Το σημείο του σταυρού

 

Μην ντρέπεσαι να κάνεις ορθά το σημείο του Σταυρού, διότι με τον τρόπο αυτό νικούμε τις σκοτεινές δυνάμεις.

Ο Σταυρός είναι σημείο νίκης του Χριστού επί του διαβόλου και του στίφους των εναντίον δυνάμεων, για αυτό τρέμουν και τρέπονται σε φυγή.

Βλέποντας οι Άγγελοι να σχηματίζεις το αληθινό σημείο του Σταυρού αγάλλονται, χαίρονται και σε βοηθούν Αδιαλείπτως.

Άγιος Σάββας.

One thought on “Το σημείο του σταυρού”
  1. Το χειρότερο δεν είναι η ντροπή που νιώθουν όσοι κάνουν ένα μικρό και σύντομο σταυρό “μπουζούκι”, αλλά δυστυχώς ότι κατά βάθος γίνονται αρνητές του Χριστού, κάτι που φαινομενικά δεν είναι αντιληπτό. Αν όμως, αντί για το κεφάλι μας ακουμπήσουμε τα δάχτυλα στο θώρακα αρνούμαστε ότι ο Χριστός ήταν λόγος του Θεού πριν σαρκωθεί, για το κάτω μέρος του σταυρού αν τα δάχτυλα πάνε πιο πάνω από την κοιλιά αρνούμαστε ότι ήταν Υιός της Παναγίας και σαρκώθηκε και μένουμε μόνο στη θεϊκή Του υπόσταση. Αν κάνουμε το οριζόντιο σχήμα του σταυρού αρκετά χαμηλά στο σώμα μας αντί για τους ώμους, ενώ το κάθετο το κάνουμε κανονικά τότε σχηματίζουμε ανάποδο σταυρό, δηλαδή τη χαρά του διαβόλου που κρεμάει το σταυρό ανάποδα.
    Όλα έχουν τη σημασία τους, το συμβολισμό τους και την ενέργειά τους. Ακόμη και τα δύο δάχτυλα που πρέπει να κρατάμε κλειστά συμβολίζουν τις δύο φύσεις του Χριστού, την ανθρώπινη και τη θεϊκή. Ενώ τα τρία που κρατούμε ενωμένα θα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος ενωμένα, γιατί αν υπερτερεί το ένα μοιάζει ότι η μία υ+πόσταση του Θεού είναι ανώτερη από τις άλλες δύο.
    Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν, να ξεκινάμε από αυτό το απλό αλλά άκρως συμβολικό σημείο του σταυρού κάνοντάς το σωστά για να έχουμε και προστασία και ομολογία.

Αφήστε μια απάντηση