Ράλλυ και στις τιμές του πετρελαίου… Και πού είμαστε ακόμα…

Σχόλιο ιστολογίου:

Οι αυξήσεις αλλά και οι ελείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια που θα δούμε το προσεχές διάστημα θα είναι άνευ προηγουμένου. Είχαν δρομολογηθεί ήδη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως τώρα βρίσκουν μια ωραία δικαιολογία να τις φορτώσουν στους “κακούς Ρώσους”.

Αναμένεται -βάσει προφητειών- να ανοίξει και το μέτωπο “Μέση Ανατολή” και εκεί πλέον το πετρέλαιο και η βενζίνη θα γίνουν είδη πολυτελείας. ΄Οσοι μπορείτε ψάξτε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας για τα άκρως απαραίτητα: Φωτισμό, μαγείρεμα, θέρμανση. Καλό κουράγιο!


Η καθυστέρηση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα τροφοδοτήσει περαιτέρων την άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς

Aνοδικά θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με αναλυτές αγοράς, την ώρα που διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τίθεται το ζήτημα του embargo στις ρωσικές εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.
Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα τροφοδοτήσει την άνοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς η αγορά ανέμενε την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου σε μια περίοδο που πλήττεται από τη διαταραχή στη ρωσική προσφορά.

Οι δηλώσεις Blinken

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν την πιθανότητα απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν περαιτέρω τη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Όσον αφορά το πετρέλαιο, το ρωσικό πετρέλαιο, ήμουν χθες στο τηλέφωνο με τον Πρόεδρο και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για αυτό ακριβώς το θέμα και τώρα μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για να εξετάσουμε με συντονισμένο τρόπο την προοπτική της απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να υπάρχει κατάλληλη προμήθεια πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Blinken.
Oil price surges toward $112
Οι τιμές και οι προβλέψεις

Την προηγούμενη εβδομάδα το αργό Brent σημείωσε αύξηση 21% και έκλεισε στα 118,11 δολάρια το βαρέλι και το αργό WTI σημείωσε άνοδο 26% και έκλεισε στα 115,68 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και το 2008, αντίστοιχα.
«Το Ιράν είναι ο μόνος πραγματικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα, αλλά εάν καθυστερήσει η συμφωνία με το Ιράν, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο πάτο των δεξαμενών πολύ πιο γρήγορα, ειδικά εάν τα ρωσικά βαρέλια παραμείνουν εκτός αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Amrita Sen, συνιδρυτής του think tank Energy Aspects.
Πρόσθεσε ότι η τιμή του Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα 125 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα (7/3), πλησιάζοντας γρήγορα το υψηλό όλων των εποχών δηλαδή τα 147 δολάρια.
Αναλυτές της JP Morgan προβλεψαν ότι αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 185 δολάρια το βαρέλι φέτος.
The return of US$100 oil and what it means for the economy - The Logic
Η κρίση στην προσφορά

Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια bpd πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Ορισμένοι όγκοι εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν από ρωσικά λιμάνια αντιμετώπισαν επίσης επιπλοκές.
Το Ιράν θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να αποκαταστήσει τις ροές πετρελαίου ακόμη και αν καταλήξει σε πυρηνική συμφωνία, επισήμαναν αναλυτές
How much oil does the US get from Russia? | Business and Economy News | Al  Jazeera

 

Αφήστε μια απάντηση