Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ν.Πάτρουσεφ: Οι Αμερικανοί σύμβουλοι βοηθούσαν το καθεστώς του Κιέβου στη δημιουργία βιολογικών και πυρηνικών όπλων.

Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ν.Πάτρουσεφ:
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί σύμβουλοι ήταν αυτοί που ενθάρρυναν και βοηθούσαν το καθεστώς του Κιέβου στη δημιουργία βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Η Ουκρανία είχε τα πάντα για αυτό – τεχνογνωσία, πρώτες ύλες, πυραύλους. Η Ρωσία δεν μπορούσε να επιτρέψει την απόκτηση των πυρηνικών από τους ξέφρενους, ανεξέλεγκτους εθνικιστές.
Ένας μεγάλος αριθμός ξένων συμβούλων που εγκαταστάθηκαν στην Ουκρανία προκαλούν συνεχώς νέες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Η ταχεία επέκταση του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη των στρατιωτικών υποδομών κοντά στα ρωσικά σύνορα, η διάλυση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών, η χρήση του εδάφους της Ουκρανίας ως δυνητικού θεάτρου στρατιωτικών επιχειρήσεων – όλα αυτά οδήγησαν τελικά σε μια κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη.
Μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014, ο εθνικισμός που καλλιεργήθηκε από τη νέα εξουσία, εξελίχθηκε σε επιθετική ρωσοφοβία και νεοναζισμό. Η χώρα βρέθηκε υπό τον εξωτερικό έλεγχο των ΗΠΑ, σκοπός των οποίων είναι να μετατραπεί η Ουκρανία σε εχθρικό προς τη Ρωσία κράτος.
Στο Βόρειο Καύκασο, η Ρωσία έχει ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές 20 χρόνια πριν. Τότε η Μόσχα άντλησε διδάγματα από την επιθετικότητα εναντίον της με παρότρυνση της συλλογικής Δύσης και εργαλειοποίηση των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

(Από τη ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα)

 

Αφήστε μια απάντηση