Φακές: Νηστήσιμες αλλά ωφέλιμες… (Και για την αντιμετώπιση της υπέρτασης)

Σχόλιο ιστολογίου:

α) Μια μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές καθισμένος στο κατώφλι κάποιου σπιτιού.
Δεν υπήρχε σ’ όλη την Αθήνα πιο φτηνό φαγητό από ένα πιάτο φακές.
Μ’ άλλα λόγια, αν έτρωγες φακές, σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Πέρασε ένας απεσταλμένος του άρχοντα και του είπε:

«Α, Διογένη! Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος κι αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δεν θα ήσουν αναγκασμένος… να τρως συνέχεια φακές».

Ο Διογένης σταμάτησε να τρώει, σήκωσε το βλέμμα και κοιτάζοντας στα μάτια τον πλούσιο συνομιλητή του αποκρίθηκε:
«Α, φουκαρά αδερφέ μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα».

(Μάλλον ο Διογένης ήξερε καλά τι έκανε. Διδακτική ιστορία και για το σήμερα:)

β) Καλός συνδυασμός με ρύζι για καλύτερης ποιότητας πρωτεϊνη.

Και περνάμε στο κυρίως πιάτο, ή μάλλον θέμα:

———————————————————————————————————————

Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι ταπεινές φακές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των επικίνδυνα υψηλών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Οι νέες έρευνες απέδειξαν επίσης ότι οι φακές μπορούν να αντιστρέψουν την παρακμή των αιμοφόρων αγγείων. Η προσθήκη τους στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο μπορεί αποδεδειγμένα να σταματήσει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου.
Οι φακές, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πηγές πρωτεΐνης, φολικού οξέος, σιδήρου, μαγγανίου, ποτάσιου και καλίου. Η περιεκτικότητα της φακής ειδικά σε κάλιο αντισταθμίζει τις δράσεις του νατρίου στον οργανισμό, προφυλάσσοντας από καρδιακές παθήσεις και συμβάλλοντας στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η υπέρταση ενοχοποιείται ως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τις καρδιοπάθειες στις οποίες, ως γνωστόν, οφείλεται το 1/3 σχεδόν των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το 40% περίπου του ανδρικού πληθυσμού και το 25% των γυναικών παρουσιάζει υψηλή πίεση. Όλοι οι γιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν την συμβολή της σωστής διατροφής στην πρόληψη της νόσου.
Οι φακές, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Ο Dr Zahradka και η Dr Carla Taylor, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Manitoba στον Καναδά, ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με έρευνα που έκαναν σε ποντίκια, η κατανάλωση φακής μπορεί να μειώσει δραστικά την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα ήταν αποτέλεσμα δύο ερευνών. Η πρώτη ήταν μια κλινική δοκιμή η οποία αποκάλυψε πώς η κατανάλωση οσπρίων – ειδικά ένα μείγμα από φασόλια, αρακά, φακές και ρεβίθια – θα μπορούσε να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος προς τα άκρα σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία σχετίζεται στενά τόσο με την στεφανιαία όσο και τις αγγειοεγκεφαλικές νόσους. Η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι οι φακές ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να εμποδίζουν την υψηλή αγγειακή πίεση. Ο Dr Zahradka πρόσθεσε: «αυτά είναι πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα καθώς δίνουν μια μη-φαρμακευτική λύση στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Το πιο αξιοπρόσεκτο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι φακές μπορούν να αλλάξουν τις φυσικές ιδιότητες των αιμοφόρων αγγείων ώστε να μοιάζουν με αυτά των υγιών ζώων». Φυσικά, πρέπει να γίνουν έρευνες σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθούν όλα αυτά τα ευρήματα. Παρόλα αυτά, η Dr Julianne Curran, Διευθύντρια του κρατικού Καναδικού Συνδέσμου που αντιπροσωπεύει τους καλλιεργητές και εμπόρους οσπρίων, δήλωσε: «Οι φακές μπορούν να γίνουν μέρος μιας απλής, φθηνής διαιτητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων».
Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Καθώς δεν απαιτούν το χρονοβόρα μούλιασμα των περισσότερων αποξηραμένων οσπρίων, είναι αρκετά εύκολο και να προετοιμαστούν και η γήινη γεύση τους ταιριάζει με πολλά άλλα τρόφιμα προσφέροντας πληθώρα νόστιμων γευστικών συνδυασμών.

Αφήστε μια απάντηση