Επιβίωση : Τρόποι αποθήκευσης τροφίμων χωρίς ψυγείο

Σήμερα, θεωρούμε δεδομένο ότι για να συντηρήσουμε τις τροφές μας θα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε ψυγείο. Τι κάνουμε όμως αν δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό δίκτυο; Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι άνθρωποι συντηρούσαν τα τρόφιμα τους πριν από την κατασκευή των ψυγείων;

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι συντήρησης που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για αιώνες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

1. Αποξήρανση

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος αποθήκευσης τροφίμων χωρίς ψυγείο είναι η αποξήρανση. Μερικοί από τους χειρότερους εχθρούς των τροφίμων που προκαλούν την αλλοίωση τους, είναι τα βακτήρια και η μούχλα. Κοινό χαρακτηριστικό είναι να υπάρχει ένα υγρό περιβάλλον. Η αποξήρανση αφαιρεί όλη την υγρασία και έτσι τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αφυδάτωση των τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε εύκολα μόνοι μας με το φούρνο του σπιτιού μας ή με την χρήση ειδικού μηχανήματος που ολοκληρώνει την διαδικασία αυτόματα.

2. Αλάτι

Το αλάτισμα του κρέατος είναι μια άλλη παλιά και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος συντήρησης του κρέατος. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια απλά δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Αυτό γίνεται επειδή το αλάτι απορροφά όλη την υγρασία από τα βακτήρια.

Μπορείτε επίσης να αλατίσετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος κρέατος, όπως βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο ή ακόμα και ψάρι και θαλασσινά. Το αλάτισμα του κρέατος είναι απίστευτα απλό. Για κάθε κιλό κρέατος, εφαρμόστε τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι στην επιφάνεια του κρέατος. Κάθε πλευρά του κρέατος πρέπει να καλυφθεί με αλάτι και να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Το αλατισμένο κρέας θα διαρκέσει για περίπου δύο εβδομάδες χωρίς ψυγείο και έως και ένα χρόνο στην κατάψυξη.

3. Κάπνισμα

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσουμε το κρέας ή τα ψάρια είναι μέσω του καπνίσματος. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει το κρέμασμα του κρέατος ή την τοποθέτησή του σε σχάρες σε θάλαμο που περιέχει καπνό. Διαχωρίζεται στην γρήγορη μέθοδο που γίνεται στο καπνιστήριο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά και η αργή μέθοδος σε μια φωτιά που σιγοκαίει και έχει διαρκεί 12-24 ώρες.

4. Κονσερβοποίηση

Η κονσερβοποίηση είναι μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων που σκοτώνει επικίνδυνα βακτήρια και διατηρεί το φαγητό μας σφραγισμένο και ασφαλές μέχρι να το καταναλώσουμε. Είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε διάφορα στάδια. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε είναι αυτοπροσώπως από κάποιον που έχει ήδη εμπειρία σε αυτό. Η παραπάνω διαδικασία λειτουργεί για κρέατα, φρούτα και λαχανικά. Εκτός από το να μάθουμε απευθείας από κάποιον έμπειρο, θα πρέπει επίσης να αγοράσουμε βιβλία για την κονσερβοποίηση και τη συντήρηση που προσφέρουν μοναδικές συνταγές για διαφορετικά τρόφιμα.

epiviosi.gr

Αφήστε μια απάντηση