Μαμελούκους μας θέλουν; Η απόφαση του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου να κάνει αγρυπνία είναι εκκλησιαστικό του δικαίωμα! Γιατί δεν το σέβονται αυτοί που κόπτονται υπέρ των δικαιωμάτων; Γιατί να υπάρχουν και εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Με την απόφαση αυτή ο Μητροπολίτης Χίου αλλά και όσοι Μητροπολίτες έχουν προαναγγείλει ότι θα κάνουν συγκεντρώσεις, δεν σημαίνει ότι παρεμβαίνουν στο έργο της κυβέρνησης. Αντιθέτως δείχνουν το πρόσωπο της Εκκλησίας, το οποίο ναι μεν αντιτίθεται σε αυτό το θέμα αλλά από την άλλη με την προσευχή και την αγάπη επουλώνει πληγές. Η Εκκλησία δεν αποστρέφει το πρόσωπό της αλλά θέλει όλα τα παιδιά της κοντά της.Και έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωσή της να το πράξει!

Ενοχλήθηκαν γατί ο Μητροπολίτης Χίου θα τελέσει την ιερή αγρυπνία και μάλιστα στην Μητρόπολη του νησιού. Στον φυσικό του χώρο.

Αυτοί που δεν πιστεύουν στην δύναμη της προσευχής, ας μην ανησυχούν από την τέλεση μιας αγρυπνίας!

Ούτε αυτοί που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Μητροπολίτη Χίου και συμμετέχουν στην αγρυπνία σημαίνει ότι είναι ομοφοβικοί και ρατσιστές.

Η θεώρηση των πραγμάτων από άλλη οπτική γωνία δεν σε κάνει απαραίτητα ακραίο και Ταλιμπάν.

Έχουν απλά σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα τους τον αυστηρό σεβασμό της σκιάς τους και κάποιες δικλείδες ασφαλείας που τους προστατεύουν από τα χειρότερα.

Και επιτέλους όλοι αυτοί οι κουλτουριάρηδες, παρασυρμένοι από τη μόδα της εποχής, ας αποφασίσουν τι θέλουν.

Αν δεν πιστεύουν ας μην ενοχλούνται και ας μην ασχολούνται με τα της πίστεως και με το τι κάνει η Εκκλησία.

Έκαστος εφ´ ώ ετάχθη.

Μήπως τελικά το υπαρξιακό κενό που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι τους οδηγεί σε λανθασμένες ατραπούς;

exapsalmos.gr

Αφήστε μια απάντηση