ΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ: ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ / ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ…

Μπήκαμε αισίως στην Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή και είπαμε μαζί με τις ευχές μας να σημειώσουμε και μερικά πράγματα για την αξία και ωφέλεια της νηστείας, έτσι για υπενθύμιση αλλά και για να βουλώνουμε στόματα… Και ο νοών νοείτω…
Πολλοί χριστιανοί θεωρούν το ζήτημα της νηστείας δευτερεύον και επουσιώδες λέγοντας, ότι άλλα είναι τα σημαντικά ή ότι πρέπει να προσέχουμε τα εξερχόμενα και όχι τα εισερχόμενα και άλλες τέτοιες “προφάσεις εν αμαρτίαις”. Για να δούμε όμως τι λένε τα βιβλία της Εκκλησίας μας και οι άγιοί μας σχετικά:
1) Από την Παλαιά Διαθήκη κιόλας ο Θεός είχε απαγορεύσει στους πρωτόπλαστους να φάνε από το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού και όλοι γνωρίζουμε, ότι όταν παράκουσαν την εντολή του (δεν τήρησαν τη νηστεία), επήλθε η πτώση τους από τον παράδεισο.
2)Ο ίδιος ο Ιησούς, αν και αναμάρτητος, νήστευσε 40 μέρες και 40 νύχτες στην έρημο, για να αντιμετωπίσει τον πειρασμό του διαβόλου. Αυτό το έκανε, για να δώσει σε μας το παράδειγμα. Η νηστεία της Τεσσαρακοστής μάλιστα θεσπίστηκε σε ανάμνηση της 40ήμερης νηστείας του Χριστού.
3) Ο ΄Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ασκήτευε στην έρημο, τρώγοντας μέλι και ακρίδες (άκρες χόρτων).
4) Σε περικοπή του Ευαγγελίου οι μαθητές αδυνατούν να εκβάλουν δαιμόνιο από σεληνιαζόμενο νέο και ο Ιησούς τους εξηγεί ότι: ” Τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία”.
( Το γένος των ανθρωπόμορφων δαιμόνων, που εξουσιάζουν τώρα την πατρίδα μας νομίζουμε ότι είναι ευκολότερο, να το ξεφορτωθούμε;)
5) Τρεις ιεράρχες:
΄Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος: Η νηστεία είναι αρχαία εντολή.
Μ. Βασίλειος: Η νηστεία ενομοθετήθη εν τω παραδείσω.
΄Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος: Αν στον Παράδεισο ήταν αναγκαία η νηστεία, πολλώ μάλλον είναι αναγκαία εκτός του Παραδείσου.
[Αν επομένως θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι του Ιησού ή των αγίων της Ορθοδοξίας, ας μη νηστεύουμε.]
Οπωσδήποτε όμως έχουν και κάποιο δίκιο όσοι λέγουν, ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα για το Χριστιανό από το τι θα φάει ή θα πιεί. ΄Αλλωστε ο Χριστιανισμός δίνει σημασία όχι μόνο στον “τύπο”, αλλά και στην “ουσία”. ΄Ετσι η νηστεία από μόνη της δεν έχει ωφέλεια, αν δε διορθώσουμε κάποιες κακές συνήθειες, όπως το να είμαστε μαλωμένοι με τους αδερφούς μας ή να κατηγορούμε τον πλησίον μας.
Γι’ αυτό ο ΄Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει, ότι κατά την περίοδο της νηστείας πρέπει να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας και να πλυθούμε από τα αμαρτήματά μας, γιατί αυτό το κέρδος θα μας μείνει ακόμα και μετά το τέλος της νηστείας.
Σε πολλά μοναστήρια τις πρώτες 3 μέρες της Σαρακοστής κρατούν το λεγόμενο “τριήμερο”, δηλ. πλήρη αποχή από φαγητό και νερό.
Κάποιοι αγιοταφίτες γέροντες απέχουν από φαγητό και νερό ολόκληρη την Καθαρά Εβδομάδα.
Γέροντες οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους όσον αφορά στην τήρηση της νηστείας υποστηρίζουν ότι: ” ΄Οσο ο έξω άνθρωπος φθείρεται, τόσο ο έσω άνθρωπος (η ψυχή) ζωογονείται. ΄Οσο παιδεύουμε τη σάρκα, τόσο ωφελείται το πνεύμα.” Επίσης λέγουν: “Καλύτερα να φονεύσω εγώ τη σάρκα, παρά η σάρκα να φθείρει την ψυχή μου, που είναι αθάνατη”.
Γενικά ο καθένας μπορεί να τηρήσει τη νηστεία σύμφωνα με τις δυνάμεις του και κατόπιν συνεννόησης με τον πνευματικό του, γιατί ο σκοπός της νηστείας δεν είναι, να εξουθενώσει το σώμα του ανθρώπου.
Τέλος, οπωσδήποτε η νηστεία πρέπει να συνοδεύεται από προσευχή, ελεημοσύνη και συμμετοχή στις ακολουθίες της Εκκλησίας.
Ας δούμε όμως και τι λέει η επιστήμη για τη νηστεία:
1) ΄Ολοι γνωρίζουμε, ότι ο ασθενής πριν χειρουργηθεί, αλλά και μετά υποβάλλεται σε νηστεία. Δεν του λένε “φάε ένα αρνί και έλα να σε χειρουργήσουμε”. Επίσης νηστεία συνιστούν οι γιατροί σε όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, σάκχαρο, τριγλυκερίδια).
2) Επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι είναι επωφελής για τον οργανισμό η νηστεία δις της εβδομάδας.
3) Στο εξωτερικό (βλ. Γερμανία) υπάρχουν κλινικές, που υποβάλλουν τους ασθενείς σε θεραπευτική νηστεία με το αιτολογικό, ότι όταν ο οργανισμός βρεθεί σε πλήρη αφαγία, αρχίζει την αυτοφαγία, δηλ. καταναλώνει όγκους, ιούς, ασθενή ή κατεστραμμένα κύτταρα και έτσι απαλλάσεται από ο,τιδήποτε άχρηστο
4) Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας σε μελέτη του αναφέρει ότι με αυστηρή νηστεία συμβαίνει κάποιου είδους επανεκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη, για λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και καρκίνο.
Αυτά τα ολίγα αποδεικνύουν ότι Χριστιανισμός και Επιστήμη βαδίζουν χεράκι χεράκι, με την επιστήμη βεβαίως βεβαίως να ακολουθεί καταϊδρωμένη αυτά που γνωρίζουμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτά για όσους αδαείς καταργούν το Θεό και θεοποιούν την επιστήμη.
Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και της ελευθερίας. Ουδεμία σχέση έχει με σκοταδιστικές θρησκείες, που τρομοκρατούν και καταδυναστεύουν τον άνθρωπο. ΄Ασχετο τώρα αν κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι “προοδευτικοί” κόπτονται υπέρ άλλων θρησκειών και διώκουν την Ορθοδοξία. Ο προοδευτισμός τους ταιριάζει μάλλον στην εποχή του Μεσαίωνα και όχι στο σήμερα. Ας κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας στις σειρήνες τους και ας ακολουθήσουμε την καρδιά μας.
Και συνεχίζω με λίγα tips:
Επειδή στη νηστεία καταναλώνουμε κυρίως υδατάνθρακες, καλό είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας και με πρωτεϊνες με τον εξής τρόπο:
α) Με ξηρούς καρπούς, που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
β) Με μανιτάρια, που είναι πλούσια σε πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (καλός συνδυασμός με μακαρόνια ή ρύζι)
γ) Με όσπρια, που θα πρέπει να συνδυάζονται με ρύζι, ώστε η πρωτεϊνη τους να γίνεται ισάξια με αυτή του κρέατος.
δ) Με γάλα αμυγδάλου, που κάνει καλό στα οστά, δεν περιέχει χοληστερόλη ή λακτόζη και είναι κατάλληλο και για τα παιδιά.
ε) Με γάλα καρύδας, που έχει βιταμίνες και μέταλλα, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, κάνει καλό σε οστά, δέρμα, μαλλιά.
Τέλος ένα τρόφιμο πολύ ωφέλιμο, που ανήκει βέβαια στα λίπη είναι το ταχίνι που περιέχει ασβέστιο, αμινοξέα, βιταμίνες, σελήνιο ενώ δεν έχει χοληστερόλη.
Και βέβαια μην ξεχνάμε τα φρούτα και λαχανικά σε όλα τα χρώματα για να προσλάβουμε καροτενοειδή, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Δυστυχώς τα προϊόντα σόγιας είναι μεταλλαγμένα και καλά είναι να τα αποφεύγουμε.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ…
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ…

One thought on “ΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ: ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ / ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ…”

Αφήστε μια απάντηση