Ζero Ηedge : Ο Greenwald σφάζει τους ” ελεγκτές γεγονότων ” μετά τη βόμβα του βιολογικού εργαστηρίου της Nuland στην Ουκρανία

Συντάχθηκε από τον Glenn Greenwald μέσω του greenwald.substack.com,

Οι αυτοαποκαλούμενοι “ελεγκτές γεγονότων” στον αμερικανικό εταιρικό Τύπο έχουν περάσει δύο εβδομάδες χλευάζοντας ως παραπληροφόρηση και ψευδή θεωρία συνωμοσίας τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία διαθέτει εργαστήρια βιολογικών όπλων, είτε μόνη της είτε με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ποτέ δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο για την απόφασή τους – πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν και πώς θα μπορούσαν να αποδείξουν το αρνητικό; – αλλά παρ’ όλα αυτά επικαλέστηκαν τον χαρακτηριστικό τους αυταρχικό, υπεράνω όλων τόνο αυτοπεποίθησης και το αυτοαποκαλούμενο δικαίωμά τους να αποφαίνονται για την αλήθεια και να χαρακτηρίζουν ψευδείς τέτοιους ισχυρισμούς.

Οι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία διατηρεί σήμερα επικίνδυνα εργαστήρια βιολογικών όπλων προήλθαν τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε αυτόν τον μήνα: “Οι ΗΠΑ έχουν υπό τον έλεγχό τους 336 εργαστήρια σε 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 26 μόνο στην Ουκρανία”. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι “η Ρωσία απέκτησε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα εργάζονταν για την ανάπτυξη συστατικών στοιχείων βιολογικών όπλων”. Τέτοιοι ισχυρισμοί αξίζουν το ίδιο επίπεδο σκεπτικισμού με τις αμερικανικές διαψεύσεις: δηλαδή, τίποτα από αυτά δεν πρέπει να θεωρείται αληθινό ή ψευδές χωρίς αποδείξεις. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ελεγκτές γεγονότων συντάχθηκαν ευσυνείδητα και αντανακλαστικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να κηρύξουν τέτοιους ισχυρισμούς “παραπληροφόρηση” και να τους χλευάσουν ως θεωρίες συνωμοσίας του QAnon.

Δυστυχώς για αυτή την προπαγανδιστική επιχείρηση που μεταμφιέζεται σε ουδέτερο και υψηλόφρονα έλεγχο γεγονότων, ο νεοταξίτης αξιωματούχος που ήταν επί μακρόν υπεύθυνος για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατέθεσε τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και υπέδειξε έντονα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι, τουλάχιστον εν μέρει, αληθινοί. Χθες το απόγευμα, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο γερουσιαστής Marco Rubio (R-FL), ελπίζοντας να διαψεύσει τους αυξανόμενους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν εργαστήρια χημικών όπλων στην Ουκρανία, ρώτησε αυτάρεσκα τη Nuland: “Έχει η Ουκρανία χημικά ή βιολογικά όπλα;”

Ο Ρούμπιο αναμφίβολα περίμενε μια κατηγορηματική άρνηση από τη Νούλαντ, παρέχοντας έτσι περαιτέρω “αποδείξεις” ότι τέτοιες εικασίες είναι ύπουλα Fake News που προέρχονται από το Κρεμλίνο, το ΚΚΚ και το QAnon. Αντ’ αυτού, η Νούλαντ έκανε κάτι εντελώς αχαρακτήριστο για την ίδια, για τους νεοσυντηρητικούς και για ανώτερους αξιωματούχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ: για κάποιο λόγο, είπε μια εκδοχή της αλήθειας. Η απάντησή της σάστισε εμφανώς τον Ρούμπιο, ο οποίος – μόλις συνειδητοποίησε τη ζημιά που έκανε στην καμπάνια μηνυμάτων των ΗΠΑ λέγοντας την αλήθεια – τη διέκοψε και απαίτησε να επιβεβαιώσει αντ’ αυτού ότι αν συμβεί μια βιολογική επίθεση, όλοι θα πρέπει να είναι “100% σίγουροι” ότι το έκανε η Ρωσία. Ευγνώμων για τη σωσίβια λέμβο, η Νούλαντ είπε στον Ρούμπιο ότι είχε δίκιο.

Αλλά η πράξη καθαρισμού του Ρούμπιο ήρθε πολύ αργά. Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία διαθέτει “χημικά ή βιολογικά όπλα”, η Νούλαντ δεν το αρνήθηκε αυτό: καθόλου. Αντ’ αυτού – με αισθητή δυσφορία που σπαρταρούσε το στυλό της και με σταματημένη ομιλία, μια κραυγαλέα αντίθεση με το συνήθως αλαζονικό στυλ της να μιλάει σε συγκεχυμένη επίσημη γλώσσα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – παραδέχθηκε: “η Ουκρανία έχει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας”. Οποιαδήποτε ελπίδα να απεικονίσει αυτές τις “εγκαταστάσεις” ως καλοήθεις ή μπανάλ καταστράφηκε αμέσως από την προειδοποίηση που πρόσθεσε γρήγορα: “είμαστε τώρα στην πραγματικότητα αρκετά ανήσυχοι ότι τα ρωσικά στρατεύματα, οι ρωσικές δυνάμεις, μπορεί να επιδιώκουν να, εεε, αποκτήσουν τον έλεγχο [αυτών των εργαστηρίων], οπότε εργαζόμαστε με τους Ουκρανούς [sic] για το πώς μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, εάν πλησιάσουν” – [διακοπή από τον γερουσιαστή Ρούμπιο]:

Η παράξενη παραδοχή της Νούλαντ ότι “η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας” που είναι αρκετά επικίνδυνες ώστε να δικαιολογείται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων, αποτέλεσε ειρωνικά πιο αποφασιστική απόδειξη για την ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων στην Ουκρανία από ό,τι τα όσα προσφέρθηκαν στην ίδια Γερουσία το 2002 και το 2003 για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σχετικά με τα χημικά και βιολογικά προγράμματα του Σαντάμ στο Ιράκ. Μια πραγματική ομολογία κατά του συμφέροντος από έναν κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο υπό όρκο είναι σαφώς πιο σημαντική από το να κρατάει ο Κόλιν Πάουελ κάποιον δοκιμαστικό σωλήνα με μια άγνωστη ουσία μέσα, ενώ δείχνει κοκκώδεις δορυφορικές εικόνες που κανείς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη ενός ουκρανικού βιολογικού “ερευνητικού” προγράμματος δεν δικαιολογεί μια εισβολή της Ρωσίας, πόσο μάλλον μια επίθεση τόσο εκτεταμένη και καταστροφική όσο αυτή που εκτυλίσσεται: όχι περισσότερο από ό,τι η ύπαρξη ενός παρόμοιου βιολογικού προγράμματος υπό τον Σαντάμ θα καθιστούσε δικαιολογημένη την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αλλά η ομολογία της Νούλαντ ρίχνει κρίσιμο φως σε διάφορα σημαντικά ζητήματα και θέτει ζωτικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να υποστηριχθεί ότι οι βιολογικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας είναι απλώς καλοήθη και τυπικά ιατρικά εργαστήρια αναιρείται από τη ρητά σοβαρή ανησυχία της Νούλαντ ότι “οι ρωσικές δυνάμεις, μπορεί να επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο” αυτών των εγκαταστάσεων και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή, “εργάζεται με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων”. Η Ρωσία έχει τα δικά της προηγμένα ιατρικά εργαστήρια. Άλλωστε, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε ένα εμβόλιο COVID, ένα εμβόλιο το οποίο το Lancet, την 1η Φεβρουαρίου 2021, δήλωσε ότι ήταν ” ασφαλές και αποτελεσματικό” (παρόλο που αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίεζαν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, να μην αποδεχτούν κανένα ρωσικό εμβόλιο, ενώ σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία, αρνήθηκαν για ένα ολόκληρο έτος να αναγνωρίσουν το ρωσικό εμβόλιο COVID για τους σκοπούς της εντολής εμβολιασμού της). Ο μόνος λόγος για να είμαστε “αρκετά ανήσυχοι” σχετικά με αυτές τις “εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας” που πέφτουν στα ρωσικά χέρια είναι εάν περιέχουν εξελιγμένα υλικά που οι Ρώσοι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει μόνοι τους και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς – δηλαδή, είτε για προηγμένα βιολογικά όπλα είτε για “έρευνα” διπλής χρήσης που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως όπλο.

Τι υπάρχει σε αυτά τα ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια που τα καθιστά τόσο ανησυχητικά και επικίνδυνα; Και είχε η Ουκρανία, η οποία δεν είναι ακριβώς γνωστή ως μεγάλη δύναμη με προηγμένη βιολογική έρευνα, τη βοήθεια άλλων χωρών για την ανάπτυξη αυτών των επικίνδυνων ουσιών; Περιορίζεται η αμερικανική βοήθεια σε αυτό που περιέγραψε η Νούλαντ στην ακρόαση – “να συνεργαστούμε με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων” – ή μήπως η αμερικανική βοήθεια επεκτάθηκε στην κατασκευή και ανάπτυξη των ίδιων των “εγκαταστάσεων βιολογικής έρευνας”;

Για όλη την απορριπτική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους αυτοαποκαλούμενους “ελεγκτές γεγονότων”, επιβεβαιώνεται ότι οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την Ουκρανία, μόλις πέρυσι, για την “ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαχείρισης βιολογικών κινδύνων, διεθνών ερευνητικών συνεργασιών και ικανοτήτων των εταίρων για ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας, βιοασφάλειας και βιοεπιτήρησης”. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία καυχήθηκε δημοσίως για τη συνεργασία της με την Ουκρανία “για την εδραίωση και την εξασφάλιση παθογόνων μικροοργανισμών και τοξινών που προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια και για τη συνέχιση της διασφάλισης ότι η Ουκρανία μπορεί να ανιχνεύει και να αναφέρει κρούσματα που προκαλούνται από επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς προτού αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια ή τη σταθερότητα”.

Αυτή η κοινή βιολογική έρευνα ΗΠΑ/Ουκρανίας περιγράφεται, φυσικά, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον πιο μη απειλητικό τρόπο. Αλλά αυτό εγείρει και πάλι το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ θα ανησυχούσαν τόσο σοβαρά για την καλοήθη και κοινή έρευνα που πέφτει στα ρωσικά χέρια. Φαίνεται επίσης πολύ περίεργο, για να το θέσουμε ήπια, το γεγονός ότι η Nuland επέλεξε να αναγνωρίσει και να περιγράψει τις “εγκαταστάσεις” απαντώντας σε μια σαφή, απλή ερώτηση του γερουσιαστή Rubio σχετικά με το αν η Ουκρανία διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα. Εάν τα εργαστήρια αυτά έχουν σχεδιαστεί απλώς για να βρεθεί μια θεραπεία για τον καρκίνο ή να δημιουργηθούν μέτρα ασφαλείας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών, γιατί, κατά τη γνώμη της Nuland, να έχουν σχέση με ένα πρόγραμμα βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία;

Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι – παρά τις μακροχρόνιες διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την ανάπτυξη βιολογικών όπλων – όλες οι μεγάλες, ισχυρές χώρες διεξάγουν έρευνα που, τουλάχιστον, έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε βιολογικά όπλα. Το έργο που διεξάγεται υπό το πρόσχημα της “αμυντικής έρευνας” μπορεί, και μερικές φορές μετατρέπεται, εύκολα στα ίδια τα απαγορευμένα όπλα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το FBI, οι επιθέσεις με άνθρακα το 2001 που τρομοκρατούσαν το έθνος προήλθαν από έναν ερευνητή του αμερικανικού στρατού, τον Dr. Bruce Ivins, ο οποίος εργαζόταν στο ερευνητικό εργαστήριο μολυσματικών ασθενειών του αμερικανικού στρατού στο Fort Detrick του Maryland. Ο ισχυρισμός ήταν ότι ο Στρατός διεξήγαγε “απλώς” αμυντική έρευνα για την εξεύρεση εμβολίων και άλλων μέσων προστασίας κατά του οπλισμένου άνθρακα, αλλά για να το κάνει αυτό, ο Στρατός έπρεπε να δημιουργήσει άκρως οπλισμένα στελέχη άνθρακα, τα οποία ο Ivins στη συνέχεια εξαπέλυσε ως όπλο.

Ένα πρόγραμμα του PBS Frontline του 2011 σχετικά με αυτές τις επιθέσεις με άνθρακα εξήγησε: “τον Οκτώβριο του 2001, ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα Dr. Paul Keim εντόπισε ότι ο άνθρακας που χρησιμοποιήθηκε στις επιστολές της επίθεσης ήταν το στέλεχος Ames, μια εξέλιξη που περιέγραψε ως “ανατριχιαστική” επειδή το συγκεκριμένο στέλεχος αναπτύχθηκε σε κυβερνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ”. Μιλώντας στο Frontline το 2011, ο Dr. Keim εξήγησε γιατί ήταν τόσο ανησυχητική η ανακάλυψη ότι ο αμερικανικός στρατός είχε καλλιεργήσει τέτοια άκρως θανατηφόρα και επικίνδυνα στελέχη στο εργαστήριό του, σε αμερικανικό έδαφος:

Μας εξέπληξε ότι ήταν το στέλεχος Ames. Και ταυτόχρονα ήταν ανατριχιαστικό, επειδή το στέλεχος Ames είναι ένα εργαστηριακό στέλεχος που είχε αναπτυχθεί από τον αμερικανικό στρατό ως στέλεχος για την πρόκληση εμβολίων. Γνωρίζαμε ότι ήταν εξαιρετικά ιογενές. Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ο λόγος που το χρησιμοποίησε ο στρατός, επειδή αποτελούσε μια πιο ισχυρή πρόκληση για τα εμβόλια που αναπτύσσονταν από τον αμερικανικό στρατό. Δεν ήταν απλώς ένας τυχαίος τύπος άνθρακα που συναντάμε στη φύση- ήταν ένα εργαστηριακό στέλεχος, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, διότι ήταν η πρώτη ένδειξη ότι επρόκειτο πραγματικά για ένα βιοτρομοκρατικό γεγονός.

Αυτό το μάθημα σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους της λεγόμενης έρευνας διπλής χρήσης για βιολογικά όπλα διδάχθηκε εκ νέου τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID. Ενώ η προέλευση αυτού του ιού δεν έχει ακόμη αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία (αν και θυμηθείτε, οι ελεγκτές γεγονότων δήλωσαν νωρίς ότι ήταν οριστικά αποδεδειγμένο ότι προήλθε από το άλμα ειδών και ότι κάθε υπόνοια για διαρροή από εργαστήριο ήταν “θεωρία συνωμοσίας”, μόνο και μόνο για να παραδεχτεί ο Λευκός Οίκος Μπάιντεν στα μέσα του 2021 ότι δεν γνώριζε την προέλευση και διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν προήλθε από διαρροή από εργαστήριο), αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν χειραγωγούσε διάφορα στελέχη κοροναϊών για να τα κάνει πιο μεταδοτικά και θανατηφόρα. Η αιτιολόγηση ήταν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να μελετηθεί πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εμβόλια, αλλά ανεξάρτητα από την πρόθεση, η καλλιέργεια επικίνδυνων βιολογικών στελεχών έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η έρευνα που χαρακτηρίζεται ως “αμυντική” μπορεί εύκολα να μετατραπεί, σκόπιμα ή μη, σε εξαιρετικά καταστροφικά βιολογικά όπλα.

Τουλάχιστον, η εκπληκτική αποκάλυψη της Νούλαντ αποκαλύπτει, για άλλη μια φορά, πόσο έντονα εμπλέκεται η αμερικανική κυβέρνηση στην Ουκρανία, στο τμήμα των ρωσικών συνόρων που Αμερικανοί αξιωματούχοι και μελετητές από όλο το φάσμα έχουν περάσει δεκαετίες προειδοποιώντας ότι είναι το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο για τη Μόσχα. Ήταν η ίδια η Nuland, ενώ εργαζόταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Χίλαρι Κλίντον και του Τζον Κέρι υπό τον πρόεδρο Ομπάμα, η οποία συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που κάποιοι αποκαλούν επανάσταση του 2014 και άλλοι “πραξικόπημα” που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία από ένα φιλικό προς τη Μόσχα καθεστώς σε ένα πολύ πιο ευνοϊκό για την ΕΕ και τη Δύση. Όλα αυτά συνέβησαν καθώς η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Burisma πλήρωνε 50.000 δολάρια μηνιαίως όχι στον γιο ενός Ουκρανού αξιωματούχου, αλλά στον γιο του Τζο Μπάιντεν, τον Χάντερ: μια αντανάκλαση του ποιος ασκούσε την πραγματική εξουσία στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η Νούλαντ όχι μόνο εργάστηκε τόσο για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Ομπάμα όσο και για το Μπάιντεν για να διευθύνει την πολιτική της Ουκρανίας (και, κατά πολλούς τρόπους, την ίδια την Ουκρανία), αλλά ήταν επίσης αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι και στη συνέχεια πρέσβειρα του προέδρου Μπους στο ΝΑΤΟ. Προέρχεται από μία από τις πιο διάσημες βασιλικές οικογένειες νεοταξίτικων της Αμερικής- ο σύζυγός της, Ρόμπερτ Κάγκαν, ήταν συνιδρυτής της διαβόητης νεοταξίτικης πολεμοκάπηλης ομάδας Project for the New American Century, η οποία υποστήριζε την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ήταν η Κάγκαν, μαζί με το φιλελεύθερο είδωλο Μπιλ Κρίστολ, που (μαζί με τον σημερινό αρχισυντάκτη του Atlantic Τζέφρι Γκόλντμπεργκ), ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το ψέμα ότι ο Σαντάμ συνεργαζόταν χέρι-χέρι με την Αλ Κάιντα, ένα ψέμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πειστούν οι Αμερικανοί ότι ο Σαντάμ συμμετείχε προσωπικά στον σχεδιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι ένας νεοσυντηρητικός όπως η Νούλαντ θαυμάζεται και ενισχύεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών καταδεικνύει πόσο ενωμένες και σύμφωνες είναι οι καθεστωτικές πτέρυγες και των δύο κομμάτων όταν πρόκειται για ζητήματα πολέμου, μιλιταρισμού και εξωτερικής πολιτικής. Πράγματι, ο σύζυγος της Nuland, ο Robert Kagan, έδινε σήμα ότι οι νεοσυντηρητικοί πιθανότατα θα υποστήριζαν τη Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία -το έκανε το 2014, πολύ πριν κανείς φανταστεί τον Τραμπ ως αντίπαλό της- βασιζόμενος στην αναγνώριση ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν πλέον πιο φιλόξενο στη νεοσυντηρητική ιδεολογία από ό,τι το GOP, όπου αναπτυσσόταν ο νεοϊσολαμισμός του Ρον Πολ και στη συνέχεια του Τραμπ.

Μπορείτε να ψηφίζετε εναντίον των νεοσυντηρητικών όσο θέλετε, αλλά αυτοί δεν εξαφανίζονται ποτέ. Το γεγονός ότι ένα μέλος μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειες νεοσυντηρητικών στις ΗΠΑ διευθύνει την πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία εδώ και χρόνια – έχοντας περάσει από τον Ντικ Τσένι στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ομπάμα και τώρα στον Μπάιντεν – υπογραμμίζει πόσο λίγες διαφωνίες υπάρχουν στην Ουάσινγκτον σε τέτοια ζητήματα. Είναι η εκτεταμένη εμπειρία της Nuland στην άσκηση εξουσίας στην Ουάσινγκτον που κάνει τη χθεσινή της ομολογία τόσο εκπληκτική: είναι το είδος των πραγμάτων για τα οποία άνθρωποι σαν αυτήν λένε ψέματα και τα αποκρύπτουν, όχι τα παραδέχονται. Αλλά τώρα που το παραδέχτηκε, είναι ζωτικής σημασίας αυτή η αποκάλυψη να μην θαφτεί και ξεχαστεί.

zerohedge.com

Αφήστε μια απάντηση